A Tiborcz-féle Gránit Bank elsőként kínál az új kamatplafonnál olcsóbb lakáshitelt

2023. december 18. – 10:16

Másolás

Vágólapra másolva

Pontosítás: cikkünkben tévesen eredetileg azt írtuk, hogy Tiborcz Istvánnak többsége tulajdona van a Gránit Bankban, valójában csak 44,8 százalékkal rendelkezik az érdekeltségében tartozó cég.

A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank elsőként kínál a januártól élő 7,3 százalékos kamatplafonnál olcsóbb lakáshitelt, írja a Bank360.hu. December 15-től 6,80 százalékos ügyleti kamattal és 7,13 százalékos thm-mel kínálják a lakáshitelüket. Legalább 400 ezer forintos havi nettó jövedelem mellett egy 20 milliós, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú hitel esetében ez havonta 10 ezer forinttal alacsonyabb havi törlesztőt jelent, és a végén körülbelül 2 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetni, mint a jelenleg elérhető második legjobb ajánlat a Bank360 kalkulátora szerint.

A BDPST Group, vagyis Tiborcz István cége 2021-ben vásárolta meg a Gránit Bank többségét, jelenleg 44,8 százalékos tulajdonrésze van a szintén hozzá köthető TiberisDigitalnak. A Gránit Bankot az alapító-tulajdonos Hegedüs Éva irányítja.

A Bank360 elemzése szerint nem kellett olyan sokat tennie azért a Gránit Banknak, hogy beférjen a kamatplafon alá, mivel eddig is 7,49 százalékos thm-mel adták a lakossági jelzálogkölcsöneiket, de más bankok is előrehozhatják a kamatcsökkentést. Ez azonban inkább reklámnak lehet jó, mivel nem az ünnepek alatt szoktak kölcsönt felvenni az emberek.

A Gránit Bank lakáshitele eddig is az egyik legolcsóbb volt, ami azt jelenti, hogy ha januárban nem csökkentik tovább a kamataikat, akkor vagy lesznek náluk olcsóbb ajánlatok, vagy nagyon kicsi, alig néhány tized százalékos különbségek lesznek a különböző bankok lakáshiteleinek thm-jei között. Most jövedelemtől függően 7,5-8,5 százalék körül alakulnak a banki ajánlatok. A Bank360 elemzése szerint inkább az a valószínű, hogy az eddiginél is jobban összesűrűsödnek a banki ajánlatok, tovább csökkenhet a különbség a legolcsóbb és legdrágább törlesztőjű hitelek között.

Október óta 8,5 százalék a lakossági lakáshitelek kamatplafonja, januártól ez 7,3 százalékra csökken. Az új, kamatplafonra vonatkozó intézkedés az utóbbi időben eléggé meghasalt lakáshitelezést hivatott beindítani. A kamatplafon most több mint 1,5 százalékkal nyomja le a lakáshitelek költségét, ami hitelösszegtől függően több tízezer forintos megtakarítást jelenthet a havi törlesztőrészletekben, és millióst a teljes visszafizetendő összegben, de még ez is kevés ahhoz, hogy újra felpörögjön a lakáshitelezés. Korább elemzésünk szerint ehhez a kamatszintnek valahol 5-6 százalék körül kellene mozognia.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!