Fact-check: Tényleg 100 százalékos adókedvezményt kapnak a magyar anyák, ahogy Jordan B. Peterson írta?

2023. október 3. – 05:00

Fact-check: Tényleg 100 százalékos adókedvezményt kapnak a magyar anyák, ahogy Jordan B. Peterson írta?
Novák Katalin köztársasági elnök és Jordan Peterson találkozója a Sándor-palotában 2022 júniusában – Forrás: Novák Katalin / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar családpolitika egyre népszerűbb a nyugati konzervatív véleményvezérek körében. Olyannyira, hogy Orbán Viktor augusztus végén hosszasan beszélgetett róla Tucker Carlsonnal, és Novák Katalin egészen a texasi Austinig utazott, hogy személyesen egyeztethessen róla a 11 gyermekes Elon Muskkal.

Augusztus végén még a woke elleni háború egyik vezére, Jordan B. Peterson is megszólalt a témában. A bejegyzése azóta is nagyot fut internetszerte, több millió megtekintést mutat a számlálója, és a napokban épp volt egy újabb nagy felfutása. Jordan B. Peterson amúgy 2022 nyarán állami kitüntetést kapott Novák Katalintól, és a Demográfiai Csúcson tartott előadást arról, hogy ideális esetben az apa férfi, az anya nő, és lehetőség szerint házasok is, és azt is állította, hogy a koronavírus elleni vakcinák miatt csökken a születésszám.

Ez amúgy nem igaz, és a magyar családpolitikáról szóló bejegyzése sem egészen korrekt. A Twitteren írta a magyar családpolitikát méltató Elon Musk posztjára reakcióként, hogy a magyar családpolitika lenyűgöző, mert az anyák

  • egy gyerek után 25,
  • kettő után 50,
  • három után 75,
  • négy gyerek után pedig 100 százalékos,

életre szóló adókedvezményt kapnak. A tweetje most 4,2 millió megtekintésnél jár (ebben azok az esetek is benne vannak, amikor valaki csak átpörgette, de nem olvasta el), valamint majdnem 28 ezer lájknál, és több mint 5 ezer megosztásnál.

A kijelentésen valószínűleg sok magyar anya elcsodálkozott, főleg azok, akik adót is fizetnek, ugyanis jelenleg Magyarországon nem létezik ilyen adókedvezmény. Két olyan dolog van, ami hasonlít erre.

Az egyik a négy gyereket nevelő anyák kedvezménye. Ez négy vagy több gyerek esetén jár, és valóban 100 százalékos adókedvezményt jelent, de ez csak a személyi jövedelemadóra vonatkozik, minden mást ugyanúgy kell fizetniük, mint bárki másnak.

Létezik még egy családi kedvezmény, ami a nevelt gyerekek számával együtt növekszik. Azonban ez nem százalékos, hanem fix összeg, amit nem is az adóból, hanem az összevont adóalapból vonnak le. Így néz ki:

  • egy eltartott: 66 670 forint;
  • két eltartott: 133 330 forint;
  • három vagy több eltartott: 220 000 forint.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy kicsit megnő az eltartók nettó keresete.

  • Egy eltartott: +10 ezer forint;
  • két eltartott: +20 ezer forint;
  • három vagy több eltartott: +33 ezer forint.

A két és a három vagy több eltartott esetében ezt /fő kell értelmezni, tehát két eltartott után 2×20 ezer, 3 vagy több eltartott után pedig 3 vagy több×33 ezer forint. Tehát amit Peterson ír, nem igazán áll párhuzamban a valósággal.

Peterson ezek után arról írt, hogy a magyar kormány megemelte a nők foglalkoztatási arányát. Ez igaz: a KSH adatai szerint kisebb kilengésektől eltekintve 2010 óta emelkedik a 25-49 éves nők foglalkoztatási rátája. Bár a koronavírus-járvány első két évében volt egy egy-két százalékpontos visszaesés, 11 év alatt több mint 10 százalékkal emelkedett az említett korcsoporthoz tartozó nők foglalkoztatottsága.

Ezek után kitért arra, hogy a Fidesz-kormány alatt csökkent a válások száma. Ez így önmagában igaz. 2010 és 2022 között 2,4/ezer lakosról 1,8/ezer lakosra csökkent a válások száma. Eközben a házasságkötések száma 2010 után néhány évig stagnált, majd a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) 2015-ös bevezetésével egy időben megugrott. A CSOK nagyon röviden egy kedvezményes hitel, amit házaspárok vehetnek fel, és a megszülető gyerekek számával egyenes arányban lesz egyre jobb a konstrukciója. Ehhez persze együtt is kell maradnia a párnak.

Újabb nagy ugrás volt a babváró hitel 2019-es bevezetése. Ez röviden egy olyan kölcsön, amit szintén csak házaspárok vehetnek fel legfeljebb 10 millió forint értékben, szabad felhasználású, és ahogy születnek a gyerekek, úgy csökken a kamat, vagy akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat.

A válások száma közel sem csökkent olyan mértékben, mint ahogy a házasságkötéseké emelkedett. Sőt, 2016 óta inkább azt lehet mondani, hogy a válások száma stagnál. Abban az évben 2/ezer lakos volt az arány,

  • 2017-ben 1,9/ezer lakos,
  • 2018-ban 1,7/ezer lakos,
  • 2019-ben 1,8/ ezer lakos,
  • 2020-ban 1,5/ezer lakos,
  • 2021-ben 1,9/ezer lakos és
  • 2022-ben 1,8/ezer lakos.

Itt is látható a járvány hatása, de az is, hogy a házasságkötések száma nő, a válásoké az elmúlt években inkább stagnál.

Az abortuszok számának csökkenéséről is írt Peterson. Erről korábban írtunk már egy nagyobb tényellenőrző cikket, de röviden az a helyzet, hogy valóban csökken az abortuszok száma, de ez nem feltétlenül a jelenlegi kormány érdeme, ugyanis ez egy sok évtizedes tendencia Magyarországon – már 2010 előtt is ez volt a helyzet. Sőt, ha a 100 élve születésre vetített arányt nézzük, akkor látható, hogy ez a szám 2022-ben még emelkedett is.

A tweetről küldtünk kérdéseket Petersonnak, hogy megtudjuk, honnan vette a fals számokat az adókedvezményekhez. Ha válaszol, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!