Az állam eladta azt a céget, amelyet 4 éve kommandósokkal foglalt el

Legfontosabb

2024. május 15. – 14:32

Az állam eladta azt a céget, amelyet 4 éve kommandósokkal foglalt el
Egy gépmester nyomtatott íveket húz ki a nyomdagépből a Kartonpack Dobozipari Nyrt. debreceni üzemcsarnokában 2016. november 11-én – Fotó: Oláh Tibor / MTI Bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva

Csődbe ment a hírhedt csornai napelemgyár. Két részes cikkünkben alapvetően ezt a történetet fogjuk körüljárni, de az első részben látszólag kicsit messzebbről kezdünk. A zűrös napelemgyár egyik egykori tulajdonosával foglalkozunk, a Kartonpack nevű debreceni dobozgyártó céggel.

A csornai napelemgyár ügyében egyáltalán nem jelentéktelen Kartonpackot a Covid idején az állam einstandolta, de most végre újra hazai szakmai kezekbe kerülhet, a Color Pack Zrt. nevű nyíregyházi szektortárs lehet a vevő. Mindjárt őket is bemutatjuk, de előbb nézzünk vissza a nagyon kemény sztori kezdetére.

Zűrössé válik a Kartonpack

A csornai napelemcég egyik tulajdonosa, a Kartonpack tragédiája a tulajdonosi köre volt. Azt tapasztaltuk, hogy a vállalkozást egykoron vezető Tóth Gáborról mindenki nagy tisztelettel beszél, „egy nagyon konzervatív, talpig becsületes úriember volt”, akinek vezetése alatt a cég gyógyszeripari kartondobozokat gyártott kicsi, de stabil nyereséggel. Az Opten szerint még 2022-ben is 3,4 milliárd forintos forgalom mellett enyhén, de nyereséges volt a társaság.

A működéssel soha nem volt baj, a tulajdonosi körrel azonban, mint említettük, voltak problémák. Ha a mostani történetünkben a 2019-es állapotból indulunk ki, 61,9 százalék volt a Britton Kft., 29,5 százalék Fintha-Nagy Ádám ügyvéd és 8,3 százalék a német Deutsche Balaton AG tulajdona. Ez a három szereplő tehát együttesen majdnem 100 százalékot birtokolt a Kartonpackból, és mellettük volt még néhány kisrészvényes.

Ismerősek ezek a nevek? A sztori eleje még a nagy brókerbotrányként elhíresült Kulcsár-ügyhöz nyúlik vissza.

A K&H-s bankár több céget is megpróbált megszerezni, a Kartonpackot sikerült is neki. Ennek részleteit nem írjuk most le, de Kulcsár bukása után bukott az említett Britton Kft. is, amelynek vezető alakja, Kerék Csaba, a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottja volt. Az amúgy rendkívül megnyerő és intelligens cégvezető jogerős börtönbüntetést kapott, és így eltiltották a cégvezetéstől, de azért nem engedte el teljesen a Kartonpackot.

Tulajdonos volt továbbá Fintha-Nagy Ádám, az ismert ügyvéd is, aki ügyvédként volt benne a Kulcsár-ügyben. Az MNB később azt gyanította, hogy ő bennfentesen lett a Kartonpack részvényese. A gyanúból büntetőeljárás lett, annak végkifejlete nyilvánosan nem ismert, de ahogy a Brittont, úgy Fintha-Nagy Ádámot is valahogy kiszoríthatták, eltilthatták a cégből, a részvényesi jogok gyakorlásától. A német Deutsche Balaton AG. ugyan semmit nem követett el, de később ő is kiszorult, mára ő sem tulajdonos.

Hosszú küzdelem, majd állami einstand

A Kartonpack tehát tőzsdei cég volt, amelynél az állam (konkrétan az MNV Zrt.) egy idő után úgy ítélte meg, hogy őt illeti a két zavaros pakett. Az állam ugyanakkor ezzel nehéz helyzetbe is került. Ha nagytulajdonossá vált volna egy végrehajtással, akkor a kisrészvényesek felé drágán kötelező vételi ajánlatot kellett volna tennie. Ráadásul az akkori végrehajtási szabályok szerint nem is vehette volna el közvetlenül a részvényeket, csak azok értékesítése után a vételár illette volna meg.

Ráadásul a Kartonpack tulajdonosként a hírhedt csornai napelemgyár ügyében is kőkeményen harcolt, pereskedett, erre a sztorira majd főleg a cikksorozatunk következő részében fókuszálunk. Mindenesetre 2020-ban végül a Covid segített az államnak,

a kormány egy egészen megdöbbentő döntéssel oldotta fel a gordiuszi csomót. 2020. április 17-én katonák, rendőrök és ügyvédek lepték el a társaságot, és elzavarták a cégtől „visszahívott” vezetőket.

Értelmetlen, agresszív erődemonstráció volt, amelyben TEK-esek, gépfegyveres emberek léptek fel a szakmai vezetővel, a Tóth Gábort követő Bagdi Ildikóval szemben. A kormány a Covidra hivatkozva előbb állami felügyelet alá vonta a céget, majd a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt tette meg tulajdonossá (az állami tulajdonszerzés lefolyásáról itt írtunk).

Na, nem mintha olyan jelentős lett volna a társaság szerepe a vírus elleni védekezésben, legfeljebb annyi köze volt az egészségügyhöz, hogy gyógyszeres dobozokat nyomtatott. Viszont a cég problémát okozott, perek lengték körül és állandóan kellemetlenkedett egy fontos ügyben, vagyis az említett csornai napelemgyár körül.

Kiszorítás

A Kartonpackot mindenesetre a Covid alatt az állam megszerezte, majd a maradék kisrészvényest kiszorította a tulajdonosok közül. Ezek előtt azonban többféle probléma adódott még a cég körül, például nem készültek el az üzleti jelentései, de mára ez már végül is mindegy: a társaságot kivezették a tőzsdéről.

Itt vannak egy egykori dokumentumok, a kiszorítási felhívás és a végső kifizetés. Látható, hogy a részvényesek részvényenként 2534,82 forintot kaptak a papírokért. A társaságot átvették az állami MFB-ből és a Vadászati Világkiállítás szervezési csapatából ismert állami tisztviselők, akik közül Uszkay-Boiskó Sándor vezérigazgató korábban MFB-alkalmazott volt. (Ez annyiban érdekes, hogy a csornai napelemgyárat is az MFB finanszírozta.)

Ugyanakkor beszéltünk olyan forrással is, aki szerint bár az állam dominálta négy évben nem ment előre kellően a Kartonpack, talán ez nem is baj. Szakmailag ugyanis rendben volt addig is, csak annyi történt, hogy az új jogász vezetők jogilag megpróbálták a maguk sajátos módján letisztítani a cég ügyeit.

Most pedig újabb tulajdonosváltás van folyamatban, úgy tűnik, hogy az állam eladta a Kartonpackot egy nyíregyházi cégnek, a Color Pack Zrt.-nek, bár a tranzakció hivatalosan még nem ment végbe, a cégbíróság hiánypótlást rendelt el.

A Color Pack sztori

Megkerestük a Color Packot vezető Zsukk Lászlót, aki válaszolt is a kérdéseinkre. A társaság története nagyon érdekes, egy nagy nyíregyházi agrárvállalkozás anno megelégelte, hogy Olaszországból kell megvennie a konzervcímkéket, amolyan melléküzemként létrehozott egy nyomdát, amit a rendszerváltás után 160 dolgozó vehetett meg. A cég sokáig mindenfélét nyomtatott, címkét, brossúrát, füzetet, könyvet, de aztán a címkék és élelmiszeripari dobozok lett a fő profilja. Ismert referenciáik között vannak a Tungsram, a Globus, a Bonbonetti, a Bunge termékei, de a Helia-D csomagolásai, vagy a macisajtos kartonok is.

A Color Pack és a Kartonpack, vagyis a nyíregyházi és a debreceni cég nagyon régóta ismerte egymást, sokszor segítették ki egymást a múltban, így Zsukk László elmesélése szerint, amikor 2023 közepén megtudta, hogy az MNV zárt körű, meghívásos pályázaton eladja az általa 4 évig birtokolt érdekeltségét, beajánlották magukat. A vezérigazgató nem tudja, hogy hányan adtak be végül ajánlatot, de 2023 októberében már arról kapott értesítést, hogy az övék volt a legmagasabb ajánlat.

Innen azonban még voltak nehézségek, a GVH-nak is engedélyeznie kellett az üzletet, hiszen így Magyarország talán legnagyobb nyomdaipari cége jöhet létre. Emellett a vételárat is elő kellett teremteni – úgy tudjuk, hogy ennek dandárját kereskedelmi banki hitel jelenti.

Mindenesetre azóta megindult az alaposabb ismerkedés, Zsukk László már megfelezi az idejét Nyíregyháza és Debrecen között. A Kartonpack jövője így talán végre annyi hányattatás után sínre kerül, és lehet az alaptevékenységre fókuszálni. Azt hallottuk az egyik forrásunktól, hogy abban ugyanis továbbra is nagyon jó a cég, ami a főtevékenysége. Továbbra is gyártja a dobozokat és egy nyomdaipari gépsor a kartonra ráfesti a nyomatot, vagyis minden szükséges információval feliratozza a gyógyszeres dobozokat. Hozzáadott értéke például abban van a cégnek, hogy képes a vakok számára is kitapintható dombornyomott szövegek elhelyezésére is.

A Color Pack nem is kívánja ezt a jól bejáratott márkanevet megszüntetni.

A vevő – saját bevallása szerint – nemrégiben még nagyon küzdött a jövedelmezőséggel, hajszálon múlt, hogy túlélt. Nem volt könnyű a generációváltás, idősebb és ifjabb Zsukk László egy ideig együtt vezették a céget, de a Covid után több menedzser is nyugdíjba ment, ahogyan az is nagy kihívás volt, ahogy 30 főről 100 fő fölé nőtt a cég. 2022-ben azonban az Opten szerint 3,3 milliárd forintos forgalom mellett 364 milliós nyereséget ért el, úgy tudjuk, hogy a 2023-as év nagyobb forgalmat, de kisebb nyereséget hozott, de az adatok még nem látszanak a céginformációs rendszerben. A cég egy korábbi fejlesztésükhöz 386 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást nyert el.

Azt nem tudjuk, hogy mekkora volt a vételár, bár vélhetően az államnak ezt majd közzé kell tennie, de Zsukk László szerint a cég méretéhez képest igen nagy terhet jelentett, de nagyon hisz abban, hogy megéri.

Cikksorozatunk folytatásban azt fogjuk bemutatni, hogy a Kartonpack rendeződni látszó élete hogyan forrt össze korábban a csornai napelemgyárral. Miként harcoltak egykoron az üzleti vetélytársak (vagyis a Kartonpack és a svájci EcoSolifer AG) minden lehetséges eszközzel a napelemgyár részvényeiért, és milyen érték maradt még a stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolás alatt álló cégben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!