A benzinkutasoknak kellene betartatni a kormányrendeletet, szerintük ez szinte lehetetlen

2022. március 11. – 21:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tudják a benzinkutasok, hogy tudnák ténylegesen betartatni a csütörtökön hozott kormányrendeletet – számolt be az RTL Híradó. A kormány döntése értelmében a 480 forinton fixált üzemanyagár már csak a személyautóknak és a 7,5 tonna alatti magyar rendszámú teherautóknak jár. A többieknek: kamionoknak, buszoknak és külföldi kisteherautóknak a piaci árat kell fizetniük, ami a benzinnél jelenleg 600 forint körül van, a dízel pedig már 660 forint feletti. Ők csak nagynyomású kutaknál tankolhatnak.

Hivatalosan leginkább a határokon átjövő benzinturizmust akarták a rendelettel kiküszöbölni (noha a személyautóknál ez a lehetőség továbbra is megmarad), de a háttérben ott volt az üzemanyaghiány egyre súlyosabb problémája, és a háború következtében végképp elszálló világpiaci árak és a hatósági árak között teljesen kinyíló ollóval is kellett valamit kezdeni. Ennek nagyobb részét most már nem a kutak, hanem a nekik szállító nagykereskedők kénytelenek lenyelni, és a jövedéki adó csökkentésével kisebb mértékben az államháztartás is beszállt a teherviselésbe.

A gyakorlatban azonban a feltehetően gyorsan összedobott szabályozás egy sor problémát vet fel. Az egyik, hogy mostantól a közösségi közlekedésben használt járműveknek is a drágább árat kell fizetniük a tankolásnál. Karácsony Gergely budapesti főpolgármester emiatt pénteken a kormányhoz fordult, de az ITM válaszában csak arra tért ki, hogy a Volánt és a MÁV-ot a kormány majd kompenzálni fogja – az önkormányzati fenntartásban működő közlekedési cégekről nem ejtettek szót.

A rendelet betartatása sem tűnik egyszerűnek, és ennek terhe gyakorlatilag a benzinkutak felelőssége lesz. Ez az elő nyilatkozatok szerint főleg a kevesebb alkalmazottal dolgozó kutakon okozhat problémákat. Az RTL Híradó pénteki beszámolója szerint ezeknél egyenesen lehetetlen ellenőrizni, mert mindenkinél egyenként kellene megnézni, hogy jó kúthoz állt-e be.

„Pillanatnyilag nem tudom, hogy ezt hogyan lehet megoldani, hogy egy nagynyomású töltőoszlopon ugyanazt az anyagot ugyanazon a töltőpisztolyon különböző árakon kelljen kiadni attól függően, hogy milyen típusú, méretű, vagy milyen rendszámú jármű áll előtte”

– mondta az RTL-nek Gépész László a Független Benzinkutak Szövetségétől.

A kormány először november 15-én rögzítette 480 forintban a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát a magas infláció miatt, majd február 15-től további három hónapra hosszabbította meg a benzinárstopot. A kutak tehát továbbra sem adhatják 480 forintnál drágábban a 95-ös benzin és a gázolaj literjét. Február 28-án az üzemanyagok nagykereskedelmi árait is befagyasztották. A pániktankolás és a masszív üzemanyag-turizmus jelensége ezután kezdett problémákat okozni országszerte, a napokban már mi is beszámoltunk róla, hogy sok benzinkúton sorok kígyóznak, illetve korlátozzák az egy kocsiba tankolható mennyiséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!