A Strabag saját hatáskörben adta el a GYSEV-es tulajdonrészét a magyar államnak

2024. szeptember 13. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Miután Lázár János csütörtökön bejelentette, hogy a magyar állam megvásárolta a Strabag tulajdonrészét a GYSEV-ben, ezzel kétharmados többségi tulajdonosa lett a vasúttársaságnak, kérdésünkre az osztrák környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium nem tagadta, hogy volt ilyen tranzakció. Mint írták, a többi tulajdonos, így a Strabag is szabadon eladhatja a részvényeit.

Bővebb tájékoztatást nem tudtak adni a tranzakcióról, mert a minisztérium nem volt közvetlenül érintett benne.

A GYSEV Zrt. (németül Raaberbahn) egy osztrák–magyar vasúttársaság, amelyben a magyar államnak eddig is többsége volt, de nem kétharmados, ez változik meg azzal, hogy Lázár bejelentése szerint kivásárolták a Strabagot. Ez amúgy nem váratlan fejlemény, azóta lehetett rá számítani, hogy az építési- és közlekedési miniszter tavaly novemberben kirúgta a GYSEV osztrák igazgatóhelyettesét. Lázár abban is látott fantáziát, hogy kivásárolja az osztrákokat a cégből.

Az osztrákok nem kértek ebből, és pert indítottak a kirúgás miatt, a magyar állam pedig röviddel ezután hivatalos ajánlatot tett a Strabag tulajdonrészére. Ezzel egyértelművé vált, hogy kiegyezés helyett inkább az osztrák fél legyőzésére játszanak, és bár a GYSEV végül megegyezett a kirúgott igazgatóval, a jelek szerint ezt a tervet véghez is vitték. Lázár szerint most az utolsó akadály is elhárult a Strabag kivásárlása elől azzal, hogy az osztrák versenyhatóság is engedélyt adott az ügylethez.

Az osztrák minisztérium a Telexnek azt írta, még a magyar tulajdonos képviselőjével való tavalyi vitathatatlan nézeteltérések során is a lehető legjobban képviselték az osztrák érdekeket a GYSEV-en belül, a prioritásuk pedig mindig is a minőségi tömegközlekedés volt Észak-Burgenlandban. Ezt szerintük meg is valósították, és örülnek, hogy a GYSEV-en belül egyre inkább visszatér a béke.

Azt is írták, hogy – ahogy azt korábban is jelezték – a 28,2 százalékos osztrák részesedés eladása számunkra soha nem volt napirenden, de a többi tulajdonos a jogi és szerződéses keretek között szabadon eladhatja részvényeit, ez pedig természetesen a Strabagra is vonatkozik. „Az osztrák állam részesedése a Raaberbahnban nem változik a tranzakció következtében” – írták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!