Ezen legalább nyertünk – a magyar állam kiszállt az Erste Bank Hungaryból

2023. november 10. – 10:16

Ezen legalább nyertünk – a magyar állam kiszállt az Erste Bank Hungaryból
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k), Friedrich Rödler, az Erste Bank Csoport felügyelőbizottságának elnöke (b) és Philip Bennett, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) első alelnöke kezet fog a magyar államnak és az EBRD-nek az Erste Bank Hungaryban 15-15 százalékos tulajdonszerezésének ünnepélyes aláírásán – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Miért vett a magyar állam 2016-ban 15 százalékot az Erste Hungaryban? Igazán akkor sem lehetett érteni. Szerencsére az állam később sem szólt bele kellemetlenül a bank életébe. Most pedig – szép nyereséggel – kiszállt. A magyar állam tehát részvénybefektetőt „játszott”, de az üzletnek akkor is, most is volt egyéb pozitív hozadéka: például a béke.

Az Erste Group Bank AG, vagyis az Erste-csoport bécsi központi cége visszavásárolja magyarországi leányvállalata, az Erste Bank Hungary (EBH) Zrt. 15 százalékos részesedését, amely jelenleg a magyar állami Corvinus International Investments Zrt. tulajdonában van.

A novemberben záruló tranzakció tétje 87,55 milliárd forint, és mivel anno 38,9 milliárdért vásárolt az állam (hivatalosan 2016-ban zárult a tranzakció), az állam 125 százalékos növekedést ért el, de emellett az EBH az említett időszakban mintegy 20 milliárd forint osztalékot is fizetett a Corvinusnak.

A magyar állam, az Erste Csoport és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között 2015-ben olyan megállapodás született, hogy rövid időre az állam és az EBRD 15-15 százalékkal beszállnak, csak aztán mint az ideiglenesen hazánkba tartózkodó szovjet csapatok, végül a befektetők „maradtak”.

Barátkozás

2014-2015-ben rémes volt a viszony a kormány és a külföldi hátterű hazai bankok között, a Fidesz állandóan üzengetett, adóztatott, deklarálta, hogy „magyarabb” bankszektort szeretne. Éppen ezért volt meglepő, hogy bár senki nem erősítette meg hivatalosan a találkozók tényét, de több fontos kormányzati vezető is elkezdett találkozni meghatározó osztrák bankárokkal.

Előbb Lázár János miniszter Karl Seveldával, a Raiffeisen Bank International akkori vezetőjével, majd Orbán Viktor miniszterelnök Andreas Treichl akkori Erste-vezetővel. Ezt a találkozót pár hónappal korábban egy Treichl–Lázár-találkozó is előkészítette.

A sajtó már akkor azt találgatta, hogy mivel a kormány 50 százalékos hazai tulajdont célzott meg a bankrendszerben (a mai MBH minden volt tagbankja, Budapest Bank, MKB, Takarék külföldi volt egy ideig, aztán visszavettük), biztos valami vásárlás készül.

Felszállt a fehér füst

Végül az Erste esetében is felszállt a fehér füst. Az állam gyakorlatilag az MNB kihagyásával három darab kétoldalú megállapodással (Magyar Állam, Erste, EBRD) kezdte konszolidálni a viszonyt. Akkor még úgy tűnt, hogy sikerül a bankrendszer körül létrehozni egy békésebb viszonyt.

Ezt Orbán Viktor annyira fontosnak tartotta hogy ő maga írta alá a megállapodást, ebben a rövid időszakban még úgy tűnt, hogy a miniszterelnöknek is fontos a nemzetközi elfogadottsága, az pedig azért nem jó, ha az ország vezetése harcban áll a kereskedelmi bankjaival.

Végre vége

Az Erste Group mindenesetre most visszavásárolja a magyar állam részesedését az Erste Bank Hungaryben. A magyar állam ezzel 2,5-szeres megtérülést realizált a befektetésén. Ugyan vélhetően nem ez a részvénytartás az állam legfőbb szerepe, de ínséges időkben jól jön a pénz, ne fanyalogjunk.

A bankcsoport közleménye is ilyen pozitív tónusú.

Az Erste Group, a magyar kormány és az EBRD között 2015-ben létrejött megállapodás nagy változást hozott a magyar bankszektor számára. A megállapodás célja az ország pénzügyi szektorának megerősítése, hatékonyságának és jövedelmezőségének javítása, valamint a magyar magánvállalatok, a közszféra és a polgárok banki hiteleinek fellendítése volt. Valamennyi érintett fél maradéktalanul eleget tett az egyetértési megállapodásban foglalt kötelezettségeinek.

A történet pozitívuma, hogy tényleg megindult egy dialógus anno, a magyar állam nem telepedett rá az Erste Bankra, amely teljesen piaci alapon működött tovább, nem kapott nagy kedvezményeket. Meglepő, amolyan magyaros történet volt, de úgy tűnik, most tényleg mindenki happy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!