Gigaberuházásba fog Dél-Budán Jellinek Dániel cége, az önkormányzat zsugorítaná a projektet, de meg van kötve a keze

2024. március 5. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

1880 lakásos lakótelepet fog felhúzni az egykori Villamosszigetelő és Műanyaggyár telephelyén Jellinek Dániel cége, a Lowell120 Invest Kft. – írja az mfor.hu.

A Lowell120 Invest Kft. negyede a Jellinek által birtokolt Indoteké, a háromnegyede a szintén hozzá köthető és 2015-ben bejegyzett Middle-Europe Convergence Ingatlanalaphoz tartozik, ezt az Indotek Alapkezelő Zrt. felügyeli.

A Fehérvári út – Galvani utca – Szerémi út – Barázda utca által határolt, csaknem 8 hektáros telekre tervezett projektet a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította, ezzel felülírva az önkormányzat változtatási tilalmát.

A 11. kerületi önkormányzat viszont nem adja fel, a testület mfor-hoz eljuttatott nyilatkozata szerint tárgyalni akar a beruházóval és szeretné kisebbre venni a megépítendő lakások számát. Az önkormányzat szerint ugyanis a tervezett lakótelep

„kezelhetetlen mértékű többletterhelést jelent Kelenföld egészségügyi, oktatási és közlekedési infrastruktúrájára”, és a gépjárműforgalom is mérhetetlenül megnőne.

Az önkormányzat tiltakozott a kormányhivatalnál is, és arra kérte a lakosságot, hogy február 25-ig küldje el aggályait a Zöldhatóságnak (ennek állásfoglalása még nem született meg).

A beruházás környezetre gyakorolt hatásáról az illetékes kormányhivatal megbízására a Körim Kft. készített előzetes vizsgálatot. Ez arra jutott, hogy a kivitelezés alatti zajterhelés és a rezgéskibocsátás az előzetes szakmai becslések szerint a határérték feletti lesz, ezért zajárnyékoló fal építését javasolták (az mfor szerint az építkezés kisebb ütemekre bontva akár 7-8 évig is eltarthat majd). Az elkészült lakóparknál viszont nem lesz túllépés, ezért zaj- és rezgésvédelmi szempontból a vizsgált területen megvalósítható – írták a szakértők.

A környéken az elmúlt években számos beruházás valósult meg, és továbbiak is tervben vannak, ami azt jelenti, hogy

egy viszonylag szűk területen közel tízezer új lakás jelenik meg, amire sem a közúti, sem a szociális infrastruktúra nincs felkészülve.

A Lowell120 Invest Kft. projektjében összesen 2095 autónak alakítanak ki parkolót, főleg a mélygarázsokban, ugyanakkor ezek forgalma tovább növeli a már most is nagy terhelést – írja az mfor.

Kerestük Jellinek Dánielt azzal kapcsolatban, hogy kereste-e az önkormányzat, és nyitott lenne-e az egyeztetésre, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Jellinek Dániel eredetileg nem a NER-ből gazdagodott meg, már a 2000-es években is sokmilliárdos vagyona volt. A 2010-es évek végére ez nagyon látványos méretűre hízott, rendre 200 milliárd forint fölé becsülik. Az elsősorban ingatlanokban utazó befektető az utóbbi években egyre többet üzletelt az állammal és személyesen Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor vejével is. Például a Gellért Szállót is Jellinek vette meg eredetileg, amit aztán továbbadott Tiborcznak, akárcsak egy 122 ezer négyzetméteres belgrádi irodát. Legutóbb a a Vörösmarty téri üvegépületen osztozkodtak. De van, hogy egészen furcsa módon áramlik Jellinek pénze Tiborcz felé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!