A Kúrián is győztek Hadházyék, az államnak ki kell adnia a Bosnyák téri beruházás 244 milliárdos szerződését

2024. március 14. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön pontot tett a Kúria a zuglói Bosnyák téri piac szomszédságában épülő ingatlanegyüttes 244 milliárd forintos szerződése miatt indult bírósági ügy végére, mert a harmadfokon eljáró bíróság is Hadházy Ákosnak és a közpénzek átláthatóságáért dolgozó Transparency International (TI) civil szervezetnek adtak igazat. Így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. most már tényleg kénytelen lesz elküldeni a szerződést a független képviselőnek.

„A Kúria is megerősítette a jogerős ítéletet: az államnak ki kell adnia azt a gyalázatos szerződést, amelyik alapján horribilis 244 milliárdért (!) előre megvették Tiborcz haverjától a Bosnyák-téri szörny beruházást. Így mondjuk nem csoda, hogy gőzerővel haladnak” – írta Hadházy a Facebookon, a Transparency pedig a saját posztjában egyebek mellett azt emelte ki, hogy a szerződés így rövidesen a nyilvánosság számára is megismerhető lesz.

Az üggyel korábban több cikkünkben is foglalkoztunk, tavaly novemberben megírtuk a másodfokú döntést is. Legutóbb arról számoltunk be, amikor Hadházy úgy reagált Balázs Attila, a Bayer Construct építőipari cég a Telexnek adott interjújában elhangzottakra, hogy szerinte Balázs az interjúban számos csúsztatást és hazugságot mond a zuglói beruházásról.

Az eredeti tervek egyébként arról szóltak, hogy egy tízszintes – mélygarázs, földszint és egy 8 emeletes – épületben 162 lakást és 2 üzletet alakítanak ki a Bosnyák és a Mosztár utca sarkán, a volt Csömöri úti edzőpálya egy részén. A projektcég aztán még a választások előtt megkérte a rozsdaövezeti akcióterületté való kijelölést a zuglói projekthez, amelynek elnyerésével a területen felépülő új lakásokra érvényes kedvezményes 5 százalékos áfa is visszakérhető, ami jelentős versenyelőny a többi új lakáshoz képest.

A magáncélú projektet az állam nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítette, majd tavaly áprilisban 244 milliárd forintért megvette.

A Zuglóban mandátumot nyert Hadházy Ákos csak véletlenül bukkant rá az erről szóló dokumentumra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szerződései közt, melyről szerinte annak ellenére nem szóltak az üzletről még a zuglói városházának sem, hogy az önkormányzatnak elővásárlási joga van erre a területre. A tulajdoni lapokból kiderül, hogy a Bayer leánycége, a Zugló-Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. már kapott is mintegy 31 milliárd forintot az államtól, igaz, jelzálogjoggal biztosítva. A mostani döntés értelmében viszont ennél több is ki fog derülni, mert az MNV-nek megmásíthatatlan papírja van arról, hogy közre kell adnia a 244 milliárd forintos bizniszről szóló szerződést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!