A Roszatom feje szerint mostantól akadálytalanul folyhat Paks II. építése

2023. szeptember 23. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon – jelentette ki a Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Lihacsov Magyar Levente külügyi államtitkárral nézte meg, hogy áll az építkezést, és azt ígérte: „a Roszatom a paksi beruházás megvalósítása során minden kötelezettségét teljesíteni fogja”. A Roszatom vezetője szerint fel fogják gyorsítani a beruházást, „140 magyar beszállító cég dolgozik az építkezésen, a munkavállalók száma az építkezés előrehaladásával nőni fog, számításuk szerint jövőre 2000-en dolgoznak majd a paksi beruházáson” – mondta.

Magyar Levente szerint a magyar-orosz együttműködés átvészelte ezt a nehéz időszakot, és „a projekt sikeresen halad, egy év múlva pedig sor kerül az első betonöntésre, amely után a felépítmények következnek”. Az államtitkár úgy gondolja, „a projekt visszafordíthatatlan, és meg fog épülni minden ezzel ellentétes kétség, törekvés ellenére”, ráadásul „a tervezett ütemben”.

Alekszej Lihacsov elmondta, hogy a Paks II beruházáshoz szükséges erőművi berendezések gyártása elsőbbséget élvez, és mindent megtesznek azért, hogy az ide szánt eszközök időben elkészüljenek, és a 40 százalékos magyar hozzáadott hányad megvalósuljon.

A kormány hivatalos álláspontja az orosz-ukrán háború okozta fennakadások ellenére a mai napig az, hogy Paks II. üzembe áll 2030-ig, de független energetikai szakértők ezt nem tartják reálisnak. Korábban egy ponton még az is felmerült, hogy a nehézségek miatt lecserélnék a Roszatomot mint fővállalkozót a projekten, erre azonban végül nem került sor. A legutóbbi kötcsei találkozón Orbán Viktor miniszterelnök beszédéből az derült ki, hogy ha az építkezésben nem is, az nukleáris üzemanyag tekintetében szívesen leváltaná az orosz forrást a kormány: a jövőben átállítanák francia fűtőanyagra, ami atomenergetikai szakértők szerint logikus és indokolt lépés lenne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!