Szexi vagy, mint egy kis rágcsáló

2024. augusztus 5. – 19:15

Szexi vagy, mint egy kis rágcsáló
Josh O’Connor és Mike Faist a Challengers című film párizsi bemutatóján, 2024. április 6-án – Fotó: Marc Piasecki / WireImage / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nyár elején különös trend ütötte fel a fejét az interneten. „Hot rodent boyfriend”, azaz „szexirágcsáló-pasi” – kezdett terjedni a közösségi médiában a jelző olyan pasik képe mellett, mint Jeremy Allen White, Mike Faist és Josh O’Connor, a nyarat pedig egyenesen „the summer of hot rodent men”, azaz a „szexirágcsáló-férfiak nyarának” kiáltották ki. Mi a fene ez a trend, ki kezdte, miért, és ami a legfontosabb: most komolyan úgy bókolnak a nők a pasiknak, hogy közben patkányokhoz hasonlítják őket?

A kérdés utolsó részére a válasz röviden: igen. Mielőtt belecsapnánk, hogy pontosan hogyan jutottunk el idáig, és mit jelent(het) mindez, gyorsan foglaljuk össze, hogy miről is van szó. Mi történt? Az internet május környékén elkezdte Hollywood aktuálisan felkapott pasijait „szexi rágcsálónak” titulálni. Ez mit jelent? Nagyjából azt, hogy ezek a férfiak – az internet szerint – úgy néznek ki, mint a szexi patkányok, egerek, hörcsögök stb. Mit szólnak ehhez a szexi rágcsálónak titulált pasik? Nem sokat, egyelőre legalábbis úgy tűnik, kétféleképpen reagálnak rá: vagy ignorálják az egészet úgy ahogy van, vagy kedélyesen elismerik, hogy igen, rágcsálófejük van.

Azt, hogy pontosan mi indította be a lavinát, nehéz visszafejteni, a trendnek két lehetséges kiindulópontja van. Az egyik a Challengers című film (kritikánk itt) áprilisi bemutatójának idejére tehető, amikor az X-en elkezdtek terjedni olyan bejegyzések, amelyek az egyik főszereplőt, Mike Faistet egérhez, egészen pontosan Stuart Little-hez hasonlították.

Ez aztán hamar mémesedni kezdett, körbejárt a közösségi médiában, aztán szép lassan más színészek is megkapták, hogy valamilyen rágcsálóhoz hasonlítanak, a konszenzuális megállapítás pedig az lett, hogy ez nem baj, sőt.

Egy másik forgatókönyv szerint az egész dili ebből a már 2023-ban is terjedő mémből indult ki, ami azt állapítja meg, hogy négy fajtája van a jóképű férfiaknak: sas, medve, kutya és hüllő.

Ez a mém kezdett el újra terjedni idén tavasszal azzal a kiegészítéssel, hogy van egy ötödik fajtája is a jóképűségnek: a rágcsáló.

Az egész állathoz hasonlítgatós trend összetettségét jelzi egyébként, hogy a fenti mémből már tavaly is készültek ehhez hasonló továbbgondolások:

Forrás: Twitter / X
Forrás: Twitter / X

A szexi rágcsálós trendet közvetlenül megelőzte egy másik hasonló is, ez volt a „golden retriever boyfriend”, ami azzal robbant be, hogy a TikTokon nők a golden retrieverhez kezdték hasonlítani a párjuk személyiségét. A „golden retriever pasi” röviden olyan partner, aki különösen szeretetteljes, támogató, hűséges és lelkes. Bár ebben az esetben nem elvárás, hogy az adott pasi kinézetre is golden retriever legyen, azt jól jelzi a trend, hogy az elmúlt egy-két évben egyre felkapottabb ötlet lett a pasikat állatokhoz hasonlítani.

Ráadásul ez is hamar elszabadult, lett „rottweiler boyfriend”, aki a párján kívül mindenkit utál, és elég jól titkolja, hogy amúgy kedves is tud lenni, „dobermann boyfriend”, aki csendes és a párját védelmező pasi, „german sheperd boyfriend”, aki mindenkivel kedves, de egy pillanat alatt átmegy testőrbe, és „borzoi boyfriend”, aki intelligens, de távolságtartó, és a párján kívül mindenkivel kicsit hűvös.

Hollywoodot ellepték a „patkányok”

Bár igazán csak pár hónapja indult be az internet fantáziája, van egy sztár, akit már egy éve is rágcsálóhoz hasonlítottak: ő Glen Powell, aki véletlenül pont idén nyárra lett igazán felkapott színész, olyan filmeknek köszönhetően, mint az Imádlak utálni (Anyone But You), A bérgyilkos, aki nem is volt (Hit Man) és a Twisters. Annyira viszont már tavaly is ismert volt, hogy egy X-felhasználónak eszébe jusson, mire hasonlít: a vízidisznóra.

Glen Powell a Twisters Los Angeles-i premierjén, 2024. július 11-én – Fotó: Kevin Winter / Getty Images / AFP
Glen Powell a Twisters Los Angeles-i premierjén, 2024. július 11-én – Fotó: Kevin Winter / Getty Images / AFP

Powell felemelkedésén túl történt az elmúlt egy évben valami más is, ami reakcióért kiáltott az internet részéről: egyre több olyan férfi színész kezdett befutni Hollywoodban, akik nem nevezhetők a szó klasszikus értelmében „jóképűnek”, a megjelenésükben mégis van valami ellenállhatatlan.

Ilyen például Jeremy Allen White, aki 2022-ben robbant be a köztudatba A mackó (The Bear) című sorozattal, amiért 2023-ban meg is kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Emmy-díjat. White-ot a vígjáték kategóriában díjazták, Kieran Culkin a drámasorozatok kategóriájában söpörte be a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat az Utódlásban (Succession) nyújtott alakításáért.

Jeremy Allen White friss Emmy-díjával, 2024. január 15-én – Fotó: Robyn Beck / AFP
Jeremy Allen White friss Emmy-díjával, 2024. január 15-én – Fotó: Robyn Beck / AFP

És ott van Barry Keoghan, aki az elmúlt években olyan Oscar-jelölt filmekben tűnt fel, mint A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) és a Saltburn (előbbiért tavaly jelölték is a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra). No meg Timothée Chalamet, aki az elmúlt évben leszállította a Wonkát és a Dűne második részét is. És ezzel el is jutottunk idén áprilisig, amikor mozikba került a Dűnében is fontos szerepet kapó Zendaya főszereplésével készült Challengers, a teniszfilmbe oltott romantikus-erotikus dráma, amiben a fiatal színésznő két pasival kavar egyszerre: őket alakította Mike Faist és Josh O’Connor.

Az internet pedig felocsúdott és megtalálta a maga válaszát arra, hogy miért zúgott bele a nem klasszikusan jóképű férfiakba: hát azért, mert ők szexi patkányok.

Faist a már fent említett példa alapján az internet ítélete szerint egér, O’Connor és Keoghan patkányok. O’Connort konkrétan a L’ecsó rágcsáló (és kétlábú) főszereplőjéhez is szokták hasonlítani. Ennek nem kevés muníciót adott az is, hogy a brit színész bevallottan rajong a meséért, olyannyira, hogy a Challengers sajtókörútján kis híján többet beszélt a 2007-es animációs filmről, mint arról, amit éppen reklámoznia kellett volna. Keoghan ezzel szemben az interneten keringő magyarázatok szerint nem a L’ecsó-féle barátságos patkányt testesíti meg, hanem a keményebb fajtát – jelentsen ez bármit.

Barry Keoghan a New York-i Met-gálán, 2024. május 6-án – Fotó: Angela Weiss / AFP
Barry Keoghan a New York-i Met-gálán, 2024. május 6-án – Fotó: Angela Weiss / AFP

A „szexirágcsáló-barátok” tehát Hollywood új szépfiúi, szemben Hollywood „klasszikus” szépfiúival, mint Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, George Clooney, Channing Tatum és Chris Hemsworth.

Azt, hogy ennek a trendnek mennyire nincs semmi értelme, jól jelzi, hogy bár többek között a CNN, a Guardian, a Vogue, az Independent és a New York Times is foglalkozott vele, nagy megfejtésre egyik lap sem jutott. Az egyetlen tanulság, amit ebből az egészből le lehet vonni, hogy a hangsúly nem is igazán a „szexi rágcsáló”, hanem a „barát” (boyfriend) szón van, ami hangsúlyozza, hogy itt a lényeg nem az, hogy ezek a pasik milyen rágcsálóra hasonlítanak, hanem az, hogy az internet egybehangzó véleménye szerint remek barátok lehetnek. Az persze nem derül ki, hogy ezt mire alapozzák.

Azt, hogy ehhez az érintettek maguk mit szólnak, nem lehet tudni, a trendre ugyanis nem igazán reagáltak, hiába kereste őket például a CNN is. Az egyetlen, akit a jelek szerint egyáltalán nem zavar a nem egyértelműen hízelgő összehasonlítás, az Glen Powell, aki decemberben Jimmy Fallon műsorában, majd idén júliusban a Hot One Versusban sem vette zokon, hogy a vízidisznóhoz hasonlítják, sőt arra a kérdésre, hogy milyen állat lenne, rá is vágta, hogy természetesen vízidisznó. A CNN ha sztárokat nem is, hétköznapi férfiakat meg tudott szólaltatni, ők a lapnak azt mondták, alapvetően sértésnek vennék, ha valaki patkányhoz hasonlítaná őket, de mivel ismerik a trendet, és annak szándékát, ezért igyekeznek nem magukra venni és bókként felfogni.

Körte, alma, macska, róka – a nők már rég hozzászoktak

A férfiakat csak most kezdte el állatokhoz hasonítani az internet egyik fele, és csak mostanában kezdett el az internet másik fele azon agyalni, hogy ez mennyire oké. De mi a helyzet a nőkkel? Nos, semmi, a nők esetében ugyanis annyira a köznyelvbe ágyazódott már az, hogy különböző tárgyakhoz, gyümölcsökhöz vagy állatokhoz hasonlítják őket, hogy többnyire fel sem tűnik az embereknek.

A világ legtermészetesebb dolgának számít például az, hogy divat- és életmódmagazinok tucatjai magyarázzák szezonról szezonra, hogy hányféle testalkattípust lehet megkülönböztetni: eper, banán, alma, körte és homokóra. Ez olyannyira nem akar kikopni a nők millióinak énképét formáló női magazinok nyelvhasználatából, hogy a Cosmopolitan tíz éve még egy frissített listát is közzétett, aminek a segítségével már „dupla cseresznyeként” (nagy mellek, vékony derék, nagy fenék, példa: Kim Kardashian) és „fiús rebarbaraként” (karcsú csípő, kis fenék és kis keblek, példa: Cara Delevigne) is definiálhatták magukat a nők. Arról, hogy felesleges, bántó, sőt veszélyes, csak pár éve indult be a diskurzus.

A változatos gyümölcsmetaforákon túl is van élet, ha a nők testéről van szó. Igen, nőket is szoktak állatokhoz hasonlítani, a szexirágcsáló-pasikhoz képest azonban van egy nagy különbség: ezek a kifejezések általában nemcsak külső hasonlóságot hivatottak jelezni, hanem az adott nő személyiségéről is adnak egy többségében nem túl hízelgő képet.

Zoë Kravitz, a macskanő – Fotó: John Nacion / NurPhoto / AFP
Zoë Kravitz, a macskanő – Fotó: John Nacion / NurPhoto / AFP

Ott vannak például a macskaszerű nők, akik vadak, önzők, és akikkel nem árt vigyázni. Vagy a rókák, akik szexuálisan vonzók, de veszélyesek – és ezért szintén nem árt tartani tőlük a távolságot. A csábító, de veszélyes rókatündérek legendája egyébként a japán mitológiában gyökerezik, és magyar feldolgozása is van: a Liza, a rókatündér című 2015-ös filmben Balsai Móni körül hullanak gyanúsan a férfiak. A rókákkal ellentétben ártatlanok (félénkek és naivak) az őzikék. Hogy a sztárvilágra lefordítva ez mit jelent? Zoë Kravitz például macska (mi más is lehetne, miután eljátszotta a Macskanőt a Robert Pattinson-féle Batmanben), Angelina Jolie róka, Ariana Grande őzike – a sort persze a végtelenségig lehetne folytatni.

A nők állatokhoz hasonlítása olyannyira nem új keletű dolog, hogy számtalan tudományos igényű tanulmány is született már a témában. Ebben például azt írja a szerző, az állatmetaforákat általában az olyan „marginális csoportok” megkülönböztetésére használják a különböző kultúrkörökben, mint például a homoszexuálisok, a bevándorlók és a nők – röviden azokra, akiket a heteronormatív többség „másnak, idegennek” tekint. Mivel az állathoz hasonlítás egyértelműen lealacsonyítja az embert, az állatokkal kapcsolatos metafora a nemkívánatos emberi tulajdonságok kifejezésének eszközévé vált a nyelvekben – írja a szerző. Az ilyen képes nyelvhasználat a nőket is lealacsonyítja, a fenti példáknál például sokkal nyíltabban sértő, ha valakit kígyónak, tehénnek vagy tyúknak neveznek. Az angol nyelvben a „pussy” (ami egyszerre jelent kiscicát és puncit) kifejezés is olyan, ami alapvetően nőkre vonatkozik, de a köznyelvben a gyáva férfiakra is alkalmazzák. A teljesség kedvéért természetesen léteznek olyan, főleg férfiakra alkalmazott állatmetaforák is, mint a vadállat, a szamár és a disznó. Ezek se túl hízelgő jelzők.

Bár eddig a patkány se volt az. A szexipatkány-pasik múlékonynak tűnő nyári trendje viszont talán változást hozhat, és ha egyelőre nem is, de rövidesen talán a nőkre is talál az internet lelkesen kategorizáló közössége olyan állati jelzőt, amit legalább olyan pozitívan fogadhatnak a nők, mint a férfiak a lepatkányozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!