Önkéntes kamatplafont kér a bankszövetségtől a kormány, már a jövő heti szerződéseket is érintheti

2023. október 3. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt heti találkozó után ismét tárgyalt egymással a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a bankszövetség, írja MTI-nek küldött közleményében a GFM azzal, hogy mindkét fél közös érdeke a mielőbbi gazdasági növekedés.

Nagy Márton ismét kiemelte, hogy „hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés. Bankadó helyett a pénzügyi eszközöket a gazdaság felé szükséges irányítani, hiszen a gazdaságnak jelenleg nagyobb szüksége van forrásokra, mint a költségvetésnek: meg kell akadályozni a hitelpiac befagyását és meg kell erősíteni az egészséges hitelezést.”

A piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében Nagy Márton a tárgyaláson arra kérte a bankszövetséget, hogy

október 9-től, azaz jövő hét hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

A miniszter álláspontja szerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A kormány a kamatplafon elfogadása esetében két vállalást tesz a bankszövetség felé. Egyrészt, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat értintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. Másrészt pedig a kormány, azon belül is az illetékességgel rendelkező Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatja a bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit, a konkrét javaslatok megtárgyalására már a következő találkozón sor kerülhet. A felek megállapodtak a tárgyalások folytatásáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől