Visszacsúszik 5 százalék alá a 2022-es kormányzati hiánycél, a növekedést pedig 5 százalék fölé várja Varga Mihály

2021. december 17. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

5 százalék alá csökkenti a kormány a 2022-es hiánycélt – mondta el pénteken Varga Mihály a 2022-es finanszírozási tervet ismertető sajtótájékoztatón.

A Portfolio beszámolója szerint a pénzügyminiszter arról beszélt, egyes beruházások átütemezésével az adósság csökkentése mellett megemelték a költségvetés idei pénzügyi tartalékait. Varga itt arra utal, hogy 350 milliárd forintnyi beruházás halasztásáról határozott nemrég a kormány, miután aggasztó adatok láttak napvilágot a költségvetési hiány novemberi mértékéről.

„A támogató fiskális politikának fenn kell maradnia, de nem azzal a lendülettel, ahogy korábban, kevésbé van szükség a beruházásokra. Tovább csökkenő hiánnyal és 5 százalék körüli gazdasági növekedéssel számolunk” – magyarázta a miniszter hozzátéve, hogy

ez lehetővé teszi a kormány elkötelezettségét a hiány leszorítására, az 5,9 százalékos hiánycélt tovább csökkentik, 4,94 százalékra.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye 2022-ben 3153 milliárd forint lesz. A Pénzügyminisztérium várakozása szerint

a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik majd.

A sajtótájékoztatón szintén felszólaló Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója pedig elmondta: a lakossági piacról és az intézményi piacról nettó 1000 milliárd forintos kibocsátással számol az ÁKK, a nettó devizakibocsátás pedig 406 milliárd forint lesz jövőre a tervek szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!