A kormány szerint zsugorinflációval trükköznek az árspekuláns multik

2023. szeptember 18. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

Új, eddig nem használt kifejezést dobott be a kormány az inflációval kapcsolatos kommunikációba: ez a zsugorinláció, amivel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss közleménye szerint trükköznek a multik.

„Bár az infláció határozottan csökken, a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el. A multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat. Ezt a szakirodalom zsugorinflációnak (angolul shrinkflation) hívja, amely arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára bár változatlan marad, miközben csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége” – áll a minisztérium közleményében.

Nagy Márton tárcája példát is hoz a jelenségre, azt írják, akkor fordul elő a zsugorinfláció, ha „egy termék ára a gyakorlatban nem változik, miközben kiszerelése a korábbi 100 grammról 90 grammra csökken”. A minisztérium szerint ilyenkor „valójában több mint 10 százalékos áremelést kell elszenvednie a fogyasztóknak”. Azt is írták, hogy a kormány a „leghatározottabban fel fog lépni” a vásárlók megtévesztése és a zsugorinfláció ellen.

A kormányzati kommunikációban ezek szerint már nemcsak a háború, hanem az „árspekuláns multik” is tehetnek az inflációról, legalábbis erről beszélt szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor is, a Kossuth rádióban. „Az árspekuláns multikkal szemben fel fogunk lépni, ha kell, további lépéseket fogunk tenni, hogy megvédjük a családokat” – mondta a miniszterelnök.

Ahogyan arról a Telexen is beszámoltunk, augusztusban 16,4 százalékra csökkent az infláció a KSH adatai alapján, ez azt jelenti, hogy augusztusban a fogyasztói árak 16,4 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest, amely ütem már csökkenést jelent a júliusi 17,6 százalékhoz képest. Ennél alacsonyabb utoljára tavaly júniusban volt az áremelkedési ütem.

Orbán Viktort nyáron Pozsonyban hiába kérdeztük arról, hogy miért ekkora az infláció Magyarországon, nem válaszolt stábunknak. A megoldásban gazdasági újságírónk, Brückner Gergely válaszai segíthetnek:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!