Húsz hónap után először csökkent az élelmiszerek inflációja, de még így is fényévekkel előzzük a többi uniós országot

2023. február 23. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Csattanós választ kaptak a károgók: januárban csökkent az élelmiszerek inflációja Magyarországon, míg az EU-átlag nőtt. Az már más kérdés, hogy a 48,2 százalékos magyar élelmiszer-inflációval továbbra is fényévekkel előzzük a többi uniós országot.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön tette közzé a 2023. januári inflációs adatokat. Ahogy arról beszámoltunk, a 26,2 százalékos magyar infláció már több mint két és félszerese az EU-átlagnak.

A KSH adatai szerint az elmúlt hónapokban a rezsicsökkentéstől megszabadított háztartási energián és fűtésen kívül az egekbe szökő élelmiszerárak járultak hozzá leginkább a hónapról hónapra több évtizedes rekordot döntő inflációhoz. Már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja, nem a kiskereskedők hajtották-e fel az élelmiszerárakat az égig.

Az élelmiszerárak inflációja egészen 49,6 százalékig kúszott fel decemberben az Eurostat adatai szerint. A jó hír, hogy megállni látszik az óriási tempójú növekedés. Januárban ugyanis húsz hónap után először csökkent Magyarországon az élelmiszer-infláció – 1,4 százalékot csökkenve már csak 48,2 százalék.

Mutatjuk grafikonon is:

Az egyértelműen látszik a grafikon alapján, hogy nincs nagyon mivel dicsekedni. Ugyan tovább nőtt az EU-átlag, de mindössze 0,2 százalékkal. A magyar adat továbbra is több mint két és félszerese az uniós átlagnak.

Ami még inkább elgondolkodtató, hogy Magyarországot meg se közelíti a többi tagállam. A magyar élelmiszer-infláció másfélszer akkora, mint a második helyezett Litvániában.

A legjobb értékekkel Ciprus (10,3), Luxemburg (12,1) és Málta (12,1 százalék) büszkélkedhet, Magyarországot és Litvániát pedig Szlovákia (28,6) és a két másik balti állam, Észtország és Lettország (mindkettő 28,5 százalék) követi a skála másik végén.

Az élelmiszerek páratlan drágulásának okairól és a körülményekről legutóbb ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!