Egy hete le kellett volna állítani a Samsung gödi gyárát. Mégsem várható, hogy lakat kerül a gyárkapura

Legfontosabb

2024. május 3. – 18:23

Egy hete le kellett volna állítani a Samsung gödi gyárát. Mégsem várható, hogy lakat kerül a gyárkapura
A Samsung SDI gödi akkumulátorgyára 2023 júliusában – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ideiglenesen felfüggesztette a bíróság a gödi akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét – írtuk meg csütörtökön a Göd-ÉRT Egyesület tájékoztatása alapján. A hírt sokan sokféleképpen értették: a lényeg az volt, hogy elvileg le kellene állítani a Samsung működését. De mit is jelent az, hogy leállíttatnák a gyárat, és mi a baj a Samsunggal? Ebben a cikkben összeszedtük, mit kell tudni az egész ügyről.

Nagyon röviden: egy április 23-i bírósági végzés értelmében a Samsungnak egészen addig le kellene állnia a termeléssel, amíg a bíróság másodfokon le nem zár egy rájuk vonatkozó jogi ügyet. A valóságban viszont eszük ágában sincs leállni, és teljesen valószínűtlen, hogy bárki leállíttatja majd a gyárat.

Kicsit hosszabban: a ma érvényes szabályok szerint Magyarországon a nagyobb ipari üzemek működéséhez egy úgynevezett egységes környezethasználati engedélyre van szükség. Az engedély kiadása előtt a hatóság megvizsgálja, hogy az üzem működése nem terheli-e a törvényben szabályozottnál nagyobb mértékben a környezetét és az üzem által alkalmazott technológia megfelel-e a Legjobb Elérhető Technikának. Ha megfelelnek a szabályoknak, megkaphatják a környezethasználati engedélyt.

A gödi Samsungot a hatóságok valamiért 2023-ig nem kötelezték arra, hogy környezethasználati engedélyt szerezzen a működésére. Mindezt úgy, hogy a Samsung az alapítása óta akkorára nőtt, hogy 2022-ben már ők voltak a második legnagyobb árbevételű gyár Magyarországon.

2023 júniusában aztán a kormányhivatal arra jutott, hogy a Samsung „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat – ilyen engedély nélkül”. A kormányhivatal ezután lefolytatott egy környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást, aminek a végén tavaly decemberben egy tíz évre hatályos környezethasználati engedélyt adtak a cégnek.

Ezt az engedélyt támadta meg még tavaly decemberben a Göd-ÉRT Egyesület egy bírósági keresettel, arra hivatkozva, hogy a gyár működése szerintük nem felel meg a rá vonatkozó környezetvédelmi előírásoknak. Az ügy a Budapest Környéki Törvényszékhez került, akik a teljes ügyben még nem döntöttek, de egy végzéssel elrendelték a Göd-ÉRT Egyesület keresetének halasztó hatályát.

De mit jelent az, hogy halasztó hatály? Azt jelenti, hogy az érintett engedély végrehajthatóságát a bírósági eljárás végéig felfüggesztik. Vagyis a Samsung esetében a környezethasználati engedélyük a végzés értelmében ma nem jogosít környezethasználatra.

Arról, hogy ez pontosan mit jelent, és a jövőben mi várható, Kiss Csabát, a környezetvédelmi joggal foglalkozó EMLA Egyesület igazgatóját kérdeztük meg.

Kiss szerint a bíróság mostani döntése azt jelenti, hogy a Samsung elvileg nem folytathatja a környezethasználati engedélyben megadott tevékenységeit. Az engedélyben két tevékenység van megadva, az egyik hőtermelés (115 MWth), a másik az akkumulátorok gyártása (130.900 tonna/év).

Ennek megfelelően Kiss szerint az április 23-i bírósági végzés megszületésétől, vagy legkésőbb annak kézhezvételétől kezdve a Samsungnak le kellett volna állítania a hőtermelését és az akkumulátor-gyártósorokat is. Ezeket pedig jogszerűen csak akkor indíthatnák újra, ha a bíróság másodfokon megváltoztatja az elsőfokú bíróság döntését.

A gyár azonban a jelek szerint nem állt le, és nem valószínű, hogy bármikor le akarnának állni. Kiss szerint erre azért is van lehetőségük, mert

Magyarországon nem nagyon van apparátus arra, hogy az ilyen bírósági végzéseknek érvényt szerezzenek. Vagyis senki nem fog kimenni Gödre, és lakatot tenni a Samsung kapujára.

Kiss szerint az egyetlen, amit a kormányhivatal ilyenkor tehet, az lenne, hogy felszólítják a céget a működés leállítására, de nem valószínű, hogy erre sor fog kerülni.

Nagy kérdés, hogy hogyan dönt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. Kiss szerint nagyon valószínű, hogy ők megváltoztatják az elsőfokú végzést, és ezzel a Samsung környezethasználati engedélye újra érvényes lesz. Ha így történik, az egész ügy lezárul, és semmilyen következménye nem lesz annak, hogy a Samsung hetekig felfüggesztett hatályú engedély birtokában gyártott.

A civilek szerint szabálytalanul kapták meg az engedélyt

De mivel van bajuk a civileknek? Hát azzal, hogy a Samsung tavaly decemberben úgy kapta meg az egységes környezethasználati engedélyét, hogy a kormányhivatal megállapította: sok tekintetben nem felelnek meg a rájuk vonatkozó szabályoknak. A kormányhivatal az engedélyezéssel együtt arra kötelezte őket, hogy ezeket a szabálytalanságokat számolják fel.

A gyár folyamatosan zúgó hangot ad ki, ami sokszor átlépi a törvényben szabályozott zajhatárértéket. A kormányhivatal az engedély kiadásakor egy zajcsökkentési intézkedési terv végrehajtására kötelezte a gyárat, a civilek szerint azonban eleve nem lehetne engedélye a gyárnak, amíg fel nem számolja a határérték feletti zajszennyezést – írja az Átlátszó.

A Göd-ÉRT Egyesület szerint az engedéllyel más problémák is vannak, például nem tisztázza, hogy a cég hogy oldja meg a szennyvíz-tisztítást, amikor a szennyvíz-kibocsátásuk kétszerese a váci szennyvíztisztító napi kapacitásának. Ezen kívül az engedély megállapítja, hogy a Samsung gyárának bizonyos részein meghaladja a határértékeket a légszennyezés mértéke, de a kormányhivatal itt is megengedte a cégnek, hogy egy későbbi időpontban oldja meg a problémát.

A gödi Samsung SDI gyárának bővítéséről tartott közmeghallgatást 2023. január 31-én – Fotó: Bődey János / Telex
A gödi Samsung SDI gyárának bővítéséről tartott közmeghallgatást 2023. január 31-én – Fotó: Bődey János / Telex

A Göd-ÉRT Egyesület ezekre hivatkozva kérte, hogy a bíróság írja elő független igazságügyi környezetvédelmi szakértő szakvéleményének elkészítését. Ezen kívül kérték, hogy a jogvita idejére függesszék fel a Samsung környezethasználati engedélyét – ez utóbbi az, amit a bíróság április 23-án megtett.

A Samsung gödi gyára 2021-ben több mint 600, 2022-ben pedig már több mint 1600 milliárd forintos árbevételt ért el. Ezek alapján idén 2000-3000 milliárd forint, vagy ennél is több lehet az éves forgalmuk. Ez azt jelenti, hogy egy egy hónapos leállás több százmilliárd forint kiesést okozna a cégnek, amitől a kormány „a magyar gazdaság dimenzióváltását” várja.

A főispán intézkedései

Az egész témának van egy politikai vetülete is: ma Magyarországon a Samsunghoz hasonló cégek engedélyeztetése és ellenőrzése a kormányhivatalok dolga. A kormányhivatalok élén pedig politikai alapon kinevezett főispánok állnak. Pest vármegyében Tarnai Richárd főispán, aki korábban a fideszes országgyűlési képviselő volt, és aki ma is nyíltan a Fidesz-KDNP mellett kampányol.

Kritikusok szerint így a kormányhivatalokban nem szakmai, hanem politikai döntések születnek, és ilyen politikai döntés volt az is, hogy a Samsung tavaly minden szabálytalanság ellenére megkapta az egységes környezethasználati engedélyét. A kormányhivatalok döntései ellen bíróságon lehet fellépni – ez történik most a Göd-ÉRT Egyesület által indított ügyben.

A Samsung korábban Göd városának fizetett iparűzési adót, ezt azonban a kormány megváltoztatta, most pedig már Pest vármegye kapja ezt. A vármegye a cég adóját helyi alapítványoknak adja, ezek egy részéről korábban kiderült, hogy fideszes propagandalapokat működtetnek a pénzből.

A Samsungot korábban rendszeresen megbüntették, amiért nem tartották be a katasztrófavédelmi, munkavédelmi és építési szabályokat, a büntetések azonban legtöbbször 2-3 millió forintos tételek voltak. Ezeket az összegeket azzal érdemes összehasonlítani, hogy a vállalat az elmúlt években több mint százmilliárd forint támogatást kapott a magyar államtól.

A magyar állam évekkel ezelőtt elhatározta, hogy akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinál Magyarországból, vagyis minél több, minél nagyobb ázsiai akkumulátorgyár idetelepedését támogatják. A hozzánk érkező dél-koreai cégek azonban eddig nem nagyon igyekeztek betartani a rájuk vonatkozó szabályokat (lásd Samsung, SK, SungEel). Erre a magyar államigazgatás jellemzően nem azzal válaszol, hogy betartatja a szabályokat, hanem azzal, hogy eltakarítják a szabályokat az akkumulátorgyárak útjából.

Cikkünk megírása előtt megkerestük a Pest Vármegyei Kormányhivatalt és a gödi Samsung SDI-t, de egy napon belül nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!