Elfogadta az EP a karbonsemleges iparról szóló jogszabályt

2024. április 25. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, aminek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége – írja az MTI.

A 361 szavazattal 121 ellenében és 45 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály célja a tiszta technológiák uniós gyártásának fokozása, valamint annak biztosítása, hogy az Európai Unió megfelelő eszközökkel rendelkezzen az átálláshoz a tiszta energiára.

A jogszabály meg kívánja erősíteni a nettó nulla kibocsátású uniós gyártás ellenálló és versenyképességét, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá teszi az energiarendszereket. Jobb feltételeket teremt a megfelelő projektek létrehozásához Európában, és vonzza a beruházásokat azzal a céllal, hogy az unió nettó nulla kibocsátású technológiai gyártási kapacitása 2030-ra megközelítse vagy elérje az építési igények legalább 40 százalékát.

A tervek szerint így felgyorsítja az EU 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai céljainak eléréséhez szükséges klímasemlegességre való átállást, továbbá támogatja az EU energiafüggetlenségi törekvéseit.

Olyan technológiákkal foglalkozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a dekarbonizációhoz. A támogatandó technológiák közé tartozik az atomenergia, a fotovoltaikus napenergia és naphőenergia, a szárazföldi szélenergia és tengeri megújuló energia, az akkumulátorok és egyéb energiatárolók, a hőszivattyúk és a geotermikus energia, az elektrolizátorok és az üzemanyagcellák, a fenntartható alternatív üzemanyag-technológiák, a kis moduláris reaktorok.

A jogszabályt még a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!