Munkaebédet tartott Matolcsy György és Nagy Márton

2024. április 4. – 14:23

Munkaebédet tartott Matolcsy György és Nagy Márton
Matolcsy György és Nagy Márton találkozója 2024. április 4-én – Fotó: Papp Szabolcs / Nemzetgazdasági Minisztérium

Másolás

Vágólapra másolva

Aktuális gazdasági kérdésekről egyeztetett Matolcsy György jegybankelnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A beszámoló szerint Matolcsy és Nagy egy csütörtöki munkaebéd keretében áttekintette az ország gazdasági helyzetét és a gazdaságpolitika aktuális feladatait. Egyetértettek abban, hogy nemzetgazdasági érdek az alacsony infláció megőrzése, valamint – az egyensúly helyreállítása mellett – a fenntartható növekedés újraindítása. Abban is egyetértés volt köztük, hogy a gazdasági növekedés magasabb fokozatba kapcsolása érdekében tovább kell erősíteni Magyarország versenyképességét.

Az NGM közleménye kiemeli: a vezetők megegyeztek, hogy a két intézmény közötti eddigi szakmai együttműködés mellett a jövőben stratégiai kérdésekben is további személyes egyeztetést tartanak.

Az év elején szokatlanul kemény, de egyáltalán nem szokatlan tartalmú gazdaságpolitikusi összecsapás bontakozott ki Magyarországon. Azért nem szokatlan, mert Matolcsy György és korábbi alelnöke, Nagy Márton között régóta nagyon erős az ellentét.

A két intézmény dolgozói erről legendákat tudnak mesélni, van, aki szerint a nagy jegybanki pálfordulás is, amellyel a Magyar Nemzeti Bank ellépett a szigorú kamatpolitika irányába, szintén Nagy Márton pozíció-változásához kötődik. Korábban ugyanis Nagy a jegybankban próbálkozott egy, a növekedést támogató gazdaságpolitikával, de miután viharosan távozott, Matolcsy az egész gazdaságélénkítő politikának is hátat fordított, és immár kritizálja azt. A konfliktusról volt jegybankárokkal, elemzőkkel és kereskedelmi banki vezetőkkel beszéltünk. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!