Nagy Márton ismét beleszállt Matolcsyba, szerinte a jegybank képtelen együttműködni a kormánnyal

2024. május 21. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) képtelen együttműködni a kormánnyal, hiába keresték erre a lehetőséget.

„Úgy látjuk, ott olyan viselkedés uralkodik, ami alapvetően arról szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank a médiában üzenget. Hét évig szolgáltam a jegybankban az elnök úr mellett, összesen pedig tizennyolcat. Azt gondoljuk, ez a hangnem, ami a napjainkban ott uralkodik, méltatlan az intézményhez. Ennek a felelőssége pedig a jegybank vezetőségét terheli” – nyilatkozta Nagy Márton az Indexnek egy budapesti rendezvény után.

A miniszter szerint az emberek joggal hitték azt, hogy a jegybank és a Nemzetgazdasági Minisztérium kapcsolata konszolidálódott, és a szakemberek a háttérben, érvekkel alátámasztva beszélik meg a szakmai nézeteltéréseiket. „Nem pedig kidobják egyből a piacra, nyilvánosan. Ráadásul rendszeresek az egyeztetések a két intézmény között” – tette hozzá.

„Szem előtt tartva a nemzetgazdaság érdekeit, őszintén törekedtünk a monetáris és fiskális politika közötti kapcsolat javítására, még válságos időkben is. Nekünk is van véleményünk a jegybank működéséről. Nem értünk egyet például a kamatpolitikával vagy az eszköztár működtetésével – köztük a Diszkont Kincstárjeggyel –, azonban mégsem kürtöljük tele a médiát kritikai észrevételeinkkel. Kellő alázattal végezzük munkánkat a minisztériumban, és ezt a beosztottjaimtól is elvárom” – mondta Nagy Márton.

A Magyar Nemzeti Bank évek óta rendszeresen kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját. Matolcsy György jegybankelnök és volt helyettese, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter között a személyes viszony is elég feszült, bár legutóbb mintha már tettek volna egy lépést a békülés felé, amikor április elején közös munkaebédet tartottak.

Ám nem sokkal ezután a jegybank egy súlyos kritikákkal teli elemzést közölt a kormány 2024 és 2030 közötti időszakra vonatkozó Versenyképességi Stratégiájáról. A stratégiát még áprilisban mutatta be Nagy Márton, aszerint Magyarország a következő hat évben főként további iparosításon keresztül fog nagyot fejlődni. Az MNB fő kritikája az, hogy a kormány versenyképességi stratégiája elsősorban a gazdasági növekedés mennyiségi tényezőire fókuszál, a minőségiekre kevésbé. Azt is kiemelték, hogy 2019 és 2023 között Magyarországnak a legtöbb versenyképességi rangsorban nem javult, hanem romlott a helyezése, a 27 uniós tagállam közül ma valahol a 19-24. helyezésnél vagyunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!