A világ pénze ráment, de még mindig nem működik a csornai napelemgyár

Legfontosabb

2024. március 29. – 13:07

A világ pénze ráment, de még mindig nem működik a csornai napelemgyár
A jobbikos képviselő kérdését feljelentésként értékelte a legfőbb ügyész – Fotó: Balassa Péter Facebook-oldala
Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Támogatás, hitel, infrastruktúra-fejlesztés: bőven kijutott a jóból a csornai napelemgyárnak, mostanra mégis a helyi önkormányzat szerint is bezárhatja kapuit. Miközben a dolgozók elmaradt járandóságukra várnak, Polt Péter egy képviselői kérdést a nyomozó hatóságnak továbbított, de más vizsgálatok is jöhetnek az ügyben. A gyárhoz vezető magánút Közpénztemetőre átnevezését napirendre sem vették, korábban az ügyvezető édesanyjának nevét kapta.

Rossz híreket fújt a szél a kisváros határa felől, a napelemgyár irányából a csornai városházára, így az önkormányzati választás közeledtével a városvezetés egy közleményben inkább gyorsan el is határolódott a cég vezetésétől és az ott történtektől.

Az alapkőletételen Áder János és Haidegger Ákos – Fotó: Cseh Dániel / MTI
Az alapkőletételen Áder János és Haidegger Ákos – Fotó: Cseh Dániel / MTI

Néhány hete kiderült, megint késik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat az EcoSolifer. Hiába a hitel, a támogatás, az Opten szerint 2020-ra több mint 1,7 milliárd forint veszteségük volt, és még a NAV-val is meggyűlt a bajuk. A 24.hu szerint a helyzet azóta sem javult: 2020 és 2022 között csaknem 7,7 milliárd forint volt a cég vesztesége.

Mostanra úgy tűnik, nagy a baj, az önkormányzati választás előtt a csornai városvezetés közleményt is adott ki az ügyben, hangsúlyozva, hogy kiszámíthatóságot és egyenességet várnak a napelemgyár vezetőségétől. Mint írják, nem hivatalos információik szerint a napelemgyár nem csupán fizetési nehézségekkel küszködik, hanem bezárja a kapuit, és csoportos létszámleépítésre kell számítani. Hozzáteszik, az EcoSolifer Heterojunction Kft.-ben kezdetben az egész város megbízott, hiszen piaci szereplőként fejlesztést, munkahelyeket hozott Csornára. Az utóbbi időben azonban megszakadt a kapcsolat, a gyár vezetősége az önkormányzat többszöri megkeresésére sem reagált.

„Mivel önkormányzatunknak nincs hatásköre, illetékessége a cég felett, ezért információnk nem hivatalosak, azonban mi, csornaiak joggal várjuk el az egyenes tájékoztatást. Amennyiben a gyárbezárás valóban megtörténik, ezért már most szeretnénk segítő kezet nyújtani. Az önkormányzat ezért felvette a kapcsolatot a munkaügyi hivatallal, összehívjuk a város legnagyobb munkaadóit, annak érdekében, hogy az érintett csornai munkavállalók jövője mihamarabb rendeződjön, munkát találjanak. Az önkormányzat minden segítséget felajánl továbbá annak érdekében, hogy a gyár jó kezekbe kerüljön, és olyan befektető érkezzen városunkba, aki munkát, kiszámíthatóságot nyújt a dolgozóinak” – közölték.

2022 nyarán úgy tűnt, akár egyenesbe is jöhet a napelemgyár, ám rövid ideig tartott a fellángolás – Fotó: ecosolifer.com
2022 nyarán úgy tűnt, akár egyenesbe is jöhet a napelemgyár, ám rövid ideig tartott a fellángolás – Fotó: ecosolifer.com

Pedig az nem mondható, hogy az önkormányzat eddig ne lett volna a napelemgyár mellett: korábban több mint 30 millió forintból ivóvíz- és szennyvízcsatorna-vezetéket építtetett a város határától a gyárig. Sőt, a 2016. január 21-i ülésen a polgármester előterjesztette az EcoSolifer ügyvezetőjének, Haidegger Ákosnak a kérését, hogy az édesanyja után Biczák Gizella útnak nevezzék el a napelemgyár megközelítését szolgáló, közforgalom számára nyitott magánutat. A testület ezt egyhangúlag meg is szavazta. Két évvel később a gyár körüli zavaros ügyeket látva Dani Richárd, akkori ellenzéki önkormányzati képviselő javaslatot nyújtott be, hogy helyezzék hatályon kívül ezt a határozatot, és Közpénztemető utcának nevezzék el az üzem melletti aszfaltcsíkot. Ezt azonban napirendre sem vették. A vállalkozó szerint egyébként már 2014-től, az alapkő letételétől nem tűnt komolynak ez a beruházás, hiszen nagyon lassan épülgetett az üzem, majd miután átadták, egy ideig a termelés sem indult el.

Papírjukra, pénzükre várva

Néhány hete aztán behívták a dolgozókat, hogy a kialakult helyzetről, az állásidőbe küldésről tájékoztassák őket, később aztán már felszámolásról szóltak a hírek. Az EcoSolifer alkalmazottai most – bárhonnan – segítségben bíznak, de nehezen nyílnak meg: pedig elmaradt bérükkel tartoznak nekik, van, akinek közel másfél millió forintja áll benn. Az is kérdés, miként jutnak hozzá, mert amíg nem kapják meg a cégtől a papírjaikat, nehezebb új állást vállalniuk – márpedig információink szerint ennek kiadását feltételekhez kötné a gyár. Olyan pár is nehéz helyzetbe került, amelynek mindkét tagja a napelemgyárban vállalt munkát.

Múlt héten a csornai testületi ülésen Kovácsné Varga Ildikó (MSZP) képviselő napirend után elmondta: Komjáthi Imre szocialista parlamenti képviselő is írásban kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára reagált, miszerint a gyár Gazdasági Operatív Programban nyert forrást eszközbeszerzésre, de a jogerősen lezárult szabálytalansági eljárás nyomán az érintett támogatási összeget visszafizették. A napelemgyár foglalkoztatással összefüggő kötelezettségével kapcsolatban a vállalások teljesítéséről a záróprojekt fenntartási jelentésében kell majd számot adnia az EcoSolifernek, az irányító hatóság általi vizsgálatra ez után kerülhet sor. Kaptak még csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatást, kutatás-fejlesztési munkahelymegőrző bértámogatást az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetésből. Hozzátette, az illetékes kormányhivatal egy közérdekű bejelentés után ellenőrzést tartott a csornai gyárban, majd a feltárt szabálytalanság miatt figyelmeztetésben részesítette a foglalkoztatót.

Munkaadó jött, munkavállaló nem

Kovácsné azt kérdezte Bónáné Németh Katalin (Fidesz–KDNP) polgármestertől, sikerült-e kapcsolatba lépni a napelemgyár illetékeseivel. Többször elküldtük már írásban a kérdéseinket az EcoSolifernek, de sem írásban sem szóban nem érkezett válasz – reagált a városvezető. Azt is elmondta, jelentkeztek munkáltatók, hogy felvennék a napelemgyárból elküldötteket, de munkavállaló még nem kopogtatott, pedig választási lehetőségük is lenne, várják a megkeresésüket az önkormányzatnál.

Bűncselekmény elkövetése miatt kell-e bezárni a csornai napelemgyárat? címmel Balassa Péter jobbikos képviselő nemrégiben a parlamentben írásbeli kérdést adott be, a nemzetgazdasági minisztertől várva magyarázatot. Ő úgy tudja, a januári adatok szerint az EcoSolifer alkalmazotti létszáma 56 volt, azonban az ott dolgozók nem kapták meg a járandóságukat, csupán értesítést arról, hogy állásidőt rendeltek el határozatlan időre. Jelezte, hogy az Eximbank 22,5 millió euró hitelt adott a gyárnak, később a kormány másik bankja, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. átvette a hitelt, sőt megemelte a keretet is. Az indoklás szerint azért, hogy a piaci kereslet miatt megduplázzák a kapacitást. Balassa többek közt azt kérdezte, mi lesz a cég további sorsa, miként fizetik vissza az uniós támogatást és felmerült-e bűncselekmény gyanúja az ügyben. Válasz Polt Péter legfőbb ügyésztől érkezett, mégpedig hogy a kérdést feljelentésként értékelte, azt a Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította, így a feljelentés elbírálásáról a nyomozó hatóság tájékoztatja majd a képviselőt.

Kerestük az ügyben Haidegger Ákost, az EcoSolifer Kft. ügyvezető igazgatóját, de nem reagált kérdéseinkre. A csornai polgármestertől többek közt azt tudakoltuk, mikor szakadt meg a kapcsolat a vállalat és a város vezetése között és hogy mekkora összeget fordított az önkormányzat az elmúlt években a gyárat érintő infrastrukturális fejlesztésekre. Választ tőle sem kaptunk.

„A balliberális média támadása miatt”

Kilencévnyi vergődés, támogatások és hitelek begyűjtése után – bár már évekkel korábban állt a gyárépület –, 2020 decemberében adták át a több mint 15 milliárd forintos üzemet, amely már korábban elkészült. Áder János akkori köztársasági elnök, a város díszpolgára hat évvel korábban – a 2014-es önkormányzati választás előtt néhány héttel –, az alapkőletételen kiemelte, hogy az üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti. Haidegger Ákos úgy látta, a megújulóenergia-szektor leggyorsabban fejlődő része a napelemgyártás, az új üzem pedig munkahelyeket hoz létre, a gyár termelésének zömét exportálják majd, elsősorban európai, közép-ázsiai és dél-amerikai piacokra.

2021 nyarán, amikor felpörögni látszott a termelés, Gyopáros Alpár, a térség országgyűlési képviselője saját közösségi oldalán gyurcsányozott egy jóízűt, hogy a napelemgyárat a baloldal támadta, próbálta lejáratni, ellehetetleníteni, feljelentette fűnél-fánál, hazudott róla „reggel, éjjel, meg este”.

2022 márciusában azonban már fizetési nehézségeik akadtak a dolgozókat illetően, állásidőre küldték őket (ez akkor fordul elő, amikor a munkáltató a munkavállalóinak nem tud munkát biztosítani, egyoldalú intézkedés, ami alatt a munkavállaló alapbérre lenne jogosult), nyárra a termelés is leállt, addigra az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF vizsgálódott az ügyben. Az EcoSolifer ügyvezető igazgatója szerint a napelemgyár azért került veszélybe, mert DK-s és jobbikos politikusok, valamint a balliberális média három éven át hazugságokkal támadta a csornai napelemgyár-építést. Hirtelen azonban újraindult a termelés, mindenki megkapta a pénzét, de a felpörgés megint tiszavirág-életű lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!