Top 100: Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Felcsuti Zsolt a három leggazdagabb magyar

2022. május 26. – 07:37

Top 100: Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Felcsuti Zsolt a három leggazdagabb magyar
Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere – Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor is listavezető, csak ő nem vagyonban, hanem befolyásban. Az idén viszonylag kevés az új szereplő a listán, az ingatlanfejlesztők mellett támadnak a napenergiások. Mindössze két nő fért be a leggazdagabbak közé.

A top 100, vagyis az ország száz leggazdagabb emberének összvagyona – a válság és a pandémia ellenére – nem csökkent, sőt, egy év alatt 637 milliárd forinttal nőtt, és 2021 végére elérte a 6223,5 milliárdot – írja a Szakonyi Péter és csapata által összeállított, idén már 21. alkalommal megjelent kiadvány.

A dobogó

Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, ő a közelmúltban elnyert autópálya-koncesszió nélkül is (vagyis a tavalyi zárszámadás alapján) 480 milliárd forinttal rendelkezik, ez 60 milliárddal több, mint egy évvel ezelőtt. Csányi Sándor vagyona maradt 420 milliárd forint, hiszen bár más szektorokban gyarapodott, az orosz–ukrán válság miatt az OTP Bank tőzsdei árfolyamveszteséget szenvedett el.

Idén először léphetett fel a képzeletbeli dobogóra Felcsuti Zsolt, a géptartozékokat gyártó MPF Holding többségi tulajdonosa. A politikába is belekóstoló Gattyán György így csak negyedik lett, Felcsuti vagyonát 345 milliárdra, Gattyánét pedig 320 milliárdra becsülték a kiadvány szerkesztői.

Felragyogott a nap

A listán helyezett üzletemberek jelentős része továbbra is az ingatlanfejlesztésben találta meg számítását, ám már tavaly is egyre többen fektettek be az energetikába, ezen belül is a napenergiába. A naperőművek értékét és jelentőségét az idén kirobbant energiakrízis még jobban emeli. Olyan üzletemberek is felfigyeltek erre a lehetőségre – többek közt Albrecht Ottó és Ináncsy Miklós –, akik korábban soha nem invesztáltak az energetikába.

Női milliárdosok: csak ketten a parketten

A viszonylag stabil hazai gazdaság jele, hogy idén mindössze négy új szereplő jelent meg a listán. A hazai létesítményfenntartási piac nagyágyújának tartott Kis-Szölgyémi Ferenc, a naperőműüzletben évek óta élenjáró Lugos Roland, a sikeres építőanyagcég, a Masterplast társtulajdonosa, Ács Balázs és a legdinamikusabb ingatlanpiaci szereplőnek számító Indotek résztulajdonosa, Hermann Kamilla (ő korábban Jellinek Dániel felesége volt). Tavaly csak Schmidt Mária, az ingatlanfejlesztésben tevékenykedő, családi tulajdonban levő BIF résztulajdonosa képviselte a női nemet a listán, immár ketten vannak.

Orbán Viktor befolyásosabb, mint Márki-Zay Péter

Idén tizenegyedik alkalommal közöl a kiadvány befolyásbarométert, vagyis egy olyan listát, amely az ország legbefolyásosabb szereplőit sorjázza. Az élen nincs jelentős változás: Orbán Viktor miniszterelnök primátusa évek óta megkérdőjelezhetetlen. Előreugrott – a lapzártát követően miniszternek jelölt – Lázár János, aki a 22. helyen szerepel. A legbefolyásosabb ellenzéki politikusnak az értékelést végző elemzők Karácsony Gergelyt tartották, aki a 30. helyre tudott felkapaszkodni. Érdekes, hogy nem jutott be az első ötven legbefolyásosabb közszereplő közé Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!