Akár 120 százalékkal is drágulhattak idén az építőanyagok

2021. szeptember 1. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átlagosan négyből három kereskedőnél emelkedtek az építőanyagok árai az elmúlt hónapokban, több termék ára is 80-120 százalékkal nőtt – állapította meg a fogyasztóvédelem aktuális vizsgálata.

A fogyasztóvédelem nyolc hete, július eleje óta vizsgálja az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségeket, az augusztus végéig felkeresett félezer kereskedelmi egység 60 százalékát érték jogsértésen – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

A kormányhivatalok szakemberei összesen több mint félezer forgalmazónál jártak a fatelepektől a vasudvarokon át a barkácsáruházakig. A vizsgálatban az általános kereskedelmi feltételek, az árfeltüntetéssel, jótállási jegyekkel kapcsolatos előírások és a piacfelügyeleti követelmények betartását kérik számon. Mintegy 300 kereskedőnél tártak fel kisebb-nagyobb mulasztásokat, ezek közel negyede már az ellenőrzés ideje alatt kiigazította a hibát.

Az összesített adatok szerint a kereskedelmi egységek 74 százalékánál emelkedtek az árak, 34 százalékuknál merült fel készlethiány. A termékek széles köre kerül 80-120 százalékkal többe a korábbinál. Egyes helyszíneken és építőanyagoknál előfordult 130-160 százalékot meghaladó mértékű növekedés is, amely mögött túlzó árazás vagy indokolatlan készletvisszatartás sejthető.

A vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében. A fogyasztóvédelem munkatársai piacfelügyeleti ellenőrzéseket is végeztek, eddig mintegy 800 féle, összesen több mint 200 ezer darab építőanyag megfelelőségét vizsgálták. Főként a jelölésekkel és teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságokkal találkoztak 220 termékfajtánál, több mint 43 ezer darab építési terméknél.

Az elszállt építőipari árakról ebben a cikkben írtunk részletesen. A drágulásnak főként nemzetközi okai vannak, de szerepet játszanak benne az otthonteremtési (lakásfelújítási) támogatások vagy az áfacsökkentés is.

Építőanyag-kínálat a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) debreceni építőanyag-telepén 2016-ban – Fotó: Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi
Építőanyag-kínálat a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) debreceni építőanyag-telepén 2016-ban – Fotó: Oláh Tibor / MTVA / Bizományosi

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 7-én jelentette be, hogy az építőanyagok, különösen a fém és a fa jelentős áremelkedése miatt a kormány több ponton beavatkozik az ágazatba. Az építőanyagok és építőipari termékek kivitelére engedélyt fognak bevezetni 2021. október 1-től, de az előzetes regisztrációt azonnali hatállyal bevezetik. Mostantól csak úgy lehet külföldre eladni vagy kivinni acél- és vasterméket, követ, kavicsot, homokot és sódert, hogy arra előre engedélyt kérnek.

Az államnak elővásárlási joga lesz az építőipari alapanyagokra, és fel fognak lépni az „extraprofitot” realizáló kereskedőkkel szemben. Az áremelkedéshez az is hozzájárul, hogy alacsony a kínálat bizonyos anyagokból, ezért ösztönözni szeretnék a bányászati tevékenységet: ehhez bevezetik, hogy művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányáknak egy éven belül meg kell kezdeniük a tevékenységet, máskülönben visszavonják a megnyert koncessziót a tulajdonostól.

Július közepén kormánybiztossá nevezték ki Gyutai Csabát, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatóját, az ő feladata lesz az építőanyaghiány enyhítése és az utóbbi időben elszálló árak megfékezése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!