Újabb érdekességeket talált a Jellinek Dániel felől Tiborcz István felé áramló vagyon mögött a G7

2023. július 27. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Közpénzmilliárdok is vannak a Jellinek Dániel felől Tiborcz István felé áramló vagyon mögött – írja a két vállalkozó ügyleteiről szóló újabb tényfeltáró cikkében a G7.

A lap szerint Jellinek Dániel cégcsoportja rengeteg bedőlt hitelt szerzett az elmúlt években, mások mellett a több tízmilliárdos állami segítséggel, adófizetői pénzből megmentett MKB Banktól is. A jellemzően ingatlanfedezetű hiteleken hatalmas, szintén több tízmilliárd forintos nyereséget ért el az ezek kezelésével foglalkozó Jellinek-cég.

A vállalat azonban hiába van Jellinek Dániel többségi tulajdonában, a hatalmas profitot osztalékelsőbbségi részvényekkel eltérítették. A nyereség jelentős része így a korábbi cikkükben bemutatott Geraldton Zrt.-hez került, majd ezen a cégen keresztül elhagyta Jellinek Dániel cégbirodalmát, és a jelek szerint végül a miniszterelnök vejénél landolt.

Jellinek Dániel a G7 kérdéseinek egy részére válaszolt, amikor személyesen találkozott a lap újságírójával, de később ügyvédjén keresztül levélben jelezte, a válaszait nem használhatják fel a cikkhez, és egyben figyelmeztetett a lehetséges jogi következményekre is. Így hiába kérdeztek rá egyebek mellett arra is, hogy végső soron miért engedte át másnak a vállalatánál keletkező hatalmas nyereség jelentős hányadát.

Több tízmilliárd forint kötött ki Tiborcznál az egyik leggazdagabb magyar cégének nyereségéből

Egy bonyolult, furcsa megoldással négy év alatt 27 milliárd forintot csorgatott át Tibrocz István egyik cégébe Jellinek Dániel magyar vállalkozó – írta korábbi tényfeltáró cikkében a G7. Az ügynek az ad jelentőséget, hogy Jellinek korábban következetesen tagadta, hogy kormányzati kapcsolatai miatt jutott volna kedvező üzleti lehetőségekhez.

Jellinek – Tiborczcal ellentétben – eredetileg nem a NER-ből gazdagodott meg, már a 2000-es években is sokmilliárdos vagyona volt. A 2010-es évek végére az már nagyon látványos méretűre hízott, rendre 200 milliárd forint fölé becsülik. Az elsősorban ingatlanokban utazó befektető az utóbbi években egyre többet üzletelt az állammal és személyesen Tiborcz Istvánnal is, de eddig nem volt közvetlen bizonyíték, hogy ennél szorosabb kapcsolatban állnának.

A G7 azonban kiderítette, hogy Jellinek egyik cégénél egy különleges konstrukció miatt két részvény tulajdonosának jár a cég kiosztható eredményének 99 százaléka. Ezen keresztül pedig 2019 és 2022 között a vállalat közel 30 milliárd forint osztalékot fizetett ki egy olyan pécsi cégnek, aminek nincsen valódi üzleti tevékenysége, emiatt pedig bevétele sem.

Az említett szerencsés cég többségi tulajdonosa egy országosan nem ismert pécsi ingatlanvállalkozó, a történet pedig véget érhetne úgy, hogy Jellinek valamiért egyszerűen neki ajándékozott majdnem 30 milliárd forintot. A G7 szerint azonban nem ez történt, hanem a fenti konstrukcióhoz hasonló furcsa üzleti trükkel a cég osztalékának 94 százaléka Tiborcz István cégéhez, a BDPST Zrt.-hez került.

Magyarul a lap szerint Jellinek Dániel egyik cégének profitját szinte egy az egyben letejelte Tiborcz István cégének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!