Műholdbizniszbe kezd a NER-közeli 4iG, megveszi az AMOS 3-at is üzemeltető izraeli céget

Másolás

Vágólapra másolva

Egy izraeli műhold-üzemeltető vállalat többségi tulajdonát szerzi meg egy cégén keresztül a 4iG, ezt a 4iG maga jelentette be. Technikailag ez úgy néz ki, hogy „a 4iG Nyrt. 75 százalékos és az Antenna Hungária Zrt. 25 százalékos tulajdonában lévő Hungaro DigiTel Kft. (HDT) végleges szerződést kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett Space-Communication Ltd.-vel (SpaceCom), a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére”.

A szerződés értelmében a 4iG közvetett módon, zárt körű tőkeemeléssel 51 százalékos abszolút irányító többséget szerezne az izraeli társaságban, írja az MTI. Bár a magyar hírügynökség nem említi, az izraeli cég friss közleményei között megtalálható, hogy 68 millió dolláros az ügylet, ami forintban 21 milliárd körül van.

A SpaceCom négy geoszinkron műholdjával globális lefedettséggel rendelkező műhold-üzemeltető és -szolgáltató vállalat, amely Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban AMOS 3 műholdján keresztül biztosítja szolgáltatásait. Hogy milyen csatornák jönnek az AMOS 3-on, azt itt lehet megnézni (pdf nyílik).

Az ügylet hivatalosan még nem zárult le, most az jön, hogy

  • a SpaceCom menedzsmentje a bejelentést követően összehívja a társaság részvényeseit, illetve a kötvénytulajdonosokat, hogy a vállalat várhatóan november végi közgyűlésén döntsenek a tőkeemeléséről, és így a 4iG közvetett tulajdonszerzéséről a vállalatban.
  • A részvényesek és kötvénytulajdonosok döntése, valamint a szokásos versenyjogi eljárások mellett az izraeli Kommunikációs Minisztériumnak is engedélyeznie kell a tranzakciót.

Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója a közleményük szerint azt mondta, örömmel várják az együttműködést a SpaceCom menedzsmentjével, amely mindkét társaság számára új üzleti lehetőségeket nyit majd a telekommunikációs és űriparban. Hozzátette, leányvállalatuk, a CarpathiaSat által indított első magyar kereskedelmi műhold fejlesztésében és üzemeltetésében is fontos szerepet szánnak a SpaceComnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!