A ferihegyi reptérre költené az Erste Bank Hungaryért kapott pénzt az állam

2023. november 10. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar állam kiszállt az Erste Bank magyarországi leányvállalatából, az ebből keletkező bevételt pedig a ferihegyi reptér megvásárlására fogják fordítani – mondta az Indexnek Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár.

A kormány pénteken jelentette be, hogy az Erste Group Bank AG, vagyis az Erste-csoport bécsi központi cége visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary (EBH) Zrt. 15 százalékos részesedését, amely jelenleg a magyar állami Corvinus International Investments Zrt. tulajdonában van. A novemberben záruló tranzakció tétje 87,55 milliárd forint, és mivel anno 38,9 milliárdért vásárolt az állam (hivatalosan 2016-ban zárult a tranzakció), az állam 125 százalékos növekedést ért el, de emellett az EBH az említett időszakban mintegy 20 milliárd forint osztalékot is fizetett a Corvinusnak.

Tehát az államtitkár szavai szerint az állam ezt a 87,55 milliárd forintot (232 millió euró) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. megvásárlására fogja költeni. Ez azonban csak töredéke a reptér teljes, 4 milliárd euróra becsült vételárának.

A Bloomberg szeptember elején írt arról, hogy a magyar állam 51 százalékos és egy másik repülőtér-üzemeltető 49 százalékos részvételével tárgyalások indultak a Budapest Airport megvételéről. Magyarország az 51 százalékot egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül venné meg. Az ajánlat állítólag 4 milliárd euró körül értékelné a céget, ami a Telex korábbi ágazati cikke alapján elég magas ár, ahogyan a magyar kormány által vezetett konzorcium 2021-ben benyújtott korábbi ajánlata is értékelte. A kormány nevében az akvizíciós tárgyalásokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium bonyolítja.

A Budapest Airport korábban volt brit, majd német főtulajdonban, majd az utóbbi években egy alapvetően kanadai dominanciájú struktúra jellemezte.

  • A legnagyobb részvényes a német AviAlliance GmhH 55,44 százalékkal, amely mögött egy gigantikus kanadai nyugdíjalap áll.
  • 23,33 százalékos tulajdonos a Malton Investment PTE szingapúri célalap.
  • 21,23 százalékos tulajdonos a Caisse de dépôt et placement du Québec, amelyik szintén egy kanadai nyugdíjalap.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!