Tovább nő a NER kedvenc informatikai cége, a 4iG ezúttal az Invitechet vásárolja fel

2021. szeptember 13. – 13:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 4iG Nyrt. tulajdonába kerül az Invitech ICT Services Kft. és leányvállalata, az InviTechnokom Kft., miután a 4iG hétfőn adásvételi szerződést kötött a cégeket tulajdonló ciprusi Rotamona Limiteddel – közölte a 4iG Nyrt. az MTI-vel.

Az ügylet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hozzájárulását követően zárulhat majd le. A tőzsdén bejelentett akvizíció jelentős lépés a 4iG távközlési piacon indított növekedési stratégiájának megvalósításában: az Invitech a telekommunikáció és az IT hálózati infrastruktúra-szolgáltatás területén Magyarország egyik vezető társasága – írja a 4iG közleménye.

A több mint 600 munkavállalóval rendelkező Invitech a nagy átviteli kapacitású optikai gerinchálózatok, valamint a piaci szereplők részére biztosított nagykereskedelmi szolgáltatások terén az egyik vezető nagyvállalat Magyarországon. A társaság komplex infokommunikációs szolgáltatásokat nyújt több mint ötezer vállalati, intézményi és nagykereskedelmi ügyfelének. Portfóliójába szélessávú üzleti internet, adatközponti, IT-biztonsági és felhő megoldások, valamint hang- és IT-szolgáltatások egyaránt beletartoznak.

Az Invitech 11 határátlépő ponttal rendelkező, 11 ezer kilométer országos lefedettségű saját optikai hálózata a második legnagyobb az országban. A társaság 23 ezer végfelhasználó IT-eszközeit üzemelteti, öt saját adatközponttal rendelkezik, infrastruktúra szolgáltatásait pedig az összes hazai mobilszolgáltató igénybe veszi.

Az Invitech tavalyi évi konszolidált árbevétele 24,8 milliárd forint volt, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyeresége (EBIDTA) pedig 9 milliárd forint. A társaság jelentős saját infrastruktúrájának és szolgáltatásainak köszönhetően stabil növekedési kilátásokkal rendelkezik az üzleti és nagyvállalati szegmensben.

A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerület, Montevideo utcában – Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi
A 4iG International Innivative IT Investment irodaháza a III. kerület, Montevideo utcában – Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta: az Invitech a magyarországi infokommunikációs szolgáltatók között az egyik meghatározó piaci szereplő, a társaság a 4iG távközlési portfóliójában, a tervek szerint a nemzeti távközlési holdingvállalat részeként működhet majd a jövőben. Hozzátette: az Invitech stratégiai jelentőségű eszközökkel rendelkezik a nagysebességű adatkommunikáció, illetve a hálózati- és távközlési infrastruktúra területén, jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek a hazai telekommunikációs piacon – mondta.

A több mint 60 százalékban Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG a kormányzat kedvenc IT-cége, évek óta hasítanak az állami tendereken. Jászai korábban fontos embere volt Mészáros Lőrincnek, ő vezényelte le a két tőzsdei befektetési cég, az Opus és a Konzum összeolvadását, majd a 4iG-n keresztül megkezdte a szétválást korábbi üzlettársától.

Ha az ember rákeres a Telexen arra a címkére, hogy 4iG, egészen különös utazásra indulhat: a cég néhány hónap alatt megvette a Hungaro DigiTel többségét, vásárolt tulajdont drónfejlesztő cégben, kezdeményezte a magyarországi DIGI felvásárlását, sőt, Jászai egy korábbi interjúban azt is elmondta, hogy az űriparba is beszállna. Augusztus végén írtunk arról, hogy távközlési szuperholding létrehozásának részeként az Antenna Hungáriába is bevásárolták magukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!