Rekordközeli bevételt termelt a Ryanair egy év alatt

2023. május 22. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Ryanair rekordközeli éves nyereséget ért el a március 31-ig tartó évben, az előrejelzések szerint pedig a nyári kereslet szerény profitnövekedést is biztosíthat a légitársaságnak a következő 12 hónapban – írja a Reuters.

Európa legnagyobb utasszámú légitársasága 10 százalékos forgalomnövekedésre számít idén, ami bőven ellensúlyozza az olajköltségek 1 milliárd eurós emelkedését – közölte a vállalat hétfőn, miután a vártnál valamivel jobb, 1,43 milliárd eurós adózás utáni éves eredményt ért el, az egy évvel korábbi 355 millió euró veszteség után.

Az MTI beszámolója szerint a március végével zárult pénzügyi évben elért profit nagyon közel állt a 2018. évi 1,45 milliárd euró rekordhoz. A cég bevétele látványosan nőtt, 10,78 milliárd euróra ugrott az egy évvel korábbi 4,80 milliárd euróról, ami szintén kis mértékben felülmúlta a várt 10,68 milliárd eurót.
A repülőgépek kihasználtsága az elmúlt pénzügyi évben 93 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 82 százalékkal.

A Ryanair a nyári csúcsidőszak tekintetében is optimista, az előrejelzések szerint ugyanis az európai járatok kapacitása idén már csak 5-10 százalékkal marad majd el a járvány előtti szinttől.

Neil Sorahan pénzügyi vezető a Reutersnek azt mondta, hogy az ír légitársaság továbbra is biztos abban, hogy az elmúlt pénzügyi évben elért 168,6 milliós rekord utasszámot (ez 74 százalékkal több, mint egy évvel korábban) 185 millióra tudja növelni idén.

„Nincs kétségem afelől, hogy azok az emberek, akiket a koronavírus-járvány miatt két évre bezárkóztak, idén visszatérnek az utazáshoz. Az utazást ugyanis nem luxusnak, hanem alapvető fontosságúnak tekintik, és a családok idén nyáron visszatérnek Európa tengerpartjaira” – mondta Michael O'Leary vezérigazgató a befektetőknek tartott előadásában.

Hozzátette viszont, hogy a téli időszak és 2024 eleje még kihívásokat jelenthet.

Az ír légitársaság vezérigazgatója és a magyar kormány az extraprofitadó tavalyi bevezetése óta fasírtban van. Bár a kormány megfenyegette a légitársaságokat, hogy ne merjék áthárítani az adót az utasokra, ez az olcsó jegyeiről ismert Ryanair esetében így történt, ezután pedig kommunikációs háború tört ki O'Leary és a kormány tagjai között. A Ryanair alkotmányjogi panaszt is benyújtott tavaly júliusban, mert szerintük a kormány „extraprofitadónak” nevezett utasadója sérti az arányos közteherviseléshez fűződő jogot. A panaszt idén április végén utasította el az Alkotmánybíróság. Bár az „extraprofitadót” a kormány azóta „környezetvédelmi adóvá” alakította, az utasadó árát megtartotta jegyei árában a Ryanair.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!