Pszichológus

RSS

Évek telhetnek el, mire kiderül, valójában mennyire tette tönkre a gyerekeket a járványidőszak

A járvány időszaka megviselte a gyerekeket, még azt is, akinek egyébként jó volt otthon. Több helyen megjelent a gyerekek részéről a szülő- vagy testvérbántalmazás is, az összezártság mindenkit megviselt. A szorongás abszurd reakciókat is hozott: volt olyan család, ahol a megfertőződött gyereket egy külön szobában izolálták, nehogy mások elkapják tőle. Érintések nélkül vészelte át azt az időszakot. Most tömegesen fordulnak szülők a pszichológusokhoz szorongó vagy Covidon átesett gyerekekkel.

Az összezártság minden párkapcsolatot megvisel, de jól is végződhet ez a katasztrófafilm

Tari Annamária pszichoanalitikussal arról beszélgettünk, miért fontos rendesen felöltözni a home office-ban, miért kell napirendet tervezni, mire kell figyelni a gyerekeknél, hogyan alakul át a szex, és mit tanácsolnak a klienseiknek akkor, amikor már minden rosszért a házasságukat okolják.

Auschwitz balerinája most 93 éves, és életeket ment

Edith Eva Eger tizenhat évesen egyike volt annak a több mint tizenötezer zsidónak, akiket Kassáról és környékéről deportáltak gettókba és koncentrációs táborokba. Szüleit Josef Mengele küldte gázkamrába, neki pedig a Kék Duna keringőt kellett eltáncolnia a náci orvosnak. Túlélte Auschwitzot, Amerikába emigrált, de évtizedekig tartott, mire szembenézett saját traumáival. Interjú.