Ezt rágják meccsnézéshez!

2024. június 19. – 14:43

Ezt rágják meccsnézéshez!
Zöldség, gyümölcs, mogyoróvaj – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Vannak dolgok, amik univerzálisak és örökérvényűek, például, hogy meccsnézéshez csípős, ropogós, ragacsos és nagyon sós ételeket kell rágni. Nem is cáfolom, hogy csipsz és popcorn, meg csirkeszárnyak kellenek ezekre az eseményekre, ezért is foglaltam össze a kedvenc meccsnassolnivalóimat itt három évvel ezelőtt. Ez tehát a kiindulási pont, az alap, de mi van, ha valaki továbbmenne, esetleg olyasmit eszegetne két felordítás között, ami színesebb, táplálóbb és kicsit érdekesebb a többi megszokott dolognál?

Akkor van az, hogy kevésbé feldolgozott élelmiszereket, zöldségeket meg gyümölcsöket és magokat és hüvelyeseket, szóval növényeket kell alapul venni, ezekből indultam ki most. Mellettük ugyanúgy van helye a pattogatott kukoricának és a sajtos rúdnak, de ezektől a színesebb tálaktól sem fogjuk szomorú nyulaknak érezni magunkat. A januári napi fél kiló zöldséges kihívásunkkor jöttünk rá, mennyire jól lehet (néha – nem mindig) helyettesíteni friss nyers zöldségekkel a kínzó rágcsáló inger rohamokat, itt is ezt a felfedezést görgetem tovább.

Ebben a se nem kenyér, se nem keksz ropogósban az a pláne, hogy szinte teljes egészében magokból áll, mégis remekül lehet mártogatni bármibe. A képen épp labneh van mellette, de lehetne akár ez a kovászos uborkás-kapros,tzatziki vagy körözött, sőt, akár humusz is.

100 % magos ropogós

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 60 gramm lenmag
  • 1,5 dl forró víz
  • 300 gramm más mag: tökmag, mogyoró, napraforgómag, mák, szezámmag, mandula stb – körülbelül egyforma méretűre törve
  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál olaj
  • egy teáskanál só

A sütőt előmelegítem 150 fokon. A lenmagot leöntöm a forró vízzel és állni hagyom. Amikor kissé kocsonyás állagú lett körülötte a víz, hozzákeverem a többi magot – a nagyobb szeműeket olyan méretre vágom, mint amekkorák a kisebbek. Hozzákeverem a mézet, az olajat és a sót, nagyon alaposan elkeverem. Egy sütőtepsit (amely a sütő méretével megegyezik, tehát a legszélesebbet) kibélelek sütőpapírral és azt vékonyan lekenem olajjal. Beleöntöm a magos masszát, és amennyire vékonyan csak lehetséges, annyira vékonyan eloszlatom a tepsiben.

Beteszem a sütőbe, és lassan sütöm az egészet ropogósra. Ha eltelt 20 perc, kiveszem, átborítom egy deszkára vagy másik tepsire, majd visszateszem úgy, hogy az a fele legyen felül, ami eddig alul, így sütöm további minimum 20 percig, míg ropogós nem lesz.

Bármilyen mártogatóssal vagy magában is jó, a képen éppen textil konyharuhában egy órán át csepegtetett joghurttal látható.

Mindennel megrakott tortilla csipsz
(„Loaded nachos”)

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Kevés ennél jellegzetesebben amerikai étel létezik, annyira értelmetlen túlzáshalmaznak tűnik, hogy évekig tartózkodtam tőle, aztán rájöttem, hogy zseniális. A loaded nachos lényege, hogy fognak egy zacskó tortillacsipszet, kiborítják egy tepsire, és összesütik mindenfélével, majd még meg is szórják friss elemekkel és meglocsolják szószokkal. Az egész egy merő káosz, csak koszosan és rendetlenül lehet megenni, de nagyon szórakoztató étel, és sokkal egészségesebb egy sima adag csipsznél, ropinál vagy pogácsánál, mert van rajta egy csomó zöldség. Szinte bármit rá lehet szórni, vannak szalonnás és darált húsos verziók is, de ez most egy húsmentes, minden mexikóinak rémálmokat okozóan tex-mex verzió babbal és kukoricával.

Alapanyagok:

  • egy zacskó tortillacsipsz (kb. 200 gramm)
  • egy konzerv vörös bab
  • egy konzerv kukorica
  • 150-200 gramm cheddar sajt

a tetejére:

  • 2 kisebb paradicsom
  • egy nagy kalifornia/két kisebb kápia paprika
  • egy lila hagyma
  • kb. 100 gramm tejföl
  • csiliszósz
  • friss koriander

A sütőt előmelegítem 200 fokon. A csipszet egy tepsibe szórom, a konzerveket lecsepegtetem, majd a tortillára halmozom, megszórom őket a reszelt sajttal. Körülbelül 10 perc alatt összesütöm, míg a sajt egészen rá nem sül. Közben kis kockákra vágom az összes zöldséget. Amikor a csipsz kész, megszórom a zöldségekkel, tejfölt és csiliszószt locsolok a tetejére. Azonnal tálalom, mielőtt a zöldségek eláztatják az alsó réteget.

Ecetes sült krumpli

A világ egyik legcsodálatosabb csipsze az ecetes, nálunk annyira mégsem menő ebben az ízesítésben. Pedig a krumpli-ecet kombinációban semmi meglepő nincs, elég csak a krumplisalátákra gondolni, és meg is van a savanyú krumpli helye az életünkben. Most csipsz helyett sült krumplit csináltam, mivel szezonja van, újkrumpliból, és ecettel, mert nagyon jól megy hozzá. Olyannyira, hogy kétszer is megsavanyítottam, először sütés előtt, majd a végén is.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 1 kg újkrumpli
  • 4 evőkanál almaecet
  • fél teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
    az utóízesítéshez:
  • 2 evőkanál almaecet
  • negyed teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj

A sütőt előmelegítem 200 fokon. A krumplit alaposan megmosom, lesikálom, de ha vékony héjú újkrumpli, akkor nem hámozom meg, csak kockákra vágom. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, rászórom a krumplit. Egy kistányérban elkeverem az ecetet, a sót és az olajat, ezzel locsolom meg a krumplit, alaposan elkeverem. Körülbelül 40 perc alatt sül ropogósra. Amikor kész, meglocsolom a második öntettel, ezzel is alaposan elkeverem.
A képen majonéz és csiliszósz keverékével látható.

Mogyoróvaj + sok friss zöldség-gyümölcs
(a borítóképen)

Nehéz nevet adni ennek a dolognak, tulajdonképpen ez is, mint a loaded nachos, csupán alapanyagok átgondolt összehalmozásának eredménye, de mégis szebb és finomabb minden instant zacskónál, amit csak úgy kibontanánk és tálba borítanánk.

Ehhez recept sincs, csak annyi az egész, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget (a képen minden, ami épp szép volt: sárgabarack, ringló, alma, répa, cékla, karalábé) össze kell darabolni, szépen elrendezni (a látvány ilyen esetekben különösen fontos!!), majd mogyoróvajat éppen mártogatható állagúra igazítani. Ez már nagyobb odafigyelést kíván, mindig csak egy-egy evőkanálnyi vizet érdemes hozzáadni, és kisebb habverővel őrült tempóban keverni, míg fel nem veszi. Ha elég híg, csorog, de nem folyik, akkor jó. Nálam 3 evőkanál mogyoróvajhoz kb. 6 evőkanálnyi víz kellett az ideális állaghoz. A legcsodálatosabb az benne, hogy ha sikerül igazán változatosan elrendezni a ropogós-friss elemeket, akkor minden egyes falat más ízkombinációt hoz létre a mogyoróvajas mártogatóssal.

További hasznos linkek rágcsálnivalókhoz és meccsnézéshez

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!