Mfor: Az Orbánt nyaraltató Ungár család cégétől bérel parkolókat az ellenzéket vizsgáló ÁSZ is

2023. szeptember 25. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak az Agrárminisztérium bérel irodát Schmidt Máriától és Ungár Pétertől, hanem az ellenzék felé éppen milliárdos büntetést belengető Állami Számvevőszék (ÁSZ) is tőlük kölcsönöz parkolóhelyeket – derül ki az ÁSZ szerződéseiből, amik között az Mfor vette észre az érintett dokumentumokat.

Az állami szerv április 1-én kötött egyéves vállalkozási szerződést a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt.-vel 8,3 millió forint értékben parkolók bérléséről. A BIF főrészvényese a Pió-21 Kft., aminek tulajdonosa Schmidt Mária és gyerekei: Ungár Péter LMP-elnök és Ungár Anna.

„Orbán Viktor nem fizetett a horvátországi nyaralónk használatáért” – mondta Ungár Péter, az LMP társelnöke és európai parlamenti listavezetője a Gulyáságyú Média podcastjában. Ez az a lap, amelyik megszerzett egy felvételt a miniszterelnök nyaralásáról. A videó készítője azt írta, hogy augusztus 11-én Orbán Viktor egyszer csak lesétált a partra a horvátországi tengerparti villa bejáratán keresztül, úszott körülbelül tíz percet, majd kijött a vízből, egy lépcsőn felsétált a rezidencia bejáratához, ahol egy számkombináció segítségével kinyitotta a kaput, és visszament a villába.

A közismerten vagyonos Ungár azt mondta, hogy Orbán Viktor vagyonosabb a családjánál. „Édesanyám (Schmidt Mária) örült volna, ha ez az ügy véget vet az ellenzéki karrieremnek” – mondta Ungár.

Amikor Orbán ingyen üdült Ungár Anna villájában, olyantól fogadhatott el ajándékot, akinek a családi cége jó pár állami megrendelést kapott az elmúlt években – többek közt az Agrárminisztérium is a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-től bérli az épületét.

Milliárdokra büntetheti az ÁSZ az ellenzéki pártokat

Fideszes pártérdekek kiszolgálása, az ellenzéki pártok totális ellehetetlenítése, az Orbán-kormány túlhatalmának további növelése – így reagáltak az ellenzéki pártok a Telexnek júniusban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéstervezetére, ami külföldről befolyó pénz, tiltott pártfinanszírozás miatt 3-3,5 milliárd forintos büntetést lengetett be nekik.

Az ÁSZ szerint ugyanis a 2022-es országgyűlési választás kampányában tiltott pártfinanszírozás történt: Márki-Zay Péter mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom fizette az ellenzéki kampány egyes részleteit.

Nem ez lenne az első büntetés, amit az ÁSZ ellenzéki pártra szabott ki: a 2018-as országgyűlési választások előtt tiltott támogatást állapított meg a Jobbiknál, ami akkor 330 millió forint büntetést kapott, mert nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást, plakáthelyeket fogadtak el Simicska Lajos cégeitől. De már az akkori ÁSZ-jelentést is azért érték bírálatok, mert a Fidesz korábbi – szintén Simicskához köthető – kampányfinanszírozási ügyeit az ellenzéki pártok szerint nem vizsgálta kellő komolysággal a szervezet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!