GKI: Idén 6,7 százalékkal, jövőre 4,7 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

2021. december 21. – 05:40

Másolás

Vágólapra másolva

Idén várhatóan 6,7 százalékkal nő a magyar gazdaság, ennek köszönhetően kilábalunk a koronavírus-járvány okozta válságból, majd 2022-ben 4,7 százalékra lassulhat a bővülés – idézte az MTI a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzését.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kedvező növekedési adatok mellett az egyensúlyi mutatók a tervezettnél sokkal rosszabbul alakultak: az infláció és az államháztartás pénzforgalmi hiánya megugrott, a forint gyengült, a külső egyensúly jelentős passzívumba fordult.

A kormány 350 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a rekordméretű hiány és a helyreállítási alap késése miatt. Erről itt írtunk részletesen>>>

„Az eltérés a keresletélénkítő gazdaságpolitikára, az EU-val kiéleződött konfliktusra, valamint a világgazdasági folyamatokra, így az energia-áremelkedésre és az ezzel is összefüggő cserearányromlásra, a globális ellátási zavarokra vezethető vissza” – írták.

Az egyensúlyi helyzet javítása a keresletösztönzés, ezen belül a lakosság számára kevésbé fájdalmas beruházások visszafogását igényli. A kormányzat néhány kis lépést már tett ennek érdekében (például egyes beruházások halasztása), és a monetáris politika szigora is kezd érdemibbé válni.

A GKI szerint ha sor kerül érdemi korrekciós lépésekre, akkor a mostani előrejelzésüknél lassúbb növekedés és kedvezőbb egyensúlyi helyzet alakulhat ki. Arra is kitértek, hogy a magyar növekedés 2021-ben várhatóan a régió élmezőnyébe fog tartozni, 2022-ben azonban csak gyenge közepes lesz, mert az egyensúlyi problémákat kezelni kell

Egy nemrég közzétett elemzés szerint gazdasági fejlettségben lemaradtunk a régiós versenytársakhoz képest.

Idén az átlagos reálkereset 3,5 százalékkal, a reálnyugdíj 4 százalékkal emelkedik; a lakosság fogyasztása 3,5 százalékkal nő. Jövőre a bruttó keresetek átlagosan a minimálbérnél kevésbé, mintegy 14 százalékkal emelkednek, ami 8-9 százalékos reálkereset-emelkedést eredményez, a nyugdíjak reálértéke pedig 6 százalékkal nő; a fogyasztás 4,5 százalékkal bővül.

Az eredményszemléletű GDP-arányos államháztartási deficit a GKI szerint idén várhatóan a tervezett 7,5 százalék körül fog alakulni, továbbá a 2022-re előirányzott 5,9 százalékos GDP-arányos deficit is teljesülhet.

Az infláció 2021-22-ben egyaránt 5 százalék körüli lesz, miközben az irányadó kamat 2022 őszére elérheti a 4,5 százalékot.

Matolcsy György jegybankelnök is 5 százalék körüli inflációval számol, legalábbis december elsején erről beszélt a parlamentben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!