A B+N Referencia Zrt. nyerte a kórházak 300 milliárd forintos takarítási tenderét

2021. március 11. – 19:39

frissítve

A B+N Referencia Zrt. nyerte a kórházak 300 milliárd forintos takarítási tenderét
Kórházi életkép Nemes János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Négyéves keretszerződést nyert el a közbeszerzéseken gyakran diadalmaskodó hazai cég – erősítette meg Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonos a Telexnek. A hazai kórházak a jövőben vagy a B+N Referenciát választják, vagy megoldják házon belül a takarítást.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) még decemberben írt ki egy 3 + 1 éves hatalmas kórháztakarítási tendert. A pályázatot a B + N Referencia Zrt. nyerte – mindezt maga a tulajdonos, Kis-Szölgyémi Ferenc erősítette meg a Telexnek.

A tenderről korábban az Átlátszó is írt.

Csak ketten a parketten

Úgy tudjuk, hogy a hazai mosodai, takarítási és létesítménygazdálkodási piacon jól ismert B + N Referencia, amely nemrégiben tulajdonosi partnereivel a reptéri kiszolgálási piacra is belépett, egyetlen vetélytárssal viaskodott.

A másik induló egy állami cég, a honvédségi kiszolgálási feladatokat ellátó Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (HM EI) Zrt. volt.

Verseny

A hazai közbeszerzési bajnokok ritkán nyilatkoznak a kritikus sajtónak, nem szokta elmesélni Mészáros Lőrinc vagy Szijj László, hogy mely technikai paraméterekkel futott be egy-egy építőipari tenderen, ilyen szempontból pozitív meglepetés volt, hogy a B + N Referencia tulajdonosa, Kis-Szölgyémi Ferenc vállalkozott a háttérbeszélgetésre.

Felvetettük neki, hogy a hazai kórházak szempontjából nem lenne-e kedvezőbb, ha több szolgáltató közül lehetne választani, és verseny alakulna ki ennek a szolgáltatásnak a piacán, de a cégvezető szerint, bár a tenderen egyedül diadalmaskodott a vállalata, de ez nem jelenti azt, hogy az érintett kórházakban mind ők végeznék majd a takarítást. A kórházak dönthetnek úgy, hogy maguk látják el a feladatot, viszont, ha külső szolgáltatót bíznak meg, akkor csakis a B+N-től rendelhetnek takarítási szolgáltatást. A verseny hiánya ellenére Kis-Szölgyémi Ferenc szerint szigorú szabályozói előírások kötik majd meg a kezüket, de szerinte az árat úgy érdemes értékelni, hogy az ilyen-olyan bt.-k helyett immár egységes, magasabb minőségű szolgáltatással találkoznak majd a kórházba járók.

Mint fogalmazott:

„a kormányzat valószínűsíthetően azért bízza egy tapasztalatokkal, kellő szakértelemmel és méretnagysággal rendelkező cégre ezt a szolgáltatást, mert szűk egy évvel a választás előtt nem akar kockázatot vállalni, és nem várt eseményekkel szembenézni az egészségügyben. Most a járvány miatt, később várhatóan a hatalmas tömegek miatt. Így a kórházi higiénia elsőrendű fontosságú.”

A cégvezető hangsúlyozza, hogy a tender konkrét előírásokat tartalmaz a takarítás gépesítésére, a négyzetméterenként biztosítandó létszámra, a munkavállalók oktatására és a pandémiás felkészülésre.

Miért nyernek ennyit?

Megkérdeztük a tulajdonost, hogy mivel magyarázza azt a bekötöttséget, amely sorra komoly tendergyőzelmekhez vezeti a céget. Konkrétan is rákérdeztünk Tombor András és Rogán Antal esetleges támogató szerepére,

Kis-Szölgyémi Ferenc elmondta, hogy

  • ő a cég egyetlen tulajdonosa, és ez az állítás nemcsak a látszat, de bármely vizsgálatot kiáll,
  • Tombor Andrással valaha három évig együtt dolgozott a Multireklámban, de már nincsenek jóban, 5 éve nem beszéltek,
  • Rogán Antallal pedig még sohasem találkozott.

Ettől függetlenül az tagadhatatlan, hogy a B+N Referencia Zrt. az elmúlt években valódi közbeszerzési bajnok lett, sorra nyeri az állami intézmények takarítási feladatait, itt például a 24.hu írt erről.

Mindez meglátszik a pénzügyi adatokon is, az Opten szerint a társaság forgalma fejlődött az elmúlt években:

  • 2016: 14 milliárd forint,
  • 2017: 18 milliárd forint,
  • 2018: 23 milliárd forint,
  • 2019: 36 milliárd forint.

Eközben a társaság adózás előtti nyeresége: is hasonló pályát járt be:

  • 2016: 1,5 milliárd forint,
  • 2017: 1,8 milliárd forint,
  • 2018: 2,2 milliárd forint,
  • 2019: 4,4 milliárd forint.

További irányok

A társaság közben sikerrel pályázott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kötvényprogramjára is, 10 milliárd forintos forráshoz jutott így. Az is bizalmi helyzetet jelez, hogy a

  • Civil Biztonsági Zrt. (33,4 százalék),
  • B+N Referencia Zrt. (33,4 százalék),
  • Valton-Sec Zrt. (33,2 százalék)

tulajdonában álló Airport Service Budapest Zrt. megjelenhetett a hazai reptéri földi kiszolgálói piacon.

Ez a cég egykoron Demján Sándor, azóta elhunyt milliárdos érdekkörébe tartozott, majd egyre több reptéri feladatot vállalt, a Covid alatt pedig bekerült a ground handling cégek szűk elitjébe, más kérdés, hogy az utazási korlátozások miatt ez az üzlet most aligha hasít.

Mint azt a cégvezető elmondta, a B+N Referencia azért így is azon cégek szűk csoportjába tartozik, akiknek a Covid inkább „hozott”, hiszen ahol felüti a fejét a kór, ott jellemzően azonnal több a takarítási feladat, például az extra fertőtlenítések miatt.

Munkaerő intenzív

A társaság majdnem 6000 embert alkalmaz, érdekes adat, hogy a cég munkavállalóinak átlagéletkora 57 év.

„Sajnos a takarításra nehezen megnyerhetők a fiatalok”

– hallottuk. A munkaerő-felvétel azért sem könnyű, mert a magyar munkaerő nem mobilis, a somogyi, szabolcsi, borsodi kapacitásokat nehéz Győrben vagy Sopronban hasznosítani.

A vállalkozó szellemű magyarok, erdélyiek nem ide jönnek dolgozni, takarítani, hanem az osztrák, német, de akár a szlovák vagy a cseh iparban helyezkednek el a magyar minimálbérnél magasabb, 1000-1200 euróért. Itthon inkább azok maradnak, akik családtagokat ápolnak, már kevésbé vállalkozószelleműek.

Végül egy érdekes adat, egy legális vállalkozás azért is bajban van, mert ha az alacsonyabb képzettségű ember korábban olyan adósságot, például devizahitelt halmozott fel, ami miatt a bank vagy az állam rátenné a kezét a jövedelmére, akkor az ilyen munkavállaló inkább fekete bevételt keres.

Óriási munkák

A cég nem a kisebb feladatokra megy rá, hanem a hatalmas munkákra, nemcsak az államnak (például MÁV, Hungarocontrol, minisztériumok, a jövőben kórházaknak) dolgozik, de piaci szereplőknek (Mol, OTP, Liszt Ferenc Repülőtér, Jabil Circuit) is szolgáltat.

A B+N 1993 óta működik, és mint hallottuk, bár a rendszerváltás előtt a legnagyobb európai szolgáltatók is megjelentek a hazai piacon, sokan megrekedtek. Például nem bírták a „bátorsági versenyt” azokkal a kisebb szolgáltatókkal, akik a fekete alkalmazással próbáltak versenyelőnyhöz jutni.

Tardona

Végül egy érdekesség, a cég székhelye Tardonán, a Katus-dombon található. Ez volt az a borsodi kistelepülés, amelynek az önkormányzata kitette Rogán Antal új családjának tervezett földszerződéseit. Mivel akkor sokan rákerestek Rogán Barbara eredeti vezetéknevére, hamarosan nyilvánossá vált a gigantikus szerződés.

Kis-Szölgyémi Ferenc elmondta, hogy mindez tökéletesen véletlen, nem érdemes összefüggést találni. A cég olyan székhelyet keresett, amely kedvező az iparűzési adó szempontjából, de megfelelő a szerverek biztonsága szempontjából is. Tardonán pedig korábban egy speciálisan biztonságos áramellátással működő orosz légvédelmi bázis működött, a cég idehelyezte érzékeny szervereit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!