Az igazi csődhullám még csak ezután jöhet a vendéglátásban

2022. január 27. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Az év végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója”

– jósolta az Mfor.hu kérdésére Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az ágazatban évente 2500-3000 új vállalkozás jelenik meg, és nagyjából ugyanennyi meg is szűnik. A működésüket átmenetileg szüneteltető vállalkozásokról nincs adat. A vendéglátó üzletek száma a 2020. június 30-i állapot szerint 50 832 volt, amely az egy évvel korábbihoz képest már akkor is 627 üzlettel lett kevesebb. A járvány első hullámát követően az üzletek döntő többsége még működött, a tartalékoknak köszönhetően, amelyek mostanra fogytak el.

A koronavírus-járvány felmérhetetlen károkat okozott az ágazatnak, ráadásul éppen ebben a körben a legmagasabb a kis- és középvállalkozások aránya.

Nagy nevű budapesti éttermek is lehúzták tavaly a rolót, például az Olimpia. Ádám Csaba, a vendéglő séfje és tulajdonosa azt mondta, az állandó munkaerőhiány, az elmúlt két év nyitás-zárásai, a bizonytalanság vezette a döntésre, és úgy fogalmazott: feladta. Valószínűleg nemcsak az éttermet zárja be, de pályát is módosít. A Csalogány 26 is bejelentette nemrég, hogy búcsúznak.

A bulinegyedből egyetlen példa: októberben végleg bezárt a Mika, mert lejárt a bérleti szerződésük, és kétszeres összeget kértek tőlük. Az erzsébetvárosi önkormányzat nem titkolt célja az, hogy a kerületben kultúrnegyed legyen bulinegyed helyett.

Mint a pesti éjszakai élet átalakulásáról szóló Komplexben Sajó Dávid összefoglalta: a lakók évek óta tiltakoztak az egyre igénytelenebb tömegturizmus miatt, az önkormányzati választásokon a győztes ellenzék is bulinegyed-ellenes kampánnyal nyert, és a Niedermüller-féle erzsébetvárosi vezetés el is kezdte a szigorításokat a környéken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!