Románia karanténba küldi a Magyarországról érkezőket

Másolás

Vágólapra másolva

13:50: Boris Johnson: Túl kövér voltam, ezért érintett rosszul a vírus

Boris Johnson brit miniszterelnök még tavasszal, a járvány első hulláma idején kapta el a koronavírust. Kedden a Konzervatív Párt online konferenciáján pedig egy súlyos vallomással jelentkezett: „Be kell vallanom, hogy azért volt ennyire rossz tapasztalatom a vírussal, mert bár a felszínen teljesen egészséges voltam, volt egy nehezítő körülményem: barátaim, túl kövér voltam” – idézte Johnsont a Reuters. Mint mondta, a betegség óta közel 12 kilóval lett könnyebb, és megígérte, hogy folytatni fogja diétáját.

13:25: Német-amerikai vakcinát engedélyeztet az Európai Gyógyszerügynökség

Megkezdődött a német BioNTech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus-vakcina engedélyeztetési folyamata, írja a Welt. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gördülő folyamatban vizsgálja a BNT162b2 nevű hatóanyagot, azaz folyamatosan elemzik és értékelik a klinikai vizsgálatok adatait. Az előzetes tesztek szerint a vakcina hatásos volt felnőtt pácienseken, erre alapozva indította el az EMA a hatóanyag engedélyeztetését. Korábban arról írtunk, hogy az amerikai Pfizer vezére szerint vakcinájuk már az idei év vége előtt eljuthat az emberekhez.

11:45: A járvány tovább mélyítheti Magyarországon a lakhatási válságot

Megjelent a Habitat for Humanity legújabb lakhatási jelentése, amelyben a 2019-es helyzetképen túl a tavasszal berobbant koronavírus-járvány hatásaival is foglalkoznak. A közel hetvenoldalas jelentés szerint a hitelmoratórium bevezetése és a kilakoltatások felfüggesztése ugyan átmenetileg segített azon, hogy ne súlyosbodjon a lakhatási válság, viszont átfogó kormányzati stratégia nélkül romlani fog a helyzet, miközben így is körülbelül 3 millió embernek okoz gondot a rezsi és az albérlet kifizetése. Csúcsra járt a csok, 145 milliárdot költ rá a kormány, és a 2019-ben bevezetett kamatmentes babaváró hitel is egyre népszerűbb az arra jogosultak körében.

11:00: Románia karanténba küldi a Magyarországról érkezőket

Románia 14 napos karanténkötelezettséget vezetett be szerdától a Magyarországról és másik 48 olyan országból érkezők számára, ahol az utóbbi két hétben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos száma meghaladta a romániai adatot. Erről – és a járvány terjedését korlátozó egyéb óvintézkedésekről – hétfő esti ülésén döntött az országos járványügyi operatív törzs (CNSU). A koronavírus-járvány szempontjából veszélyes országok listáját, az úgynevezett „sárga zónát”, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítették, amely szerint Romániában minden százezer lakosra 109,6, Magyarországon pedig minden százezer lakosra 129,1 új fertőzés jutott az utóbbi két hétben.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírus-tesztet és annak eredménye negatív, a tízedik napon feloldják a karanténkötelezettséget.

10:30: Megtréfálta ismerősét, hogy pozitív lett a tesztje, pénzbüntetésre ítélhetik

Pénzbüntetés kiszabását kéri az V. és XIII. kerületi ügyészség egy férfira, aki ismerősét ijesztette meg azzal, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Az 51 éves férfi tudomást szerzett arról, hogy ismerősének április 6-án koronavírus-tesztet végeztek a munkahelyén, és ha az pozitív, akkor még aznap értesítik őt erről telefonon. A vádlott az esti órákban azzal hívta fel az ismerősét, hogy pozitív lett a teszteredménye, csomagoljon össze, mert érkezik a mentő, hogy karanténba vigyék. A sértett megijedt, összekészítette a holmiját, de a mentő nem érkezett meg. A férfi tesztje valójában negatív lett.

A XIII. kerületi rendőrök elfogták a férfit és gyanúsítottként hallgatták ki. Az ügyészség félelemkeltéssel elkövetett zaklatás miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Indítványában az ügyészség azt kérte, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzésben döntsön az ügyben. (MTI)

10:10: Tíz perc alatt kimutathatja a koronavírust egy pár forintos szenzor

A koronavírus-járvány megfékezésének számos nehézsége van, az egyik legnagyobb azonban kétségtelenül az, hogy nem egyszerű tesztelni, és még nehezebb megtalálni a tünetmentes hordozókat. A gyorstesztek ráadásul könnyen adhatnak fals eredményeket, a pontosabbak eredményére pedig napokat kell várni, így nem egyszerű megmondani, hogy adott időpontban fertőzött-e valaki. Ezt a problémát oldaná meg a SARS-CoV-2 RapidPlex nevű, otthon is használható kísérleti eszköz, ami egy csepp vérből vagy nyálból tíz perc alatt képes megállapítani a fertőzést. Bővebb cikkünket itt olvashatja.

09:50: Eltiltották az énekléstől Pataky Attilát

Szeptember közepén engedték ki az Edda Művek énekesét a Szent László Kórház koronavírus-fertőzötteket kezelő osztályáról, de még mindig nem énekelhet, sőt, valószínű, hogy az idén már nem is állhat színpadra. A 69 éves Pataky Attila a kórházban 8 kilót fogyott, kezdődő tüdőgyulladása volt, csak suttogva, fojtott hangon tudott beszélni. Most már jobb a helyzet, de a teljes gyógyulásig hosszú idő telik még el.

09:10: Negatív rekord: 20 beteg halt meg itthon egy nap alatt

818 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 32 298 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 20 beteg, ez negatív rekordnak számít, eddig az egy nap alatt elhunytak legmagasabb száma 17 volt (április 19-én és október 2-án). Az elhunytak között van egy 44 éves férfi is, akinek jelenleg nincs krónikus alapbetegségéről adat. A gyógyultak száma 8 723. Az aktív fertőzöttek száma 22 722 fő. Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 50%-a, a gyógyultak 34%-a budapesti. 627 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 37-en vannak lélegeztetőgépen. A napi adatokról szóló részletes cikkünket itt olvashatja.

08:20: Mexikóban egy nap alatt 2789-en haltak meg

Napi rekordot döntött mind a koronavírus-fertőzöttek, mind a ragály miatt elhunytak számának növekedése Mexikóban. Egy nap alatt 2789-en haltak meg a járvány miatt, ezzel már 80 ezer fölé emelkedett a ragály halálos áldozatainak száma az országban. A bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek száma 28 ezer 115-el lett több vasárnapról hétfőre. Mexikóban a járvány kezdete óta már csaknem 800 ezer koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, de ennél sokkal többen lehetnek vírushordozók, mivel csak korlátozott számban tesztelnek. (MTI)

07:50: A fertőzöttek száma 35 millió, a halálos áldozatoké 1,043 millió a világon

Kedden reggel közzétette a legfrissebb koronavírus-adatokat a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem: eszerint világszerte 35 414 612 embernél regisztrálták a koronavírust, a halálos áldozatok száma 1 043 061, a gyógyultaké pedig 24 668 788. Egy nappal korábban 35 079 152 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 036 111, a gyógyultaké pedig 24 429 024 volt. A fertőzés továbbra is 188 országban és régióban van jelen. A legfertőzöttebb ország továbbra is az Egyesült Államok, itt 7 457 402 fertőzött volt keddig, 210 181-en haltak meg, 2 935 142-en meggyógyultak. A második legtöbb beteg Indiában (6 623 815), a harmadik legtöbb pedig Brazíliában (4 927 235) van. (MTI)

07:36: A fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek árát

Több millió forintos büntetést is kaphat az a szolgáltató, amely a megszabott hatósági ár (19 500 forint) feletti összegért kínálja a PCR-teszteket, az árak betartását a fogyasztóvédelem ellenőrzi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére egy kiemelt akció keretében (ha orvos, kórház vagy hatóság rendeli el azt, akkor továbbra is ingyenes). A koronavírus szűrésére használt PCR-tesztek elvégzése 2020. szeptember 21-e óta hatósági árhoz kötött. „Csak együtt, összefogással fékezhetjük meg a koronavírust, ezért is lenne megengedhetetlen, hogy bárki nyerészkedni próbáljon a teszteken” – mondta Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese.

Ha a fogyasztóvédelem azt tapasztalja, hogy a vállalkozás a megengedettnél drágábban kínálja a tesztet, a jogszabály betartására, azaz a vizsgálat legfeljebb hatósági áron való elvégzésére kötelezik a céget. Ha az ajánlott ár kényelmi többletszolgáltatások (pl. kiszállás, hétvégi mintavétel stb.) miatt magasabb, akkor is egyértelműen tájékoztatni kell az érdeklődőket a teljes költség egyes elemeiről. A fogyasztóvédelmi hatóság 15 ezer forinttól akár a nettó árbevétel 5 százalékáig, azaz több millió forintig terjedő bírságot szabhat ki, ha nem egyértelmű árfeltüntetést tapasztal, vagy egyéb megtévesztő gyakorlatot fed fel az ellenőrzés során. A minisztérium várhatóan október végéig összegzi a vizsgálati eredményeket, tapasztalatokat. (Innovációs és Technológiai Minisztérium, sajtóközlemény)

Elemző cikkünket a magyarországi koronavírus-helyzetről ide kattintva olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!