Lemaradt Magyarország gazdasági fejlettségben a régióban egy elemzés szerint

2021. december 20. – 08:58

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu a Világbank hosszú távú adatsorai alapján tekintette át, hogyan alakult Magyarország fejlettsége az elmúlt 25 évben, tizenhat volt szocialista országgal hasonlították össze a magyar gazdasági teljesítményt az egy főre eső GDP alapján, 1995 és 2020 között. A 17 országot a folyó áron, dollárban kimutatott GDP/fő mutató alapján elemezték, a vizsgáltak közé a szűken vett Kelet-Közép-Európából Magyar-, Cseh- és Lengyelországot, illetve Szlovákiát sorolták be. A Balkánról Bulgária, Románia, Albánia és a volt Jugoszlávia utódállamai (Szerbia, Észak-Macedónia, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Koszovó), a Baltikumból Lett- és Észtország, valamint Litvánia került be.

Az összehasonlításból az derül ki, hogy 1995-ben még sokkal fejlettebbek voltunk a balti államoknál, de azok mostanra mind lehagytak minket, Csehországgal és Szlovéniával sem állunk azonos szinten – írja a lap. Újabban már a románok is hatalmas ütemben zárkóztak fel mögénk, miközben a vizsgált 26 év alatt az ötödikről végül is a hetedik helyre csúsztunk vissza.

A lap szerint ez jelentős romlás, hiszen nagyjából tíz ország volt a 17 tagú mezőny fejlettebb részében az elmúlt negyedszázadban, és ezek sorrendjében már az egy-két pozíciós elmozdulás is jelentősnek számított, legalábbis 25 év távlatában. Az elmúlt öt évben stagnáltunk, azaz nem tudtunk előrelépni ebből a pozícióból, így 2020-ban sem változott a helyezésünk.

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken jelentette be, hogy visszacsúszik 5 százalék alá a 2022-es kormányzati hiánycél, a növekedést pedig 5 százalék fölé várja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!