Nagy Márton üzent a bankoknak: új bankadó helyett a hitelezés újraindítását várja el

2023. szeptember 26. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható az eddigieknél nagyobb, új bankadó bevezetése. Ehelyett viszont a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében – mondta hétfőn Nagy Márton, miután fogadta a Bankszövetség elnökségét.

Az MTI beszámolója szerint a részt vevő felek egyetértettek abban, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői, különös tekintettel a bankokra, stabilan működnek, likvidek, tőkeerősek. Nagy Márton szerint mivel a bankszektor előnyös helyzetben van elvárható, hogy erőteljesebben működjön közre a hitelpiac befagyásának megakadályozásában. A miniszter arról beszélt, hogy

„2023 a szankciós infláció letörésének és egy számjegyűre csökkentésének az éve, addig 2024-ben a növekedést kell helyreállítani.”

Nagy megállapította, hogy a bankok extraprofitja miatt indokolható lenne egy nagyobb bankadó kivetése – erről Varga Mihály pénzügyminiszter is beszélt előző héten –, de szerinte a jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van erre a pénzre, mint a költségvetésnek.

Nagy azt kérte a bankoktól, hogy segítsék az olyan kamattámogatott állami hitelprogramokat, mint például a Széchenyi Kártya Program, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, emellett pedig dolgozzanak ki új lépéseket a lakáscélú és piaci hitelek felpörgetése érdekében. A Bankszövetséggel abban állapodtak meg, hogy lehetőség szerint egy héten belül a kormány asztalára tesznek egy olyan intézkedési tervet, amely felvázolja, hogy a bankszektor mit kíván tenni a hitelezés helyreállítása érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!