500 forint alatt ne is álmodjunk tisztességes fagyiról

2023. április 23. – 06:58

500 forint alatt ne is álmodjunk tisztességes fagyiról
Egy budapesti fagyizó kínálata – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Április elején riogatta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány a nyalintások rajongóit azzal, hogy Magyarországon az idei szezonra valószínűleg eléri az ötszáz forintot egy gombóc fagylalt ára. Nem mondtak olyan nagyot, mert minden jel szerint tényleg elérte; Budapest, Győr, Pécs és Szeged legismertebb fagyizóit végigfutva azt vettük észre, hogy a lélektani határnak már bőven kampó.

Ahogy annak is annyi, hogy a gyerekkorunkból megszokott gombóc/gömb mértékegységet használjuk arra, hogy kikérünk egy fagyit. Szinte minden fagylaltozóban súlyra megy a dolog, pontosabban kenésre, ami néha fix súlyban, néha pedig kívánság szerint megy. Ezért is nehéz összehasonlítani az árakat, hiszen ahol súlyra megy a mérés, egy kenés nem mindig ugyanannyit jelent, szóval a gombóc/gömb mellett azt a gyerekkori nosztalgiát is el lehet felejteni, hogy forintra kiszámolt apróval rohanunk a fagylaltért, előtte a kútból iszunk, utána meg homokot eszünk, mégis így volt jó akkor.

Az Oeconomus a KSH adatai alapján úgy számolt, hogy

az energiaárak több mint hetven, a tojás ára majdnem nyolcvan, a tej ára pedig több mint ötven százalékkal is drágult.

Az utóbbi tizenkét hónapban ekkora ugrást nem tapasztaltunk a fagyiárakban, de ha már figyelembe vesszük a 2021-es árakat is, akkor lehet látni a tendenciát. Mivel a fagyizók nem arról híresek, hogy önként kipakolják a közösségi oldalukra, mennyibe kerül a portékájuk, a We Love Budapest összesítő cikkeiből és a személyes tapasztalatokból kiindulva, megnéztük, hogy hol mekkora a drágulás. Kezdjük Budapesttel:

  • Van olyan hely, ahol majdnem a kétszeresére nőtt egy adag fagylalt ára. Az Etele téri Erdős és fiai cukrászdában egy kenés még 320 forint volt 2021-ben, idénre viszont egy adag nagyjából 590 forint. Vagy ahogy éppen alakul, én valamivel kevesebbet fizettem a súly miatt, de a fagylalt kilója 11 ezer forintos áron megy.
  • A belvárosban található Gelateria Pichlerben (ahol a turistákat megbolondító kürtőskalács is pörög) 2021-ben 350 forint volt egy kenés, ez tavaly felment 450 forintra, idén pedig már 550 forint. Ezért öt deka fagylaltot kapunk, tehát itt is a 11 ezer forintos kilóár van érvényben.
  • A még belvárosibb Gianni-birodalom fagyizójában csak minimálisan emelkedtek az árak, a tavaly 550 forintos kenésből most 590 forint lett, viszont nem egységes a kínálat ára. Vannak ugyanis az úgynevezett gourmet-fagyik, amik 690 forintba kerülnek (korábban ezek 650 forintba fájtak). Egy kenésről beszélünk itt is.
  • A franchise-rendszerben működő Fragolának valamennyire sikerült szinten tartania az árat, ami 10 deka fagyira volt megadva a Károly körúti üzletben, ez pedig 900 forint volt. A Fragola több üzletét is bezárta télre, de egyedül csak a Nagymező utcai nem nyitott még ki, a többi helyük már üzemel. 2021-ben náluk egy kenés 400, 2022-ben pedig 450 forint volt.
  • A szintén több üzlettel működő Hisztériában egy deka fagyi 110 forint, amivel megint kijön az 11 ezer forintos kilónkénti ár, de az üzletben még ehhez hozzácsapnak száz forintot a konténerre, legyen az doboz vagy tölcsér. A Hisztéria Cremeria korábban, például 2022-ben 90 forint/deka áron mérte a fagyit.
  • A Ráday utcai Mamo Gelateriában fix a súly: 65 gramm a legkisebb egység, ez pedig 550 forint (korábban 450 és 490 forint volt).

Persze, 2023 derekára már eljutottunk oda, hogy nagyjából csak az nem drága, amit nem veszünk meg. De érdemes tovább tekinteni, mint az elmúlt két év, és a Google Maps fotói segítségével megnézni, hogy pár évvel ezelőtt mennyibe került a fagyi. A Fragolában 2018-ban például még 6000 forint volt egy kiló fagylalt, egy évvel később pedig 7000 forint a Károly körúti egységben. A Gelateria Pomo D’oro 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt még 400 forintért adta a fagyit, amit most 590 forintért. A Hisztériában 2017-ben egy deka fagyi még csak 60 forint volt, hasonlóan, mint a Fragolában ugyanakkor.

Ha az utóbbi tizenkét hónapban nem is nőttek ugrásszerűen az árak, azt simán ki lehet jelenteni, hogy az utóbbi 4-5 évben szinte megduplázódtak.

Hogy az 500 forintos gombócár valóban lélektani határ lehet, az jól jelzi győri tudósítónk tapasztalata és az Új Szó Neked helyi, nem reprezentatív felmérése: száztizenegy szavazóból 61-en jelezték, egy gombócot sem kérnek ennyi pénzért, és mindössze hárman mondták azt, hogy ezen nem spórolnak. Egyre többen most inkább a hipermarketben vesznek – olcsóbb – dobozos jégkrémet, vagy porból otthon készítenek fagyit, hogy anyagilag jobban kijöjjenek, mert sokallják a gombóconkénti minimum 500, helyenként akár 600 forintos árat.

„Még nem indult be a szezon, várjuk a napsütést és a húsz-huszonöt fokot. Egy hónap múlva majd jobban körvonalazódik, sokallják-e az ötszáz forintot az édesszájúak egy gombóc fagyira” – mondta egy megkérdezett győri fagyiárus. A drágulást jelzi, hogy tavaly ilyenkor náluk egy százassal kevesebbe, 400 forintba került egy ugyanekkora adag.

Kínálat egy pécsi belvárosi fagyizóban – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Kínálat egy pécsi belvárosi fagyizóban – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Az 500-as határ Pécsen is visszaköszön, ahol kartellgyanúsan egyforma, 500 forintos árakkal kezdték a szezont az albán fagyisok a belvárosban. De a többi, eggyel vagy akár két kategóriával jobb alapanyagokból készülő fagyiért is hasonló árat kell fizetni.

Az egyik, több évtizede ugyanott működő és termékeit helyben készítő fagyis szerint ők azért tudnak valamivel még olcsóbbak lenni, mert saját tulajdonú ingatlanból árusítanak. A drágulás persze őket is utolérte, a tavalyi 350 forintos gombóc, mostanra 450 lett, de a cukormentes már náluk is ötszáz. „Menüben” ennél olcsóbb.

Az egyik pécsi belvárosi cukrászda üzletvezetője még nem tudott pontos árat mondani, de 500 forint alá biztos nem tudnak menni. Inkább a 600 forint/5 dkg lesz a reális, ez kilónként 12 ezer forintot jelenthet, ami még jó pár budapesti cukrászda fölé is megy. De ők is kivárják a tartós jó időt, mivel ügyelnek a minőségre, és a pultban egy adag, helyben elkészített fagylalt legfeljebb három napig lehet kint.

Egy másik cukrászda üzletvezetője szerint ők évről évre 10 forinttal szokták megemelni a dekagrammonkénti árakat, azonban idén az alapanyagok drágulása miatt 20 forinttal növeltek. Helyben, kehelyben fogyasztva az 5 dkg-os gombóc 450 forintba (cukormentes 500 forint) kerül, de a tölcsérbe, elvitelre kért fagylaltot 90 és 100 Ft/dkg áron mérik. Az egyik legmagasabb árat egyébként egy kézműves fagylaltokat áruló franchise-nál láttuk: ott dekánként 110, azaz kilogrammonként 11 ezer forintot kérnek.

Szegeden április közepéig láthatóan még nem kezdődött meg a fagylaltszezon, a kínálat a vendéglátóhelyek jó részében alapszinten maradt. Még nem nyitott ki a városközpontban, a Nagyáruház passzázsán lévő, egyetlen hosszú hűtőpultból álló fagylaltozó sem, amely előtt az elmúlt nyarakon szinte egész nap sorban álltak a vásárlók. Így még kérdés, a szezonban hogyan alakulnak majd az árak, de ha a turistaösvények mellett lévő, népszerű belvárosi cukrászdák nem emelnek, valószínű, hogy a többiek sem fognak.

A belváros már megnyitott helyein 4-500 forintért adnak egy gombóc fagylaltot. Az igazi ínyencek kétezer forint körüli árakon vehetnek többféle édességből összeállított fagylaltkelyheket, de ez már nem az a kategória, amit séta közben csak úgy elnyalogat az ember, le kell ülni hozzá.

Cukrászda a szegedi Kárász utcában – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Cukrászda a szegedi Kárász utcában – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A Kárász utcában, a legnagyobb forgalmú cukrászdában, amelyben sokféle különleges ízesítésű fagylaltot is kínálnak, 450 egy adag ára, száz méterrel odébb, a híres-neves Virágban viszont 400, ami azért érdekes, mert a két vendéglátóhelyet ugyanaz a vállalkozó üzemelteti. Úgy tudni, ezen a két helyen tavaly nyár óta nem emeltek árat, és a Szeged.hu cikke szerint 500 forint fölé nem is akarnak menni.

Egy másik, a Dóm térhez közeli helyen a fagylaltok ára adagonként 450–550 forint között van. Itt tízféle fagylaltot kínáltak, a tárolókban azonban kétszer annyi fajta is elférne.

A szegedi belvárosi híd melletti, szintén patinás, azaz évtizedek óta működő cukrászdában inkább a hagyományos fagylaltízek a jellemzők, és egységesen 400 forintba kerül a lágyfagylalt meg a gombócos is, összesen úgy húszféle volt. Itt azonban külön számolják hozzá a tölcsér árát, ebből 50 és 100 forintosat is választhat a vásárló.

A cikk elkészítésében Móra Ferenc Sándor szegedi tudósítónk, Cséfalvay Attila győri tudósítónk és Gűth Ervin pécsi tudósítónk is részt vett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!