Nem biztos, hogy elég lesz a 675 milliárdos kiigazítás Vargáéknak, hogy tartani tudják a hiánycélt

2024. április 11. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Mihály pénzügyminiszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette: a kormány 2,9-ről 4,5 százalékra emeli az idei hiánycélt, és 675 milliárd forint értékű beruházást ütemez majd át, hogy ezt a célt tartani tudja. Bár a bejelentésekben sok üdvözlendő van, nem biztos, hogy ekkora kiigazítás elég lesz ahhoz, hogy a GDP 4,5 százaléka alatt tartsa az államháztartás hiányát. A pénzügyminiszter bejelentéseiről Németh Dávidot, a K&H Bank makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.

Varga a kormányinfón több fontos bejelentést is tett a költségvetéssel és a kormány terveivel kapcsolatban. Például hogy módosítják a növekedésre és hiányra vonatkozó várakozásokat és célokat: 2,9 százalékos államháztartási hiány helyett már 4,5 százalékot szeretne elérni a kormány az év végéig, és 4 százalékos helyett már csak 2,5 százalékos növekedésre számít az idén, amivel még mindig az EU éllovasai között lehet Magyarország.

Németh Dávid szerint üdvözlendő, hogy a kormány viszonylag hamar, az első negyedév után módosította az eddig túlságosan optimista céljait és várakozásait.

Tavaly csak az év végén, október-november táján ismerte be a Pénzügyminisztérium, hogy az addig tervezett makroszámok nem fognak teljesülni, ami sokat rontott a költségvetési politika hitelességén. A most bejelentett számok már sokkal hitelesebb képet adnak a gazdaság helyzetéről, és az elemzői várakozásoknak is jobban megfelelnek, bár Németh szerint inkább a 2-2,2 százalékos GDP növekedés lehet idén reális.

A költségvetés helyzete nem alakult fényesen az év első három hónapjában, sőt, a költségvetési hiány márciusra elérte a kormány eddigi hiánycéljának 92 százalékát. Varga Mihály szerint ez részben amiatt is volt, mert a kormánynak az első negyedévben sok költsége volt: februárban kifizetett 1900 milliárd forintot a 13. havi nyugdíjakra, 2100 milliárdot a megnövekedett kamatkiadásokra, és a reptérvásárláshoz szükséges összeget is elkülönítették már (hogy ez mennyibe fog kerülni, egyelőre nem tudni, Nagy Márton, a vásárlásért felelős nemzetgazdasági miniszter szerint az összeg kevesebb lesz, mint 774 milliárd forint).

Varga viszont kifejtette, hogy a fogyasztás növekedni kezdett, a várható reálbér-növekedés miatt pedig növekedni is fog, így a fogyasztás utáni adóbevételekből is több folyhat be, így tartható lesz a 4,5 százalékos hiánycél. Németh Dániel úgy látja, a kormány által várt 2,8 százalékos fogyasztásnövekedés reális lehet, bár azt csak később fogjuk látni, hogy ez mekkora adóbevétel-növekedéssel jár a kormánynak. A 2024-es költségvetésben mindenesetre a kormány nagyon túltervezte a fogyasztásból befolyó bevételek növekedését, amikor több 10 százalékos emelkedéssel számolt.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a kormány 675 milliárd forint értékű állami beruházást ütemez át, vagyis halaszt el. Hogy ezek mely beruházások lesznek, azt majd a szaktárcáknak kell eldönteniük. Németh Dávid szerint enélkül inkább 5,6-5,9 százalékos lenne a hiány, de még ekkora korrekció sem biztos, hogy elég a 4,5 százalékos hiánycél eléréséhez.

A makroelemző szerint a 675 milliárd forintos korrekció arra lehet elég, hogy 5 százalék körülire faragja a kormány a hiányt.

Varga azt is bejelentette, hogy a háborús helyzet és az amerikai elnökválasztás annyira befolyásolja az európai és így magyar gazdasági terveket, hogy a szokásos tavaszi-nyár eleji költségvetési tervezés helyett csak november 5., vagyis az amerikai elnökválasztás után tervezi majd meg a PM a 2025-ös költségvetést. Ahogy Németh Dávid is emlékeztet, ezzel lényegében a kormány visszaállította a régebbi rendszert, hiszen pár évvel ezelőttig mindig is az év végén fogadta el a kormány a következő évi költségvetést. Lényegében azt is beismerte ezzel a kormány, hogy a tavaszi költségvetési tervezési modell kudarcot vallott, mert eddig mindig nagyon mellélőttek abban, hogy hat hónappal az év vége előtt mekkora makroszámokkal tervezték a költségvetést.

Hogy ezzel a kormány visszaáll-e a korábbi rendszerre, és mostantól az év végén tervezi-e majd újra a költségvetést, egyelőre nem tudni. Németh nem tartja kizártnak, hogy a 2026-os választások előtt, 2025-ben a kormány visszatér a tavaszi tervezéshez. Mindenesetre az ősszel összeállított költségvetés sokkal hitelesebb, mert pontosabb adatokkal, kevesebb bizonytalansággal lehet megtervezni, mennyi pénze és kiadása is lesz az államnak a következő évben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!