A legkrémesebb házi fagyihoz még csak fagyigép sem kell

2023. augusztus 13. – 14:46

A legkrémesebb házi fagyihoz még csak fagyigép sem kell
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kétféle házi fagylaltot mutatunk: egy szimpla, pár perces fro-yót, és egy molyolósabb, nagyon krémes, soktojásos-tejszíneset, mindkettő elkészíthető géppel és gép nélkül, botmixerrel vagy turmixgéppel is, sokféle változatban és ízesítéssel. Ha pedig megvan, akkor szembenézünk az utóbbi évek legvadabb találmányával, a csípős-fűszeres fagylalttal is.

Lassan visszatér a felénél elvesztett nyarunk, logikus lenne, ha azt mondanám, hogy ezért készítek fagylaltokat, de a valóság ennél sokkal furább. Az egészet csak az hajtotta, hogy kipróbáljam végre azt az elsőre teljesen őrültnek hangzó ötletet, amiért a világ már öt éve rajong. A csiliropogóssal leöntött fagylaltról beszélek, ami nemcsak azért furcsa, mert csípős fűszer kerül az édességbe, ezen már régen túl vagyunk, a maják is csilivel itták a forró csokit.

A csiliropogós (Lao Gan Ma márkájú kapható minden ázsiai boltban) egy olajban, alacsony hőn kezelt keverék, amiben hagyma, szecsuáni bors, gyömbér, szezámmag és fokhagyma is van a csilin túl, egyszerre fűszeres, csípős, zsibbasztó és – amit a fagyival leginkább nehéz elképzelni – olajos. A mala ízvilágot korábban többször is éltettem, még a covidos ízlelésvesztésből is ez rántott ki. Az, hogy milyen is a végeredmény, majd a cikk végén derül ki, először nézzük a házi fagylaltokat!

Csak botmixerrel készült ez a házi fro-yo – Fotó: Ács Bori / Telex
Csak botmixerrel készült ez a házi fro-yo – Fotó: Ács Bori / Telex

Van egy általános ellenérzésem a gépekkel kapcsolatban, ami még analízisre vár, a fagylaltgépet sem szeretem. Sok helyet foglal, rengeteg figyelmet igényel, mert a keverőtálat 18 órával a fagylaltkészítés előtt be kell tenni a fagyasztóba. Csak egyféle fagyit lehet vele készíteni, utána meg kell várni, míg a tál felmelegszik, újra 18 órára fagyasztóba kell tenni, és akkor jöhet a következő adag. Ettől még – persze – valóban hasznos, hiszen a fagyikészítés alapfeltétele, hogy a massza keverve fagyjon le, különben kristályos, szilánkos lesz, szóval a krémes és lágy ellentéte, pedig a fagyiban ezt keressük. Mivel az ellenérzésem ezen tények beismerésével sem múlik, mindig igyekszem újabb és újabb megúszó módszereket találni a házifagyi-készítésre, és az a tapasztalatom, hogy ha a fagyialap jó, akkor egy erős botmixer vagy turmixgép a fagyasztóval együttműködésben simán megteszi.

Az, hogy nagyon megéri fagylaltot készíteni otthon, nem kérdés, főleg az idei árak mellett, amikor egy családi fagyizás annyi, mint pár éve egy családi ebédelés volt. A jobb fagylaltok gombóconként 5-600 forintba kerülnek idén, korábbi cikkünkben arra jutottunk, hogy kilónként körülbelül 11 ezer forint áron mennek a minőségi fagyik. Ehhez képest még a legdrágább alapanyagokból (tojás, tejszín) készült alap-házifagyi is megvan körülbelül hatezer forintból kilónként, nem számítva persze a belefektetett munkát.

De nem csak ezért éri meg belevágni. Miközben házi fagyit készít az ember, azt is megérti, miért olyan drága az igazán finom fagyi: mert szakértelem, jó technika és jó alapanyag is kell hozzá – de az utóbbi mindenképp. A fagylaltok krémes állagát a cukor és a zsír adja, ezért lesznek a legmesésebb állagúak azok, amelyek igazi tojásos, tejszínes, főzött krémből készülnek. A jó alapanyagokat csak adalékanyagokkal vagy hipertechnikával lehet pótolni, olyan szupergépekkel, amiket házi célra nem is érdemes beszerezni, ahogy az adalékokkal való bűvészkedés sem a házi főzőcskézés terepe.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Éppen ezért most kétféle fagylaltalapot mutatok, mindkettő jól variálható, különböző ízesítésekben elkészíthető, az egyik olcsóbb, egyszerűbb és egészségesebb, a másik valamivel drágább, bonyolultabb, és persze ezerszer krémesebb. Mindkettőt teszteltem fagylaltgéppel is, de két további módszerrel is elkészítettem, hogy azok is megcsinálhassák, akiknek nincs otthon masinájuk. A jó hír, hogy bár nem teljesen ugyanolyan, nagyon hasonló lesz a végeredmény pótmegoldásokkal is.

Az ötperces fagylaltalap

A legegyszerűbb fagylalt csak joghurtból és gyümölcsből áll, meg egy kis szirupból vagy mézből. Ez sosem lesz olyan krémes ugyan, mint a főzött fagyik, cserébe sokkal alacsonyabb a kalóriatartalma, és ezerszer egyszerűbb. Sőt, igazából még gyümölcs nélkül is zseniális, a fagyasztott mézes joghurt ráadásul a lenti csilis kísérlethez is alkalmas.

Fontos, hogy a joghurt tényleg sűrű és zsíros legyen, ha épp nem jutottam hozzá ilyenhez, akkor egy konyharuhába borítom, batyuba kötöm, és a mosogató vagy egy tál fölé akasztom, így hagyom lecsöpögni egy-két óra alatt.

Málnás frozen yoghurt

Málna nélkül, magában is remek – Fotó: Ács Bori / Telex
Málna nélkül, magában is remek – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 300 g zsíros görög joghurt
  • 50 g méz vagy cukorszirup
  • 100 g gyümölcs (málna, barack stb.)

A joghurtot elkeverem a mézzel és a gyümölccsel, összeturmixolom.

A legkrémesebb vaníliafagylalt

…amely egyben minden más főzött fagylalt alapja is. Aki főzött már vaníliasodót, vagy készített madártejet, az rögtön fogja is tudni, miről van szó, nem igazán nagy kunszt, de azért érdemes pár dologra odafigyelni. Mind közül a legfontosabb, hogy keverni, keverni, keverni, és hogy ne forrjon fel. Ennyi a lényeg.

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok egy bő 6-700 grammnyi fagyihoz:

  • 5 tojás sárgája
  • 150 g cukorszirup vagy méz
  • 5 dl zsíros habtejszín
  • 1 dl zsíros tej
  • egy csipet só
  • fél-egy rúd vanília kikapart magjai

A tojásokat szétválasztom, a recepthez csak a sárgái kellenek. (A fehérjéket lefagyasztom, jó lesz habcsóknak vagy Salzburger Nockerlnek.) A tojásokat kézi habverővel habosra keverem a mézzel, sóval, félreteszem. A tejszínt egy kis lábasban felmelegítem, beledobom a felhasított vaníliát is. Amikor már nagyon meleg, de nem forr még, akkor lassú, vékony sugárban a meleg tejszín felét a tojásokhoz csurgatom úgy, hogy közben a tojásokat folyamatosan keverem.

Visszaöntöm a tojásos tejszínt a lábasba, majd további állandó keverés mellett addig főzöm, míg épp el nem kezd sűrűsödni – felforrni nem hagyom, mert rántotta lesz belőle! Akkor jó, ha a kanál hátulját szépen bevonja a krém, ekkor átöntöm egy jeges vízbe állított tálba, és ott kevergetem további pár percig, végül hagyom kihűlni. Ha langyos, akkor a hűtőbe teszem, vagy a lent felsorolt módszerek egyikével lefagyasztom.

Variációk:

  • ha a fenti keverékben a tejszín felét tejre cserélem, és adok hozzá 70 gramm étcsokoládét, abból lesz a csokoládéfagylalt;
  • ha a fenti keverékben az egy deci tejet ugyanennyi pürésített gyümölcsre cserélem, abból pedig a főzött gyümölcsfagylalt;
  • tovább lehet variálni a kész alapot is úgy, ha külön megsütött, megfőzött gyümölcsöt keverünk bele, esetleg magokat vagy csoki- és kekszdarabokat.

A fagyasztás három útja

Botturmix

A fagyialapot egy nagyon lapos edénybe teszem, és a fagyasztóba tolom. Egy óra múlva kiveszem, átturmixolom. Visszateszem, majd újabb óra múlva megint átturmixolom, és ezt még egyszer megismétlem, erre a pontra elvileg már egyenletesen átfagy. Ekkor még nincs kész, de további egy óra fagyás után már kanalazható állagú lesz.

Turmixgép

A fagyialapot jégkockatartókba öntöm, így fagyasztom le. Ha megdermedtek – ehhez kb. 3-4 óra kell –, a turmixgépbe pattintom a jégkockákat, és leturmixolom, míg egészen krémes lesz. Ez a technika késes aprítóval is működik.

Fagylaltgép

A fagyialapot legalább 3-4 órán át hűtöm, nagyon-nagyon hidegnek kell lennie ahhoz, hogy a gép dolgozni tudjon vele. Ezután a gép saját utasításai szerint kell elkészíteni a fagylaltot.

Soft serve – lágy fagyi

Ha egy kis tejjel átturmixoljuk a vaníliafagyit, lágy fagyi lesz belőle – Fotó: Ács Bori / Telex
Ha egy kis tejjel átturmixoljuk a vaníliafagyit, lágy fagyi lesz belőle – Fotó: Ács Bori / Telex

A csavaros fagyira az egész világon ráragadt a gagyiság bélyege, alapból azt gondolja róla mindenki, hogy csak rossz minőségű, adalékanyag- és pálmaolajbomba lehet. Amerikában ráadásul attól is rettegnek, hogy bakteriálisfertőzés-veszélyt hordoz magában, hiszen ezeket a fagyikat gépekkel készítik, amelyeket nehéz tisztítani. Ezeknek a fagyiknak pedig eredetileg a lényegük az, hogy nagy százalékban levegőből állnak, lágyabbak (innen a fenti angol név: lágyan szervírozva), kevésbé hidegek a többi, gombócokban adagolt fagylaltnál.

Lehet belőlük elképesztően jó minőségű változatot is csinálni, de ahhoz is csodamasinák kellenek. Házilag maximum utánozni lehet a csavaros állagot, ezzel próbálkoztam most az alap vaníliafagylalt-recept segítségével úgy, hogy a kész, már megfagyott alapot egy kevés tejjel turmixoltam össze. A fenti adaghoz kb. egy deci tej kell. Egy kevésbé szép, de nagyon lágy állagú fagylalt a végeredmény.

Na de milyen a zsibbasztós fagyi?

Amikor ez a furcsa trend felbukkant, sokan azt írták, olyasfajta érzés csilimorzsás fagyit enni, mint amikor bomba robban a víz alatt, más a fekete konyha szándékosan polgárpukkasztó lépésének ítélte a bizarr kombót. Mégis egyre többfelé bukkan fel, és bár gyanús, hogy maga a bizarr látvány teszi, hogy ennyire vonzónak találjuk, valójában az élmény is maradandó.

Mivel a tejes-zsíros, hűvös dolgok a legjobb ellenszerei a kapszaicintól lángoló nyelvnek, tűz és víz, hideg és meleg harca jön létre az ember szájüregében. Lehet tovább fokozni a csilis kehely élvezetét egy adag cukorral megpirított dióval vagy mogyoróval is, bár az már annyira jó, hogy felfogni is nehéz.

Hidegre vágyik, de nincs kedve fagyival piszmogni? Itt talál jégkrémrecepteket. Ha még egyszerűbb jégkásákat keverne inkább, akkor pedig ezeket az ötleteinket nézze meg! Kétéves, de most is érvényes fagyikörképünket pedig itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!