Rászállt a fogyasztóvédelem az építőanyag-forgalmazókra, kétharmaduknál találtak szabálytalanságot

Legfontosabb

2021. augusztus 5. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Július elejétől a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható áremelkedések és visszásságok vizsgálatába, és az első négy héten a forgalmazók 61 százalékánál tárt fel jogsértést – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A tárca közleménye szerint a július 7-én indult országos vizsgálaton a kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 327 helyen fordultak meg. Több mint 200 esetben tapasztaltak jogsértést, ám ezek negyedénél a kereskedők már az ellenőrzés ideje alatt pótolták a mulasztást, kiigazították a hibát.

A 198 piacfelügyeleti ellenőrzésen 313 féle, összesen közel 82 ezer darab termék vizsgálatát végezték el. Végül 120 termékfajtánál, összesen több mint 24 ezer építési terméknél állapítottak meg elsősorban a jelölésekkel, teljesítménynyilatkozatokkal összefüggő hiányosságokat. A kilenc online ellenőrzésből öt webáruház esetében tártak fel árfeltüntetési jogsértést.

A kifogásolási arány szempontjából a leggyengébben a TÜZÉP telepeken és a szaküzletek, barkácsáruházak teljesítettek, ezeknek több mint 60 százalékánál akadt probléma. A fatelepek felét, a vasudvarok több mint harmadát érték kisebb-nagyobb mulasztáson az ellenőrök.

A kormányhivatalok az ellenőrzött helyszínek 76 százalékánál, 248 kereskedelmi egységben tapasztaltak áremelkedést. Készlethiány tízből négy forgalmazónál merült fel. A vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 7-én jelentette be, hogy az építőanyagok, különösen a fém és a fa jelentős áremelkedése miatt a kormány több ponton beavatkozik az ágazatba. Az építőanyagok és építőipari termékek kivitelére engedélyt fognak bevezetni 2021. október 1-től, de az előzetes regisztrációt azonnali hatállyal bevezetik. Mostantól csak úgy lehet külföldre eladni vagy kivinni acél- és vasterméket, követ, kavicsot, homokot és sódert, hogy arra előre engedélyt kérnek. A közúti fuvarozást is be kell jelenteni.

Az államnak elővásárlási joga lesz az építőipari alapanyagokra, és fel fognak lépni az „extraprofitot” realizáló kereskedőkkel szemben. Az áremelkedéshez az is hozzájárul, hogy alacsony a kínálat bizonyos anyagokból, ezért ösztönözni szeretnék a bányászati tevékenységet: ehhez bevezetik, hogy művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányáknak egy éven belül meg kell kezdeniük a tevékenységet, máskülönben visszavonják a megnyert koncessziót a tulajdonostól.

Július közepén kormánybiztossá nevezték ki Gyutai Csabát, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatóját, az ő feladata lesz az építőanyaghiány enyhítése és az utóbbi időben elszálló árak megfékezése

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!