2016 óta először többlettel zárta a májust a költségvetés

2024. június 10. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

A költségvetés májusban 49 milliárd forintos többlettel zárt, ami 2016 óta a legkedvezőbb májusi havi mutató – jelentette az államháztartás központi alrendszerének május végi állásáról hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM). A minisztérium szerint ez azt jelzi, hogy „a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára”.

Ez persze nem jelenti az, hogy ne volna valójában hiány a költségvetésben, május végéig az államháztartás központi alrendszere 2548,5 milliárd forint mínuszban zárt. Április végéig 2597,5 milliárd forint volt a hiány.

A központi alrendszeren belül májusig a központi költségvetés 2559,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 115,5 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 104,3 milliárd forintos hiányt mutattak. A közlemény szerint viszont erősödik a gazdaság teljesítménye, az előző év azonos időszakához képest például 9,9 százalékkal nőttek az adóbevételek.

Mindez a közlemény szerint segíti a 4,5 százalékos hiánycél elérését. Azért arra érdemes visszaemlékezni, hogy az év első három hónapjában még a GDP 2,9 százaléka volt a megcélzott hiány, de ezt aztán gyorsan módosította a PM, az első három hónap után látszott, hogy ez tarthatatlan, mert ezt a hiánycélt már március végére majdnem elérte a költségvetés. Akkor 675 milliárd forintnyi állami beruházás átütemezését is bejelentette a kormány, ez a mostani tájékoztató szerint az új hiánycél eléréséhez már elég lehet.

A PM közleménye szerint május végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 1760,6 milliárd forintot tettek ki, ami 659,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év elején a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt ugrottak meg, a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) után ugyanis 1241 milliárd forint kamatot kellett kifizetnie az államnak az első negyedévben.

A gyorstájékoztató szerint a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásokra is többet kellett kifizetni, nyugellátásokra 2848,4 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1090,8 milliárd forintot fizetett az állam május végéig. A tájékoztatás szerint az uniós források folyamatosan érkeznek, május végéig 546,2 milliárd forint uniós bevétel folyt be a költségvetésbe. Az uniós kiadások 801,9 milliárd forintot tettek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!