Bloomberg: Hivatalos árajánlatot tett a kormány a budapesti reptérre

2023. szeptember 5. – 18:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg arról ír, hogy a magyar állam 51 százalékos és egy másik repülőtér-üzemeltető 49 százalékos részvételével tárgyalások indultak a Budapest Airport megvételéről. A két fél, vagyis a vevők és a potenciális eladó állítólag hivatalos megbeszéléseket kezd, vagyis nem pusztán egy vásárlási szándékról van szó, hanem egy komolyan vett vásárlási szándékról – írta a lap.

Magyarország az 51 százalékot egy állami irányítású befektetési társaságon keresztül venné meg. Az ajánlat állítólag továbbra is 4 milliárd euró körül értékelné a céget, ami azért a Telex korábbi ágazati cikke alapján elég magas ár, ahogyan a magyar kormány által vezetett konzorcium 2021-ben benyújtott korábbi ajánlata is értékelt.

A kormány nevében az akvizíciós tárgyalásokat a Gazdaságfejlesztési Minisztérium bonyolítja, de a minisztérium csak annyit közölt, hogy a repülőtér megvásárlásáról még folynak a tárgyalások, és a megállapodás megszületése után tájékoztatják a nyilvánosságot. A Budapest Airport üzemeltetője és legnagyobb részvényese, az AviAlliance nem kívánt nyilatkozni.

A Budapest Airport korábban volt brit, majd német főtulajdonban, majd az utóbbi években egy alapvetően kanadai dominanciájú struktúra jellemezte. A legnagyobb részvényes, 55,44 százalékkal a német AviAlliance GmBH (vajon ez a német pénzre váltja-e részesedését?), amely mögött egy gigantikus kanadai nyugdíjalap áll.

A 23,33 százalékos tulajdonos, a Malton Investment PTE szingapúri célalap, Végül a 21,23 százalékos tulajdonos a Caisse de dépôt et placement du Québec, amelyik szintén egy kanadai nyugdíjalap. A tervezett deal esélyeiről is kérdeztük korábban Chris Dinsdaletávozó kanadai vezérigazgatót, ez a beszélgetés itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!