Életbe lépett az önkéntes kamatplafon az új lakossági és vállalkozói hiteleknél

2023. október 9. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazhatnak, ami az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFfM).

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az MTI-ben kiadott közleményben megköszönte a bankok vállalását, azt írta, hogy „az önkéntes kamatplafon egyrészt több tízezer vállalkozás és család számára jelent rendkívüli segítséget, másrészt érdemben járul hozzá, hogy fokozott verseny induljon a pénzügyi szervezetek között, így a piaci alapú hitelezés újra erőre kaphasson, ezzel segítve a gazdasági növekedés helyreállítását”.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Emellett a kormány támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit – erősítette meg a GFM.

A kamatplafon hatásait egy hónap múlva vizsgálják meg.

Nagy Márton október elején a bankszövetséggel folytatott tárgyalása után azt mondta, hogy „hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés”, ezért kérték a bankoktól a kamatplafon támogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!