Ryanair-vezér a magyar reptérvásárlási tervekről: Minek? Hogy veszteségessé tegyék?

2023. április 7. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az e havi Forbes címlapsztorija a Ryanair fapados légitársaság története, illetve ehhez kapcsolódóan egy interjú a cég szabadszájú, a magyar kormánnyal mostanában sokszor csörtéző vezérigazgatójával, Michael O’Leary-vel. Az üzleti magazin az interjúban rákérdezett arra is, mit gondol az üzletember arról, hogy a magyar kormány visszavásárolná az állam tulajdonba a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető céget.

Minek? Hogy veszteségessé tegye? A kormányok általában nagyon rossz tulajdonosai a reptereknek és légitársaságoknak. Láthatjátok, hogy a Malévval is milyen kiváló munkát végeztek

– válaszolta O'Leary a tőle megszokott stílusban. Az üzletember szerint az állami tulajdonos helyzetét egyébként is gyakran nehezíti, hogy sarokba szorítják a szakszervezetek. Emellett az is kockázati tényező, hogy az állam azért lesz rossz gazda, mert nem hosszú távra tervez: infrastrukturális beruházások helyett rövid távú szavazatszerzési céllal hoz döntéseket.

„A lényeg, hogy az üzleti célú utaztatást a magánszektor sokkal eredményesebben tudja üzemeltetni, mint az állam” – mondta O'Leary.

A Ryanair-vezér és a magyar kormány viszonya egyébként sem felhőtlen, miután a tavaly nyári megszorítások idején többek között a légitársaságokat is terhelő különadóról döntött a kabinet. Előbb azt mondta a magyar intézkedésről, hogy az nem extraprofitadó, hanem rablás, aztán egy interjúban többször is idiótának, ostobának és hibbantnak nevezte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, aki visszaszólt neki, arrogánsnak nevezve őt, míg Gulyás Gergely arról beszélt, hogy túl sokat ivott fiatalkorában a Ryanair-vezér, aki erre Nagyot és Gulyást Dumb és Dumbernek nevezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!