Jellinek Dániel szerint folyamatosan egyeztetnek a dél-budai gigaberuházásról az önkormányzattal

2024. március 6. – 15:12

Jellinek Dániel szerint folyamatosan egyeztetnek a dél-budai gigaberuházásról az önkormányzattal
Az egykori Villamosszigetelő és Műanyaggyár épülete a Fehérvári úton 2024. március 5-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogyan kedden írtuk, 1880 lakásos lakótelepet fog felhúzni az egykori Villamosszigetelő és Műanyaggyár telephelyén Jellinek Dániel cége, a Lowell120 Invest Kft. Mint kiderült, a Dél-Budára tervezett beruházással kapcsolatban az önkormányzat „tárgyalni akar a beruházóval és szeretné kisebbre venni a megépítendő lakások számát”. Emiatt írtunk a Lowell120 Invest Kft.-nek.

Azt szerettük volna megtudni, hogy megkereste-e már Jellinek Dánielt vagy a Lowell120 Invest Kft.-t az önkormányzat egy esetleges egyeztetéssel kapcsolatban. Jellinek válasza szerint „erre nem volt szükség,

hiszen társaságunk, mint fejlesztő, már 2023 júniusában megkereste a XI. kerületi Önkormányzatot és elkezdtük a személyes egyeztetéseket a polgármester és az alpolgármester urakkal. Az azóta eltel időben több alkalommal került sor egyeztetésre a kerület vezetésével tervezett beruházásaink kapcsán.”

Mint írják, legutóbb most februárban tárgyaltak az alpolgármesterrel és a kerület főépítészével, és amúgy is „folyamatos és konstruktív egyeztetés zajlik a kerület vezetésével (...) továbbá az idei év első két hónapjában már két alkalommal került sor általunk kezdeményezett személyes egyeztetésre az alpolgármester úrral is.”

A Lowell120 Invest Kft. negyede a Jellinek által birtokolt Indoteké, a háromnegyede a szintén hozzá köthető és 2015-ben bejegyzett Middle-Europe Convergence Ingatlanalaphoz tartozik, ezt az Indotek Alapkezelő Zrt. felügyeli.

Mint írják, az Indotek a dél-budai beruházás során minden rá vonatkozó jogszabályi előírásnak maradéktalanul meg kíván felelni. Azt is írták, hogy a fejlesztésnek helyt adó egykori ipartelepen jelenleg 39 db, összesen 53 ezer négyzetméter területű, bontandó, a régmúltban használt, eredeti funkciójában már nem működő üzemépület, csarnoképület és irodaépület áll; amelyek helyén korszerű, környezettudatos, energiatakarékos otthonokat építenek zöld rendszerekkel, okosotthon funkciókkal.

Terveik szerint a zöldterület arányát a különböző ipari épületeknek helyt adó fejlesztési területen, a jelenlegi 8 százalékról a szabályozásban előírt mértéket meghaladóan, 35 százalék fölé akarják emelni.

Tervezik az új lakónegyed belső részén egy gyalogosok számára megnyitott sétány kialakítását is, a gépjárműforgalom teljes kizárásával és a tervek szerint egy nagy játszótér is épül a területen.

Mivel a parkolást a terepszint alatt alakítják ki, szerintük nem kell számolni a felszíni parkolók túlterhelésével, 50 darab vendégparkolót is terveznek. A Fehérvári út mentén kereskedelmi és szolgáltató egységek kapnak helyet.

„A beruházás során a teljes Barázda utca is át fog épülni, új közművezetékek, új burkolatok, szélesebb útpálya, rendezett járda épül majd, új fasorral. Eközben a kerületi szabályozásnak megfelelően a Barázda utca mentén az épülethomlokzatok 10 méterrel beljebb kerülnek, így ezáltal is tágasabb és zöld előkerttel kialakított utca jön létre” – áll a levélben. Korábban tettek ajánlatot az Önkormányzatnak arra, hogy akár óvoda vagy bölcsőde részére is szívesen biztosítanak területet.

Jellinek Dániel eredetileg nem a NER-ből gazdagodott meg, már a 2000-es években is sokmilliárdos vagyona volt. A 2010-es évek végére ez nagyon látványos méretűre hízott, rendre 200 milliárd forint fölé becsülik. Az elsősorban ingatlanokban utazó befektető az utóbbi években egyre többet üzletelt az állammal és személyesen Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével is. Például a Gellért Szállót is Jellinek vette meg eredetileg, amit aztán továbbadott Tiborcznak, akárcsak egy 122 ezer négyzetméteres belgrádi irodát. Legutóbb a Vörösmarty téri üvegépületen osztozkodtak. De van, hogy egészen furcsa módon áramlik Jellinek pénze Tiborcz felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!