Tíz perc alatt kimutathatja a koronavírust egy pár forintos szenzor

2020. október 6. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány megfékezésének számos nehézsége van, az egyik legnagyobb azonban kétségtelenül az, hogy nem egyszerű tesztelni, és még nehezebb megtalálni a tünetmentes hordozókat. A gyorstesztek ráadásul könnyen adhatnak fals eredményeket, a pontosabbak eredményére pedig napokat kell várni, így nem egyszerű megmondani, hogy adott időpontban fertőzött-e valaki. Ezt a problémát oldaná meg a SARS-CoV-2 RapidPlex nevű, otthon is használható kísérleti eszköz, ami egy csepp vérből vagy nyálból tíz perc alatt képes megállapítani a fertőzést – írja a Fast Company.

A Caltech által fejlesztett eszközről a Cell szakfolyóiratban jelent meg tanulmány, mely alapján egy grafénre, vagyis egy egyetlen atom vastagságú grafitrétegre alapuló szenzorról van szó. A kutatók egy lézer segítségével karcolják bele a grafénmintát egy műanyag lapba, az így készülő érzékelők pedig nemcsak a pontos és gyors mérést teszik lehetővé, hanem meglepően olcsók is. Az előállításuk néhány cent, a költségek pedig a teszteléshez szükséges vegyi anyagokkal és elektronikai cikkekkel együtt sem haladja meg a pár dollárt, vagyis a pár ezer forintot. A teszt elkészítése során a saját mintánk után a vegyi anyagokat kell a szenzorra csepegtetni, hogy a vírus biomarkerei hozzátapadjanak a grafénhoz, ekkor pedig már elektronikus úton is észlelni lehet őket. A teszttel ugyanakkor

nemcsak azt lehet megállapítani, hogy fertőzött-e valaki, hanem azt is, hogy van-e bármilyen immunitása az illetőnek egy korábbi fertőzés miatt.

Az eszközt több alkalommal is sikeresen tesztelték aktív fertőzöttektől származó mintákkal, arra azonban nem érdemes számítani, hogy a közeljövőben elérhetővé is válik. A szenzort első körben klinikai környezetben is le kell tesztelni, aztán kormányzati szinten is el kell fogadtatni, mielőtt tömeggyártásba kezdhetnek, és olyan csomagokat állíthatnak össze, amelyekkel az átlagember otthon is le tudja tesztelni magát. Ehhez a legjobb esetben is nagyjából egy évre lesz szükség, ha azonban ezt elérik, a kutatócsoport hisz abban, hogy a jövőben egy még egyszerűbben használható eszközt is létre tudnak hozni.

Fotó: Caltech
Fotó: Caltech

A technológia tehát rettentően ígéretesnek tűnik, a jelek szerint azonban elég valószínű, hogy bármilyen otthon végezhető koronavírusteszt, ami erre építkezik, később érkezik majd meg, mint az első hivatalos vakcina. Ez lehangolónak tűnhet, de nem jelenti azt, hogy a teszt értelmetlenné válik: az immunitásunk még az esetleges oltással sem lesz életünk végéig biztosítva, a koronavírus pedig vélhetően még évekig velünk marad majd. Ha pedig sikerül meghaladni, mire a szenzor elterjed, a következő járványnál ettől még hasonlóan fontos szerepet tölthet be a technológia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!