Sulyok Tamásnak egyelőre nem kell olyan tanácsadói testület, mint amilyen Novák Katalinnak volt

2024. október 25. – 04:45

Másolás

Vágólapra másolva

Nem segíti a Novák Katalinéhoz hasonló tanácsadói testület a jelenlegi köztársasági elnök, Sulyok Tamás munkáját – válaszolta a Telex erről szóló kérdésére a Sándor-palota. Azt írták, azért nem merült fel egy ilyen testület felállításának szükségessége, mert a Sándor-palota munkatársai „maradéktalanul le tudják fedni a köztársasági elnök tevékenységének segítését”.

Sulyok viszont nem zárkózik el teljesen tanácsadók alkalmazásától a jövőben, fenntartja ennek a lehetőségét, amennyiben „olyan speciális kérdések kerülnek a köztársasági elnök asztalára, amelyek megválaszolásában az apparátus mellett tanácsadói segítség bevonására is szükség lehet”. Jelenleg azonban ez nincs a köztársasági elnök napirendjén.

Október 23-án a köztársasági elnök interjút adott a Hír TV Napi aktuális című műsorának, ahol nemcsak Orbán Balázs mondatairól esett szó, de ez a téma is szóba került. Az államfő itt is hasonló választ adott a tanácsadóira vonatkozó kérdésre:

„Én nekem egy apparátusom van, nincs külön tanácsadó testületem”.

Novák Katalin, az előző köztársasági elnök a kegyelmi ügy után, februárban mondott le. Korábban 16 fős tanácsadói testület segítette a munkáját. A testületben tudósok, gazdasági szakemberek, sportolók, és korábbi Fidesz-kormányok miniszterei is ott voltak. Nováknak dolgozott tanácsadóként például Gundel-Takács Gábor újságíró, műsorvezető, Lackfi János költő, Szörényi Levente zeneszerző, Schmidt Mária történész, Martonyi János korábbi külügyminiszter, de Balog Zoltán püspök, a második Orbán-kormány emberi erőforrások minisztere is.

Balog volt az az elnöki tanácsadó, aki kilobbizta Nováknál, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. Miután kiderült, hogy K. Endre kegyelmet kapott, többen otthagyták Novák tanácsadó testületét. Így tett például Gundel Takács Gábor is, aki szerint „rossz döntés született a kegyelmi kérvény aláírásakor”. Egy nappal Gundel Takács kilépése után Szörényi Levente is úgy döntött, elhagyja Novák tanácsadó testületét.

Volt viszont olyan tanácsadó is, aki a végsőkig kitartott Novák mellett. A korábban újságíróként dolgozó Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi Három Királylány mozgalom kuratóriumi elnöke két nappal a köztársasági elnök lemondása után arra szólította fel az embereket a Facebookon, hogy írjanak a parlamenti képviselőiknek. Azt akarta ezzel elérni, hogy az országgyűlés ne fogadja el Novák lemondását. Ennek végül nem lett eredménye, február végén Sulyok Tamást választották meg az új köztársasági elnöknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!