Az utasokra terhelte az extraadót a Ryanair, 300 milliós bírságot kapott érte, amit most törölt a bíróság

2023. június 1. – 19:44

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményben üdvözölte a Ryanair, hogy a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a légitársaságra még tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot, írja a Hvg. (Egész pontosan: a törvényszék jogerősen megsemmisítette a cégre kiszabott fogyasztóvédelmi bírságot kiszabó határozatot.)

A mintegy 300 millió forintos büntetést – a magyar kormánnyal folytatott torzsalkodás után – a fogyasztóvédelem szabta ki a Ryanairre, miután a cég jelezte, 2022 júliusától az utasonkénti 10 eurós különadót teljes egészében hozzácsapták a jegyeik árához.

A vállalat most megjegyezte: egy olyan időszakban kapták a büntetést, amikor a Covid miatt még masszívan veszteséges volt a társaság. Azóta már rekordnyereségről számoltak be. A Ryanair úgy fogalmaz a közleményben, hogy az „abszurd és politikailag motivált bírság” megsemmisítése megerősíti azt, hogy a társaságnak joga van ahhoz, hogy szabadon határozza meg jegyeinek árát.

A mostani bírósági döntés szerint az illetékes kormányhivatal a bírság kiszabását azzal indokolta, hogy a Ryanair nem jogosult a légi utazásokra terhelt adó továbbítására, mert annak alanya a rendelet szerint nem a légitársaság, hanem a földi kiszolgálást végző cég. A bíróság azonban azt állapította meg, hogy a légitársaság az adó alanya, ezért joggal közölhette ezt utasaival, vagyis – a fogyasztóvédelmi hatóság határozatával szemben – nem tévesztette meg őket. A döntés értelmében tehát a 300 milliós bírságot a Ryanairnek nem kell megfizetnie.

Az ír légitársaság vezérigazgatója és a magyar kormány az extraprofitadó tavalyi bevezetése óta fasírtban van. Bár a kormány megfenyegette a légitársaságokat, hogy ne merjék áthárítani az adót az utasokra, ez az olcsó jegyeiről ismert Ryanair esetében így történt, ezután pedig kommunikációs háború tört ki O'Leary és a kormány tagjai között. A Ryanair alkotmányjogi panaszt is benyújtott tavaly júliusban, mert szerintük a kormány „extraprofitadónak” nevezett utasadója sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogot. A panaszt idén április végén utasította el az Alkotmánybíróság. Bár az „extraprofitadót” a kormány azóta „környezetvédelmi adóvá” alakította, az utasadó árát megtartotta jegyei árában a Ryanair.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!