Még nagyobb részesedése lett az izraeli Spacecomban a Vodafone-t is felvásárló 4iG-nek

2023. február 24. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Még nagyobb részesedést szerzett a 4iG Nyrt. az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd.-ben (Spacecom), írja az MTI.

Amikor tavaly ősszel a 4iG bevásárolta magát a Spacecomba, akkor még csak 9,538 százalékot szerzett, de mostanra 20 százalékra növelte a részesedését – ez a növekedés viszont már az elejétől várható volt. Ha a vállalat részvényesei hozzájárulnak a további tulajdonszerzéshez, a 4iG akár további 31 százalékkal növelheti a részesedését.

A 4iG szerint „a globálisan működő Spacecom jelentős kompetenciabővülést jelent a 4iG számára, a vállalatcsoport az adatátvitel minden területén meghatározó szolgáltatóvá válhat”.

A Spacecom–4iG-üzletet még 2021-ben jelentették be, de az izraeli kommunikációs minisztérium sokáig halogatta az izraeli távközlési műholdakat is üzemeltető cég eladását a magyar vállalatnak. Aggályosnak tartották ugyanis, hogy egy külföldi érdekelt fél ellenőrizze azokat a kommunikációs műholdakat, amelyeket az izraeli biztonsági szervek is használnak, illetve azt is, hogy a 4iG fő részvényesei szoros kapcsolatban állnak Orbánnal.

A Spacecom a globális műhold-kommunikációs piac egyik jelentős szereplője. A tel-avivi tőzsdén jegyzett cég világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat. A globális lefedettséggel rendelkező szolgáltató Magyarországon és a régióban AMOS 3 műholdján keresztül 2024-ig biztosíthatja szolgáltatásait a magyar geostacionárius pálya használatával. Hogy milyen csatornák jönnek az AMOS 3-on, azt itt lehet megnézni (pdf nyílik).

A 4iG elég aktív a távközlési piacon. A vállalat 2021-ben a Telenor Montenegrót vásárolta fel, majd megvette a magyar Digit, miközben portugál és német partnerrel egy a magyar távközlési ágazatot privatizációjára alkalmas óriáscéget kezdett kialakítani. 2022-ben aztán a magyar állammal karöltve felvásárolta a Vodafone-t. A távközlési cégben az állam 49, a 4iG 51 százalékos részesedést szerzett. De 4iG egy, a honvédelmi miniszter érdekeltségébe tartozó cégbe is bevásárolta magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!