Már több mint két és félszerese a 26,2 százalékos magyar infláció az EU-átlagnak

2023. február 23. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön közzétette a 2023. januári inflációs adatokat. Az EU-s átlagot nézve egyre biztatóbb a kép. Az uniós átlaginfláció ugyanis sorozatban harmadik hónapja csökken, már csak 10 százalék. Az euróövezetben még jobb a helyzet, az ő átlaguk 8,7 százalék volt januárban az előző év azonos időszakához képest.

Ahogy azonban a KSH két héttel ezelőtti adatai alapján már tudni lehetett, Magyarországon tovább nőtt az infláció januárban. Az Eurostat adatai szerint

a magyar infláció a decemberi 25 százalékról 26,2-re emelkedett, ami az EU-átlag több mint két és félszerese.

Az egyetlen jó hír, hogy október óta először csökkent a gyorsulás üteme. Míg novemberről decemberre 1,9 százalékkal volt magasabb a pénzromlás, addig decemberről januárra már visszaállt 1,2-re, mint októberben és novemberben. Mutatjuk grafikonon is az adatokat:

Luxemburgban a legalacsonyabb az infláció (5,8), Spanyolországot (5,9) taszították le a képzeletbeli inflációs trónról. A dobogó harmadik fokára Málta fért fel (6,7). Ami a skála másik végét illeti, Magyarország továbbra is magabiztosan vezet. Hazánkat Lettország (21,4) és az elmúlt hónapban mindenkinél gyorsabb pénzromlást produkáló Csehország (19,1) követi.

A legnagyobb ütemben tehát Csehországban nőtt az infláció decemberről januárra, egészen pontosan 2,3 százalékkal, míg a leggyorsabban Belgiumban és Hollandiában csökkent, 2,8, illetve 2,6 százalékkal az előző hónaphoz képest. Magyarországgal együtt összesen kilenc tagállamban nőtt az infláció januárban, ami jelentős elmozdulás a decemberi háromhoz képest, az EU-átlag azonban még így is csökkent.

Ami az élelmiszerárak inflációját illeti, 20 hónap után először csökkent a magyar adat, de még így is fényévekkel előzzük a többi uniós országot. Erről bővebben itt olvashatnak.

A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) a nemzeti statisztikai hivatalok által megadott fogyasztási adatokból az Eurostat által számított árindex, harmonizált indexszám, ami biztosítja az EU-s tagországok inflációs mutatóinak összehasonlíthatóságát. A harmonizált fogyasztói árindex azokat a termékeket és szolgáltatásokat fedi le, amelyek a háztartások végső fogyasztási kiadásának részét képezik.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!