Grafikonokon, mennyit drágultak a húsvéti ebéd összetevői tavalyhoz képest

2023. április 6. – 07:00

Grafikonokon, mennyit drágultak a húsvéti ebéd összetevői tavalyhoz képest
Elkészült kötözött sonkákat húznak ki a füstölőből a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. bicskei húsfeldolgozó üzemében – Fotó: Beliczay László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2022 az inflációról szólt, ami után kifejezetten felüdülés, hogy idén január óta egy sor üzletlánc árcsökkentéseket jelentett be. Ezeket annyira reklámozzák, hogy néha úgy tűnik, mintha tényleg csökkennének az árak. Más a benyomás, amikor kijön a számla a bevásárlás után, ilyenkor úgy tűnik, mintha a drágulás egyáltalán nem állt volna meg, sőt, még folytatódott volna.

Hogy megnézzük, mi is az igazság, összehasonlítottuk az egyik nagy kiskereskedelmi lánc idei, tavalyi és tavalyelőtti húsvéti akcióit, szigorúan ugyanazokkal a termékekkel és ugyanazokban a kiszerelésekben. Szpojler: legalábbis ezeken a termékeken egyáltalán nem látszanak az olcsósodásról szóló szlogenek, szinte minden sokkal drágább, mint tavaly.

Kúsznak ki az ezresek a pénztárcából

Az első grafikonon 19 kiválasztott termék akciós árát mutatjuk be forintban a tavalyi húsvét előtti hétről és az idei húsvét előtti hétről. Mivel ez az ünnep minden évben máskor van, a két időszak között kicsit kevesebb mint egy év, körülbelül 50 hét telt el.

Az ábrán látszik, hogy szinte minden termék ára növekedett, a listát vezető húsoké egyenesen kilónként ezer forint körüli nagyságrendben. Üdítő kivétel a marhalábszár, ami 200 forinttal lett olcsóbb, bár mint később látni fogjuk, kétéves időtávban ez is rengeteget drágult.

Hány százalék az élelmiszer-infláció?

A KSH adatai szerint az élelmiszerek 2022 elején kezdtek el nagyon gyorsan drágulni, decemberben az éves szinten számolt inflációjuk 44,8 százalékra ment fel. Ez azóta nagyon kis mértékben csökkent (a magasabb összehasonlítási alap miatt) februárban 43,3 százalékon állt. Érdemes ezzel összevetni, hogy a húsvéti készülődéshez leakciózott termékek ára százalékosan mennyit változott.

Az akciós termékek közül az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a húsok drágultak, a diósonka, a tarja és a csülök is majdnem másfélszer annyiba kerül, mint egy éve. Szintén jelentős a sör 20-30 százalékos és a többi kiegészítő 10-30 százalékos drágulása, az árak megállítása tehát ezeknél a termékeknél sem működik.

Mennyit változott két év alatt?

Érdemes néhány terméknél azt is megnézni, hogy két év alatt mennyit drágultak. Az üzletláncok többsége az év azonos időszakában mindig ugyanazt akciózza le, így nagyon jól vissza lehet nézni, hogy az akciós, tehát elvileg csökkentett árú termékek hogy lesznek drágábbak évről évre.

A következő grafikonon öt húsféle két évvel ezelőtti, tavalyi és idei árát hasonlítjuk össze. Ezen jól látszik, hogy bár 2022-re is érezhető volt a drágulás, az idei év megfejelte az egészet eggyel.

Különlegességnek itt a füstölt hátsó csülök számít, amely ennél az üzletláncnál tavalyra éppen valamivel olcsóbb tudott lenni, de idénre hatalmasat drágult. Ennek az oka valószínűleg csak annyi, hogy a vásárlók behúzása érdekében a láncok egy-egy terméket sokszor nagyon-nagyon leáraznak (akár a beszerzési ár alá), és tavaly ez éppen a füstölt hátsó csülök lehetett.

Virsli? Ennyiért?

Emlékszik még valaki 2021-re? Nehéz elképzelni, de az is megtörtént. Háború még sehol nem volt, a koronavírus-járvány harmadik hulláma és ellenzéki előválasztás viszont annál inkább. Ja és még egy dolog: relatíve olcsó élelmiszerek.

Ha megnézzük, hogy két év alatt, tehát 2021-hez képest idénre mennyit drágult a húsvéti menü, elég durva képet kapunk. Pro tipp: ha valaki ugyanannyiból akarja megúszni az ünneplést a rokonokkal, akkor csak golden almát vegyen, mert az az egyetlen, ami nem drágult meg nagyon.

Az ábrán jól látszik, hogy a húsfélék egy része egészen drámai módon, 60-70 százalékkal drágult két év alatt. Ennek egy sor oka lehet a tavalyi energiaáraktól kezdve az aszályig, de egy dolog mindenképpen nagyot ront a helyzeten: az élelmiszerárstop. Az állattenyésztők és a kiskereskedők ugyanis valahol kénytelenek visszahozni az árstopos termékeken (mint a csirkemell és a sertéscomb) elszenvedett veszteségeket, a legkézenfekvőbb megoldás pedig a többi hústermék. Így a drága húsvéti sonka bizony részben az olcsó csirkemell következménye.

Arról, hogy az élelmiszerek miért drágultak meg ennyire, rengeteget írtunk az elmúlt másfél évben, ha valaki egy kő alatt lakott ebben az időben, akkor ezt a cikkünket érdemes elolvasni. A lényeg: a globális energiaárak és alapanyagárak mellett a tavalyi aszály, az árstopok és a magyar élelmiszeripar alacsony termelékenysége is sokat hozzátett ehhez.

Arról, hogy mi van a kötözött sonkában, és hol vegyünk valódi húsvéti sonkát, ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!